lördag 14 augusti 2021

Nicaragua: Dagstidningen La Prensa under åklagarmyndighetens lupp, misstänkt för bedrägeri och penningtvätt!

 

La Prensa, som i folkmun i Nicaragua kallas ”La PrenCIA”, stoppade i veckan den tryckta editionen av tidningen, anklagade tullen för att begränsa importen men polisen slog till mot ett lager som var fullt av pappersrullar.



Nicaragua: Dagstidningen La Prensa under åklagarmyndighetens lupp, misstänkt för bedrägeri och penningtvätt!

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2021-08-14 / Det nicaraguanska åklagarämbetet slog i fredags mot dagstidningen La Prensa och dess direktörer som misstänks för ”tullbedrägeri, penningtvätt, egendom och tillgångar, till men för staten Nicaragua och Nicaraguanska samhället”.

Enligt ett pressmeddelande från fyra olika statliga rättsinstanser gjorde detektiverna ett tillslag, såväl i tidningens lager som på redaktionen. Under razzian påträffade agenterna stora pappersrullar i tidningens lager i Managua. Därmed faller ägarnas anklagelser mot myndigheterna om att myndigheterna hade blockerat importen av tidningspappret för att fortsätta med den tryckta upplagan och publiceringen av tidningen. I lagret fanns stora kvantiteter av tryckfärg och andra tillbehör som är nödvändiga för tidningsproduktionen.

 

USA-finansierad

Enligt de amerikanska grävarreportrarna MAX BLUMENTHAL och BEN NORTON gick MILJONER av CIA -dollar in i Chamorro-klanens Stiftelse som delade ut en del till tidningsledningen. De kommer nu att utredas för penningtvätt.

 

(LÄS: Så mörkar USAID sina 9,4 miljoner dollar för ”Mediestärkande Program” i sin finansiering av Nicaraguas anti-sandinistiska massmedia [5-8]
https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/nicaragua-sa-morkar-usaid-sina-94.html)

 

Via Stiftelsen Chamorro gick pengarna från USAID, CIA:s "biståndsorgan".



La Prensa, som i folkmun i Nicaragua kallas ”La PrenCIA”, stoppade i veckan den tryckta editionen av tidningen, anklagade tullen för att begränsa importen, en billig lögn eftersom polisen slog till mot ett lager som var fullt av pappersrullar och bläck och alla nödvändiga tillbehör för tidningsproduktionen.

Det är samma lögn som chilenska företagskretsar utdelade under president Salvador Allendes regering 1970-1973. Efter den blodiga militärkuppen öppnades lagren fulla av papper, bläck och framför allt hamstrad mat!

 

Ekonomisk och politisk konkurs

Sanningen är att La Prensa inte längre inte är lönsam. Den säljer några tusen exemplar per dag i denna epok där människor har övergått att läsa nyheterna på nätet. Den logiska följden har blivit att den inte längre har de nödvändiga annonsintäkter som tidigare finansierade löner och de tryckta mediernas dags- eller veckotidningar.

Men i fallet La Prensa handlar det också om att mediet dessutom har sett kranen med dollarna från CIA stängas, åtminstone temporärt, för CIA finner alltid kanaler till att betala sina agenter.

För den pågående utredningen och tillslagen av Nicaraguas åklagarmyndigheter av Stiftelsen Violetta Chamorro Barrios och ett antal andra USA-finansierade NGO:s har slagit hårt mot Chamorro-Klanens lilla medieimperium i Nicaragua. Det är denna Stiftelse som var den huvudsakliga finansiären vid kuppförsöket 2018 mot FSLN-regeringen.


Christiana Chamorro, dotter till Violetta.
Till höger farbror 
Jaime Chamorro, styrelseordförande i La Prensa.


Stoppar presidentkandidater?

Den splittrade oppositionen anklagar regeringen för att hindra dem från att delta i valen den 7 november. Inget kan vara felaktigare och skulle dessutom innebära ett högt politiskt pris, om det vore sant.

Sanningen är i stället att oppositionen sprider dimridåer, anser sig vara `politiska fångar´ när samma anklagelser mot dem skulle röna mycket höga straff i länder som USA, Mexiko och till och med i Sverige.

För oppositionen når med nöd och näppe upp till 20 procent i den senaste undersökningen, medan president Daniel Ortega, som ställer upp till omval som Sveriges mest renommerade statsminister genom tiderna, Tage Erlander också gjorde och blev statsminister i Sverige under 23 år, registrerar 72 procent.

https://radiolaprimerisima.com/noticias-generales/destacado/investigan-a-la-prensa-y-directivos-por-defraudacion-y-lavado-de-dinero/ 


VIDEO: MYNDIGHETERNS TILLSLAG MOT LA PRENSA:



Tryckfärg för pappersproduktionen som La Prensa anklagade myndigheterna för att ha stoppat importen.