lördag 12 juni 2021

Så upprätthåller och finansierar den USA-finansierade `Stiftelsen Chamorro´ Nicaraguas högermedier som deltog i kuppförsöket 2018 [3-8]

 

Från USAID och USA kommer miljonerna dollar som går till Stiftelsen Violetta Chamorro Barrios. I verkligheten är den i praktiken bara en "stiftelse som fungerar vad CIA kallar för en `pass-through´, en tredje-parts-organisation. Den fungerar som en till synes oberoende kanal för USA-regeringens finansiering till utländska politiska grupper och media", skriver Ben Norton. Några av dessa medier exemplifieras i grafiken.



Så upprätthåller och finansierar den USA-finansierade `Stiftelsen Chamorro´ Nicaraguas högermedier som deltog i kuppförsöket 2018 [3-8]

AV BEN NORTON, THE GRAYZONE

[VERSION EN ESPAÑOL: https://thegrayzone.com/2021/06/01/usaid-cia-medios-oposicion-nicaragua/]

1:a delen: Hur USAID via penningtvätt skapade den anti-sandinistiska mediepparaten i Nicaragua [1-8]
https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/hur-usaid-via-penningtvatt-skapade-den.html
2:a delen: Nicaraguas oligarkfamilj Chamorro försöker återta kontrollen med hjälp från Washington [2-8]

https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/nicaraguas-oligarkfamilj-chamorro.html



I detta avsnitt av Ben Nortons omfattande reportage och undersökning om hur USA använder en ”Stiftelse” som ett finansiellt paraply för att finansiera, fortbilda och politiskt stödja medier av alla dess slag i Nicaragua, punktar USA-reportern detaljerat upp vilka dessa medier är, hur de är sammanflätade med varandra, antingen via ett korsvist ägande men framför allt, den gemensamma politiska målsättningen för dessa medier och grupper om att störta vänsterregeringen Daniel Ortega från makten. Ben Norton har ordet:

 

FÖRUTOM DERAS ENORMA POLITISKA och ekonomiska inflytande har Chamorro-dynastin betydande kontroll över Nicaraguas media. Landets två största tidningar respektive webbportal, La Prensa och Confidencial, drivs av Chamorrofamiljen. De finansieras av USA-regeringen. Den Washingtonstödda Chamorro-Stiftelsen används som kanal för att upprätthålla andra högermedier i landet.

Regeringarna och de korporativa medierna i väst anklagar ofta sandinistregeringen för att motsätta sig press- och yttrandefriheten. Men sanningen är att majoriteten av de nicaraguanska medierna är nyliberala till sitt innehåll och brutalt antisandinistiska

Oppositionens mediekonglomerat i Nicaragua består av pålitliga besatta antisandinistiska högermedier som La Prensa och Confidencial, TV-kanaler som Canal 10, Canal 11, Canal 12 och radioprogrammet ”Kaffe med dig”. Där finns även internetportaler som Radio Corporación (grundader och ägaren Fabio Gadea var en blind motståndare till Revolutionen 1979 mot Somozadiktaturen, han anslöt sig till ”La Contra” och efter 1990 anslöt han sig till det liberala partiet PLC), radioprogrammet Café con Voz samt onlinewebbar som 100% NoticiasArtículo 66Nicaragua InvestigaNicaragua ActualBacanalNica och Despacho 505, för att bara nämna några få. Detta kompletteras ytterligare av dussintals högerorienterade sociala nätmedier.

Dessa medier backas upp kraftigt från utlandsbaserade medienätverk, som sänder nonstop anti-sandinistisk propaganda och och en hel del falska nyheter, dag ut och dag in.

Lucía Pineda från den USA-finansierade tevekanalen ”100% Noticias” som stimulerade tittarna att ansluta sig till de beväpnade personerna vid barrikaderna 2018.


Chamorro-Stiftelsen som högerns Medie-Bank

För att upprätthålla dessa nicaraguanska oppositionsmedier behövs ett stadigt inflöde av statliga pengar från USA som kanaliseras via Chamorro-Stiftelsen.

Dessa medieplattformar spelade en nyckelroll i det våldsamma kuppförsöket i Nicaragua april-juli 2018. De Washington-finansierade medierna spred Fakenews, de uppmanade till öppet våld mot sandinisterna och uppmanade till och med sina stödtrupper att attackera regeringen och döda president Ortega.

Som nämnts tidigare, uppmanade ägaren till den inflytelserika tevekanalen `100 % Noticias´, MIGUEL MORA, att USA-militären skulle invadera hans land och störta president Daniel Ortega i en ”Noriega-inspirerad-operation”, som han sa i sin intervju i juli 2018 med Grayzone-redaktören MAX BLUMENTHAL.

Genom USAID:s finansiering via Chamorro-Stiftelsen skickade `100 % Noticias´ sin reporter Lucía Pineda Ubau till de beväpnade barrikaderna som restes av beväpnade kuppmakare, benämnda som `tranques´, barrikader där hon uppmuntrade tittarna att ansluta sig till dessa och gripa till vapen mot den folkvalda regeringen.

En annan fanatisk högermänniska, den nicaraguanske mediepersonligheten som förespråkade ett kuppförsök 2018, JAIME ARELLANO från Radio Corporación, uttalade öppet sitt stöd för den tidigare USA-presidenten Donald Trump.

Arellano, känd som ”El Pingüino”, publicerade ett foto på Facebook 2020 av sig själv med Trump-hatt, åtföljd av texten ”NICAS FOR TRUMP”.

Arellano och personal från ”100% Noticias” är bland de figurer som har kallats till förhör av det nicaraguanska åklagarämbetet som en del av sin utredning om påstådd penningtvätt.

Jaime Arellano ”El Pingüino” som uttrycker stöd för Donald Trump

 

 

Korsvist korrumperat familjeägande i La Prensa

Nicaraguas två främsta tidningar, La Prensa och webben Confidencial, är lite mer sonderande i sina publikationer. Men de stöder i huvudsak samma extremistiska ståndpunkter.

För sin del är CHRISTIANA CHAMORRO, som är utbildad i USA och aldrig har haft ett verkligt jobb annat än tjänster som hon ärvt från sin familj, inte bara chef för Chamorro-Stiftelsen, hon är också vice styrelseordförande för dagstidningen La Prensa, i familjen Chamorros ägo.

Båda institutionerna finansieras till stor del av Washington, vilket effektivt gör Christiana till en inofficiell anställd i USA-regeringen.

La Prensa leds av JAIME CHAMORRO CARDENAL, Christianas farbror. Efter sandinistrevolutionen 1979 fungerade tidningen som Washingtons viktigaste propagandavapen. Under USA:s terrorkrig med La Contras på 1980-talet använde NED La Prensa för att sprida Contrasvänlig desinformation.

Familjen Chamorro drev också den andra ledande dagstidningen, El Nuevo Diario. Denna stängdes (av ekonomiska problem, som så många andra papperstidningar i världen) 2019. Under tiden drivs det andra stora oppositionsmediet, Confidencial, av Christianas bror CARLOS FERNANDO.

Christinia Chamorro finaniserar via sin Stiftelse sin farbrors dagstidning La Prensa, blind hatisk antisandinistisk medie som var en ideologisk, propagandistisk och organisatorisk agitator i försöket att störta den folkvalda regeringen april-juli 2018. Tidningen finaniseras från USA via CIA;s "biståndsorgan" USAID. Nu är släkten Chamorro föremål för utredning om penningtvätt.



Nicaraguas `Rupert Murdoch´ och hans Trollfabrik

CARLOS FERNANDO CHAMORRO är i sin essens `Rupert Murdoch i Nicaragua´. Tack vare de
många miljoner dollar han har fått från regeringar i väst under åratal, har Carlos Fernando byggt upp ett verkligt medieimperium.

Det viktigaste vapnet i Carlos Fernandos arsenal av informationskrigföring är Confidencial. Han använder den för sin non-stop propaganda mot president Daniel Ortega, samtidigt som han driver en aggressivt nyliberal redaktionell linje som får Fox News att se ut som en bastion av journalistisk stränghet.


Confidencial påstår att Nicaraguas valda regering är en ”diktatur” och ”regim” och driver ofta tvivelaktiga historier och desinformation med liten grund för sina Fakenews.

I maj försökte Carlos Fernandos publikationer till exempel distrahera den allmänna uppmärksamheten från regeringens utredning om hans familjs påstådda penningtvätt. Medlet var att driva en absurd berättelse som hävdade att ett försök från Managuas borgmästarkontor att myndigheternas uppgift om att insamla obetalda skatter från Nicaraguas företag var en del av ett ”utpressningsschema”. Confidencial har också anklagat borgmästaren (sandinistisk kvinna) för ”skatteterrorism” och för att tvinga rika eliter att betala skatt!

Den institution som finansierar denna trollfabrik är USA-regeringen. Confidencial finansieras av NED, via företagen Invermedia och Promedia, som befinner sig i . . . . Carlos Fernandos ägo.

USA:s finansiering av Invermedia, som ägs av Carlos Fernando Chamorro, vd för Confidencial, finansierad via CIA-organet NED.


Confidencial finansieras också av den schweiziska regeringen, en lämplig beskyddare med tanke på att Carlos Fernando har använt en schweizisk bankstilstrategi för att skapa ett paraply av spök & skalbolagsföretag för att få in utländsk finansiering för de anti-sandinistiska medierna.

 

Chamorrokartellens ”Think-Thanksmedja”

Förutom Confidencial, Invermedia och Promedia driver Carlos Fernando en inflytelserik grupp som heter Centro de Investigaciones de la Comunicación (CINCO).

Grupo CINCO, liksom hans syster Christianas Chamorro Foundation, finansieras av ett annat EU-land, den spanska byrån för internationellt utvecklingssamarbete (AECID).

Spansk regeringsfinansiering av Carlos Fernando Chamorros `Grupo CINCO´


 

Förlorarna från MRS

Carlos Fernando Chamorro hjälper den framstående oppositionsledaren SOFÍA MONTENEGRO att driva Grupo CINCO. De är allierade i det tidigare Movimiento Renovador Sandinista, eller Sandinista Renovation Movement (MRS), ett pålitligt socialdemokratiskt oppositionsparti som grundades av en överklass inom Nicargauas NGO-värld, bestående av aktivister och akademiker som hävdade en tillfällig lojalitet mot sandiniströrelsen på 1980-talet, men som opportunistiskt bröt med FSLN 1994-1995 efter att FSLN hade förlorade valet 1990 och de på FSLN:s kongress 1994-95.

När FSLN återerövrade makten vid valet i november 2006, förvandlades Carlos Fernando Chamorro och Sofia Montenegro till några av vänsterregeringens hårdaste motståndare. De allierade sig med Washington och kunde registrera betydande löneutbetalningar från USA-regeringens olika enheter för ”REGIMFÖRÄNDRING”!

De nicaraguabaserade journalisterna Nora McCurdy och Stephen Sefton publicerade avslöjande fotografier som visar hur Montegro håller vänliga möten med USA-ambassaden, tillsammans med andra MRS-ledare.

USA:s ambassadör Laura Farnsworth Dogu sammanstrålade i ett möte med Sofia Montenegro och MRS-ledare i Nicaragua i mars 2016.

 

MRS har aldrig kunnat vinna eller registrera mer än sex procent (6%) i ett presidentval. Men dess småborgerliga medlemmar dominerar Nicaraguas NGO-värld, medier och akademin i Nicaragua. MRS var en central aktör i det våldsamma USA-stödda kuppförsöket april-juli 2018, där de hjälpte till att organisera och leverera (förnödenheter och sprit) till de olika personligheter som tävlade om att störta den folkvalda regeringen.

I januari 2021 tappade MRS-ledarskap alla politiska och historiska anspråk om band till Sandinos politiska och ideologiska arv och döpte om sitt parti till Unión Democrática Renovadora (den Förnyade Demokratiska Unionen), UNAMOS.

Webbplatsen NicaLeaks publicerade ett filtrerat internt USAID-dokument som avslöjade att Sofia Montenegro och Grupo CINCO, som hon stöttar tillsammans med Carlos Fernando Chamorro, finansieras av USA-regeringen.

År 2016 gav USAID Montenegro ett ettårigt anslag på 80,000 dollar för att finansiera sitt antisandinistiska `mediearbete´.

USAID:s finansiering av Sofia Montenegros och Fernando Chamorros `Grupo CINCO´

 

Andra `spökorganisationer´ som drivs av Carlos Fernando Chamorro inkluderar den lilla och mindre kända `Fondo de Apoyo al Periodismo Investigativo´ (Stödfonden för grävande journalistik, mot sandinismen, så klart), liksom den `Oberoende Producent Journalistiken´, inte i Nicaragua utan i COSTA RICA! Sedan finns hans radiostation Onda Local och hans två TV-program ”Esta Semana” och ”Esta Noche”.

Den närhet som Carlos Fernando och Christiana Chamorro åtnjuter till USA-regeringen återspeglades i det faktum att de båda blev inbjudna att underteckna ett öppet brev 2020, organiserat av NED, där ”auktoritära regimer” anklagades för att utnyttja Covid-19-pandemin till att ”skärpa kontrollen över sin makt”. I deras sällskap återfanns en rad högerextrema politiska ledare från hela Latinamerika.

Översättning: Dick Emanuelsson, Tegucigalpa

I MORGON:

USA och EU anklagar Nicaragua helt grundlöst för penningtvätt samtidigt som de finansierar rika eliter som anklagas för penningtvätt!