onsdag 18 augusti 2021

Nicaragua: USA:s “Kolla Valet, Please”-NGO använde en dryg miljon CIA-dollar för egen vinning i `exilens´ Costa Rica!

 

Penninganslaget från CIA:s "biståndsorgan" NED, IRI, USAID till Luciano Garcia som skulle organisera den antisandinistiska exilen i Costa Rica. Det enda han gjorde var att arrangera en konferens den 28 juli och i stället köpte han en gård för nästan en miljon kronor, tre charkuterier och diverse fordon. Det är till detta "civilsamhälle" som också svenska UD anklagas för att stödja.



Nicaragua: USA:s “Kolla Valet, Please”-NGO använde en dryg miljon CIA-dollar för egen vinning i `exilens´ Costa Rica!

Av DICK EMANUELSSON

Tegucigalpa / 2021-08-18 / Nästan tio miljoner kronor betalade ett par av CIA:s ”biståndsorganisationer”, National Endowment for Democracy (NED), USAID och NDI ut till den nicaraguanske medborgaren LUCIANO GARCÍA, direktör för NGO:n Hagamos Democracia. Men han investerade inte miljonerna för den kontrarevolutionära exilen i Costa Rica utan för egen vinning i en gård, fordon och tre charkuterier i grannlandet Costa Rica!

Garcia sjappade från Nicaragua efter att hans upprop april-juli 2018 om att störta den lagliga sandinistregeringen hade slagits tillbaka av ett folk som begriper att använda politiska idéer och gevär. I grannlandet satte Garcia upp sin företagsverksamhet, berättar nyhetsportalen ”Nicaleack”.

Luciano García, alias ”Chanito”, hade förvandlats över en natt till en bokstavlig magnat i Costa Rica medan hans av CIA-dollar finansierade terrorister under kuppförsöket 2018 knappt överlever. Många går omkring och tigger på huvudstaden San Josés gator och sover i parkerna under de svinkalla nätterna på 1170 meters höjd över havet.

 

USAID finansierade också ”Hagamos Democracia” i Honduras

Enligt Nicaleack köpte Luciano García år 2017 ordförandeskapet för NGO:n ”Hagamos Democracia”, med det hurtfriska typiska USAID-namnet ”Låt oss skapa Demokrati”. Garcia hade en liten knappast lönsam klädbutik i ett köpcentrum i Nicaraguas huvudstad Managua. Organisationen ”Hagamos Democracia” finns i en rad länder i världen, så också här i Honduras där den föreslog sig själv, efter militärkuppen den 28 juni 2009 som en ”övervakare” av det USA-riggade valet den 26 november 2009, fem månader efter militärkuppen.

I en intervju jag gjorde med Rolando Bu, ordförande för Hagamos Democracia-Honduras, berättade han att USAID finansierade deras ”valövervakning” som bestod av 1100 observatörer vid de över 6000 valdistrikten i landet som räknade samman rösterna den 26 november 2009 som Motståndsrörelsen uppmanade att bojkotta. Han uppgav att USAID finansierade organisationen till 29 procent.

Hagamos Democracia-Nicaragua har sedan flera år finansierats av NED. Det är offentliga uppgifter. Eller som NED:s grundare sa 1981 till Washington Post: ”Det som CIA gjorde under täcket gör vi nu helt offentligt”!





Tio miljoner kronor för ” kurser”

När Trumps folk misslyckades med sin uppgift att störta FSLN-regeringen 2018 gick de i ”exil” till grannlandet Costa Rica, där de togs emot av en totalt underordnad regering till USA. CIA:s filialer så som NED, det Internationella Republikanska Institutet (IRI), USAID och Europeiska Unionen stod bokstavligen och väntade på dem, inte de tusentals ”tranqueros”, kuppförsökets aktivister eller det betalda trasproletariatet av drog- och alkoholmissbrukare som under tre månader fick sina behov tillfredsställda av personer som Garcia, Mairena, Maradiaga eller Juan Sebastian Chamorro utan på ledarna för att dessa omedelbart skulle orientera och igångsätta nya konspirationer mot regeringen Daniel Ortega.

Men för CIA spelar det ingen roll vilket slags klientel de rekryterar. Agenturen vill ha folk som kan göra livet till ett h-e för att sabotera Nicaraguas ekonomiska och sociala utveckling. Därför anslog de nämnda organisationerna nästan tio miljoner kronor till Garcia för att ”göra kurser” och utbilda unga nicaraguaner som demokratirepresentanter, vilket i klartext betyder ”i tjänst hos State Departement”! Och anslaget girerades till LUCIANO GARCÍA.

 

Uppror inom exilen i Costa Rica

Garcia genomförde en konferens i Costa Rica den 28 juli i år men hans kuppallierade, de som lider i exilen i trängde sig in på mötet denna dag på ett lyxhotell i San Jose de Costa Rica och krävde ”pappren på bordet”!

Klicka för stort format
I en av de publikationer som de publicerat i Facebook undrar de om någon av de landsflyktiga kuppmedlemmarna i Costa Rica har fått ta del av någon av de kurser som Luciano García fick CIA-dollar för och som gavs via `Hagamos Democracia´, för att ”vägleda dem om hur man kan störta president Daniel Ortega”?

Rasande över hur denne ”medelmåtta” i Nicaragua plötsligt poppade upp som en magnat med en gård i Costa Rica för 69 miljoner colones, nästan en miljon svenska kronor, samt införskaffandet av tre charkuteriaffärer, det blev för mycket för den nicaraguanska exilen. Garcia polisanmäldes till de costarrikanska åklagarmyndigheterna, där `affären´ nu utreds.

Till sin hjälp har åklagarna en rad dokument över de ”affärer” Garcia har gjort, med ”CIA-dollar”.

Dokumenten illustrerar de miljonärsinvesteringar som gjorts av ”Chanito Chanchito”, som Garcia döpts till (den lille Grisen) som nu lever som nu lever i högsta välmåga som en av de mest ekonomiskt högt rankade `Ticos´, (costarrikan).

 

En oppositionell nicaraguan som deltog i kuppförsöket 2018 överlever nu i parken La Merced i Costa Ricas huvudstad San Jose de Costa Rica, anklagade av många `ticos´ för att stjäla. De utnyttjades 2018 av USA:s lokala CIA-agenter som berikade sig själva, så som Luciano Garcia med miljoner CIA-dollar.


Vad kan svenska Diakonia berätta?

Nu väntar vi bara på de nicaraguanska myndigheternas dokumentation av svenska Diakonias `operationer´ 2018 och svaret på varför den katolska kyrkans svenska ”biståndsorganisation” i Nicaragua inte ville berätta vilka som är dess utländska finansiärer.

Den katolska kyrkan i Nicaragua är nu avslöjad som organisatören, propagandisten och agitatorn i kuppförsöket 2018 mot vänsterregeringen FSLN. Men kyrkan är mycket försvagad medan den evangeliska kyrkan har tagit emot hundratusentals besvikna katoliker.