torsdag 10 juni 2021

Nicaraguas oligarkfamilj Chamorro försöker återta kontrollen med hjälp från Washington [2-8]




Nicaraguas oligarkfamilj Chamorro försöker återta kontrollen med hjälp från Washington [2-8]

AV BEN NORTON, THE GRAYZONE


 1:a delen: Hur USAID via penningtvätt skapade den anti-sandinistiska mediepparaten i Nicaragua [1-8]

https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/hur-usaid-via-penningtvatt-skapade-den.html

 

Ben Norton
Familjen Chamorro har länge varit en av Uncle Sams mest pålitliga tillgångar i regionen. En oligarkisk klan som härstammar från spanska kolonialister där Chamorro-dynastin representerar sju tidigare presidenter i Nicaragua med rötter från republikens allra första statschef på 1850-talet.

Familjen Chamorros moderna historia återspeglar tydligt Washingtons roll som den ledande kraften bakom Nicaraguas högeropposition.

Christiana Chamorros mor och namnet på hennes stiftelse, Violeta Barrios de Chamorro, var den första oppositionspresidenten som kom till makten efter sandinistrevolutionen 1979 som störtade Nicaraguas decennielånga USA-stödda militära diktatur.

På 1980-talet öste Washington miljontals dollar över de högerextrema paramilitära grupperna kända som `Contras´ (förkortning för ”kontrarevolutionärer” på spanska), som använde taktiken med krigsterror i ett misslyckat försök att störta sandinistregeringen.





Chamorros egen `Contra´

En av Contras viktigaste ledare var Edgar Chamorro, en medlem i samma oligarkfamilj. Senare vände han sig mot de blodbesudlade paramilitära grupperna och publicerade ett avslöjande brev till redaktören i New York Times 1986 med titeln; ”Terror är det mest effektiva vapnet för Nicaraguas Contras”.

”Contras” var och är en proxyarmé som kontrolleras av USA-regeringen”, skrev Edgar Chamorro. ”Om USA:s stöd upphörde skulle de inte bara vara oförmögna att bedriva någon militär verksamhet mot sandinisterna. De skulle också omedelbart börja att upplösas. Jag valde att avgå än att fortsätta som en marionett från CIA”.

Edgar Chamorros beskrivning av den anti-sandinistiska oppositionen i Nicaragua, som en representant för USA-regeringen som skulle kollapsa om det inte vore för Washingtons enorma ekonomiska, politiska och logistiska stöd, förblir sant idag.

Violeta Barrios de Chamorro kom till makten först 1990 tack vare en presidentkampanj som styrdes och finansierades av USA-regeringen. Hennes seger återspeglade utmattningen hos en befolkning som utsatts under ett decennium av Washingtonledda terroristkrig, förvärrat av en ekonomisk kris skapad av en olaglig USA-blockad av deras land, liksom ett implicit USA-hot om att ta ut ytterligare sanktioner mot den fattiga nationen om Ortega vann.

Högerns president, Violeta Barrios de Chamorro talade inför USA:s kongress 1991.
 

Violeta Chamorros presidentkampanj var ett av de första projekten i USA-regeringens nybildade National Endowment for Democracy (NED), en fasad av en CIA-front som fortfarande finansierar den antisandinistiska oppositionen idag.

Hennes presidentperiod blev en total katastrof. Den nicaraguanska arbetarklassen drabbades skoningslöst under den här perioden som de nu kallar ”en nyliberal era” som inympades i deras kollektiva sociokulturella minne. Trots ett massivt ekonomiskt bistånd från USA och skuldförlåtelse från dess finansiella organ som Världsbanken och Internationella Valutafonden, ledde Violetas Chamorros politik, tillämpad enligt Chicagobrödernas nyliberala politik till en chockhöjning av fattigdom och ojämlikhet, som frisläppte en epidemi av organiserad brottslighet, narkotikahandel och prostitution i Nicaragua, där en av de högsta mordnivåerna i världen registrerades.

Violeta Chamorros avgång 1997 följdes av ytterligare ett decennium av nyliberalt styre som fortsatte trenden med utbredd fattigdom och ojämlikhet. För att fortsätta sitt arv, grundade hon `Stiftelsen Violeta Barrios de Chamorro´ året hon lämnade presidentpalatset.



Washingtons ”kvinna” i valet

När FSLN vann presidentvalet i november 2006 i Nicaraguas och återvände till makten i januari 2007, blev Chamorro-Stiftelsen transitkanalen för USA-regeringens finansiering av oppositionen.

Stiftelsen drivs av Violetas dotter, Christiana, som påstås vara det bästa oppositionsalternativet i Nicaraguas presidentval i november 2021. Hon är också Washingtons ”kvinna” i valet. Även om hon inte har någon verklig politisk erfarenhet, hänvisar Christianas sponsorer i västliga regeringar och företagsmedia ofta till henne som en ”oppositionsledare”.

Christiana har blivit lanserad med kraft av medierna och har blivit ett stående inslag i CNN en Español som berömmer henne som ”kvinnan som lovar att rädda Nicaragua”.

Christiana, släkt i nedåtgående steg till en verklig aristokratisk klan har marknadsfört sig själv som sin mors återkomst, och klargör att hon hoppas att ärva presidentskapet med sitt aristokratiska efternamn. . . och med lite hjälp från sina vänner i USA:s regering.

Översättning: Dick Emanuelsson

USA:s regeringsfinansierade nicaraguanska oppositionsfigur, Christiana Chamorro, intervjuad av Voice of América