måndag 14 juni 2021

 



USA och EU anklagar Nicaragua för penningtvätt samtidigt som de finansierar rika eliter som anklagas för penningtvätt [4-8]

USAID:s öppna plan i Nicaragua; störta regeringen och rensa ut sandinister på alla nivåer!

AV BEN NORTON The Grayzone

 

[VERSION EN ESPAÑOL: https://thegrayzone.com/2021/06/01/usaid-cia-medios-oposicion-nicaragua/]

 

I DET FJÄRDE AVSNITTET av BEN NORTONS omfattande reportage och dokument om hur USA via Chamorro-Stiftelsen försöker rulla historien tillbaka då USA bestämde över politik och ekonomi i Nicaragua, beskriver USA-reportern att den lagstiftning som tillämpats under 83 år i USA och som för varje år blir allt mer restriktiv mot omvärlde, betraktas den när Nicaragua också tillämpar sin nya lag om penningtvätt som ”politisk förföljelse av oppositionen”. EU följer lydigt med Husbonden i Washington.

I detta avsnitt tar Borton också upp Grayzone:s avslöjande förra året av USAID:s senaste Manual för Regimförändring i Nicaragua, RAIN. ”Detta projekt kräver öppet att den folkvalda sandinistregeringen måste störtas, liksom införandet av nyliberala reformer baserade på en "marknadsekonomi" och "skydd av den privata äganderätten", samt att rensa ut alla spår av sandinisterna hos militären, polisen och alla allmänna och statliga institutioner”.

 

 


HOS NICARAGUANERNA I GEMEN är det välkänt att Chamorro-oligarkerna kontrollerar otaliga skalföretag, Fakegrupper och NGO-organisationer. Till dessa flödar många miljoner dollar in på de olika bankkontona från en mängd olika utländska sponsorer. Familjen är ökänd för sina dunkla ekonomiska operationer.

Regeringens utredning om påstådd penningtvätt av Chamorro Foundation kommer vid en tidpunkt då Nicaragua försöker slå ner på skenande skatteflykt från lokala eliter.


Ny lag mot penningtvätt

I maj röstade Nicaraguas nationalförsamling för att stärka lagarna om penningtvätt för att bättre bekämpa brottet och noterade att ny teknik som kryptovalutor har gjort det lättare för plutokrater att dölja sin förmögenhet för beskattning.

Den förstärkta tillämpningen av lagar mot penningtvätt och skatteflykt syftar delvis till att öka Nicaraguas skattebas, som har drabbats hårt av kuppförsöket 2018 och de efterföljande, aggressiva sanktionerna från USA som effektivt blockerade landets ekonomi utanför det Washington-kontrollerade internationella finansiella systemet.

I februari 2020 placerades Nicaragua på den ”Svarta Listan” för Financial Action Task Force, ett instrument som skapats av G7-länderna, som skulle ha målet att minska penningtvätten, men som i själva verket är en ekonomisk gren av Nato som syftar till att straffa länder som vägrar att underordna sig den nyliberala linje som krävdes av Washington och Bryssel.

Samma år placerade EU Nicaragua på sin korta lista över ”tredje kategorins högriskländer”, ytterligare ett ekonomiskt angrepp på sandinistregeringen, förklädd som en åtgärd mot penningtvätt.

Medan västliga regeringar använder tvivelaktiga anklagelser om penningtvätt för att ekonomiskt kväva Nicaragua, fortsätter de att anslå tiotals miljoner dollar till konservativa nicaraguanska eliter som är ökända för sin skumma bokföring.




USAID:s mål i Nicaragua: ”Regimförändring”

Den viktigaste ekonomiska sponsorn för Nicaraguas politiska opposition har varit USA:s byrå för Internationell Utveckling (USAID). De flesta gräsrotsandinister känner till USAID:s mörka historia i landet, och organisationens namn har blivit synonymt med inblandning och destabilisering.

Under 1980-talet fick CIA hjälp av USAID för att bedriva dolda operationer för att beväpna och finansiera de högerextrema Contrasgrupperna. Dåvarande vice utrikesminister Elliott Abrams medgav att Reagan-administrationen skickade vapen till Contras i så kallade ”humanitära hjälpflygningar”.

Idag spelar USAID en liknande roll i Washingtons försök att störta den demokratiskt valda vänsterregeringen, inte bara i Nicaragua utan också i Venezuela.

USAID användes för att kanalisera hundratals miljoner dollar till en parallell venezuelansk kuppregim ledd av Juan Guaidó . Byrån var också en integrerad del av ett våldsamt amerikanskt kuppförsök mot Venezuela i februari 2019. År 2021 erkände den amerikanska regeringens egen inspektörs generalkontor att USAID begick bedrägerier för att finansiera regimförändringsarbete i Venezuela .

Det faktum att USAID vill ha regimförändring också i Nicaragua döljs knappast. Byrån medger på sin egen webbplats att USAID har drivit ett program i Nicaragua sponsrat av sitt Office of Transition Initiatives (OTI).


USAID:s Office of Transition Initiatives (OIT) -program som driver på regimförändring i Nicaragua

 

OTI:s mål är enkelt: att störta regeringar som utmanar Washingtons politiska och ekonomiska dominans i världen. Den anger detta tydligt på sin webbplats och förklarar att kontoret "stöder USA:s utrikespolitiska mål" och "tillhandahåller snabbt, flexibelt, kortsiktigt bistånd inriktat på viktig politisk övergång".

USAID / OTI skryter med att stödja ”Oberoende civilsamhälle, oberoende media och mänskliga rättighetsförsvarare”. Eller med andra ord; högeroppositionen i Nicaragua under och efter det misslyckade statskuppen 2018 och pressar på en “lösning på den nuvarande politiska krisen ”och ett slut på den demokratiskt valda regeringen för president Daniel Ortega.

USAID / OTI anklagades för att ha drivit en liknande statskuppskomplott för att störta Venezuelas valda president Hugo Chávez. En hemlig rapport från USA:s utrikesdepartement från 2006, som publicerades av WikiLeaks, visar att USAID/OTI:s strategiförändringsstrategi var inriktad på ”Penetrating Chavez 'Political Base, Dividing Chavismo, Protecting Vital US business, and Isolating Chavez internationally”.

I Nicaragua främjar USAID samma mål: att infiltrera i Sandinistafrontens medlemsbas, splittra sandiniströrelsen, isolera president Ortega internationellt och naturligtvis; främja USA-företagens intressen.

2020 exponerade Grayzone USAID:s senaste Manual för Regimförändring i Nicaragua genom att avslöja ett läckt internt dokument som avslöjar byråns Program för Responsivt Stöd i Nicaragua (RAIN). Detta projekt kräver öppet att den folkvalda sandinistregeringen måste störtas, liksom införandet av nyliberala reformer baserade på en "marknadsekonomi" och "skydd av den privata äganderätten", samt att rensa ut alla spår av sandinisterna hos militären, polisen och alla allmänna och statliga institutioner.

Översättning: Dick Emanuelsson

I morgon: USAID:s $ 9,4 miljoner dollar för att finanisera Nicaraguas anti-Sandinista massmedia


1:a delen: Hur USAID via penningtvätt skapade den anti-sandinistiska mediepparaten i Nicaragua [1-8]

https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/hur-usaid-via-penningtvatt-skapade-den.html

 

2:a delen: Nicaraguas oligarkfamilj Chamorro försöker återta kontrollen med hjälp från Washington [2-8]

https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/nicaraguas-oligarkfamilj-chamorro.html

 

3:e delen: Så upprätthåller och finansierar den USA-finansierade `Stiftelsen Chamorro´ Nicaraguas högermedier som deltog i kuppförsöket 2018 [3-8]

https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/sa-uppratthaller-och-finansierar-den.html