onsdag 16 juni 2021

Nicaragua: Så mörkar USAID sina 9,4 miljoner dollar för ”Mediestärkande Program” i sin finansiering av Nicaraguas anti-sandinistiska massmedia [5-8]

Två sätt att se på PENNINGTVÄTT; som ett brott det är eller, så som USA, EU och OAS ser det; "PRESSFRIHET". Om fattiga central- eller latinamerikaner enrolleras för att skaffa brödföda till familjen grips placeras han framför pressen och bespottas medan oligarkins och "USA:s kvinna i Nicaragua", Christiana Chamorro, betraktas som "offer för den sandinistiskiska diktaturen". Likhet inför lagen?



Så mörkar USAID sina 9,4 miljoner dollar för ”Mediestärkande Program” i sin finansiering av Nicaraguas anti-sandinistiska massmedia [5-8]

AV BEN NORTON, The Grayzone

 


I det femte avsnittet av USA-journalisten Ben Nortons avslöjande om hur hans egen regering via USAID håller en nicaraguansk högeropposition under armarna, publicerar han i nedanstående del dokument och uppgifter som bekräftar vad vänsterregeringen i Managua har hävdat under flera år, nämligen att CIA:s ”biståndsorgan” USAID pumpar in miljoner dollar för att hålla den nicaraguanska högeroppositionens medier vid liv och framför allt, fortsätta vara ideologiska, politiska och organisatoriska språkrör för ”Regimbyte” i Nicaragua. I kontraktet mellan USAID och ”Chamorro-Stiftelsen” slås det fast att USA girerar över nästan 100 miljoner svenska kronor i ”Stiftelsen-Chamorro” under en tioårsperiod. Stiftelsen gör därefter upp ”kontrakt” med landets högermedier som hålls under armarna ekonomiskt av USA:s skattebetalare med målet och uppgiften att manipulera den nicaraguanska allmänheten och störta vänsterregeringen i landet. Denna penningtvätt är nu föremål för den nicaraguanska rättsstaten. Med vilket motiv vill USA och EU förhindra att rättvisan har sin gilla gång?

¨

Som mottagare av minst 7 miljoner dollar från USAID från 2013 fram tills idag, är Chamorro-Stiftelsen det centrala navet i USAID:s aktuella verksamhet i Nicaragua.

Mycket av informationen kring USAID:s bidrag för Nicaraguas politiska höger är taget från offentliga dokument enligt lagen om öppenhet och ansvarsskyldighet för utrikesstöd från 2016. Denna publicering har åberopats och blivit mer omfattande sedan det misslyckade kuppförsöket 2018 vilket avslöjade omfattningen av USA:s djupa inblandning av det nicaraguanska så kallade ”civilsamhället”.

År 2020 fick en organisation i Nicaragua till exempel 2,82 miljoner dollar från USAID. Men USAID dolde mottagarens namn och innehållet av dess aktiviteter. År 2021 dolde USAID än en gång namnet på mottagarna och dess aktiviteter på ett bidrag på 1,6 miljoner dollar, samt ytterligare 1,2 miljoner dollar.

Detta innebär att denna siffra på 7 miljoner dollar som ges till Chamorro-Stiftelsen sannolikt bara är en försiktig uppskattning av den faktiska summan av USA: s ekonomiska stöd till stiftelsen och andra anti-sandinistiska oppositionsgrupper, en summa som kan vara betydligt högre.


USAID redigerar information om många av sina största bidragsgivare i Nicaragua-relaterad finansiering. KLICKA FÖR STORT FORMAT! 

 

Gigantiska uppbackare

De offentliga register som finns, visar att USAID verkställde sina program för att stödja oppositionen i Nicaragua genom olika entreprenörer. Bland annat följande:

National Democratic Institute (NDI), som också utbildade kadrer mot den progressive presidenten Rafael Correa i Ecuador.

International Republican Institute (IRI), som spelade en nyckelroll i den USA-stödda statskuppen mot Haitis progressive valde president Jean-Bertrand Aristide.

Freedom House, en gammal antikomunistisk lobbygrupp för regimförändring.

USA-konsortiet för val och politisk processförstärkning (CEPPS).

World Bank’s International Finance Corporation.

International Research and Exchanges Board (IREX).

RTI International.

Globala samhällen.

Creative Associates International.

FHI 360.

Chamorro-Stiftelsen.

 

Nästan 100 miljoner kronor till statskuppens massmedia

Interna USAID-data som granskats av The Grayzone visar att USAID har ett decennielångt miljon-dollar-program med Chamorro-Stiftelsen för att skapa, finansiera och utbilda högerns medier i Nicaragua.

Det ”Media-Stärkande-Programmet”, som det rubriceras, är ett mycket hemlighetsfullt sådant. Trots det visar USAID:s offentliga dokument att byrån under 2014 undertecknade ett avtal på 9,4 miljoner dollar med Chamorro-Stiftelsen för att övervaka programmet, som var öronmärkt för att löpa fram till 2023.

Fram till och med maj 2021 har mer än 7 miljoner dollar av de tilldelade 9,4 miljoner dollar girerats över till stiftelsen.

USAID:s Nicaragua-data visar att 9,4 miljoner dollar anslogs till Chamorro-Stiftelsen för att driva programmet Media-stärkande från 2014 till 2023. IMPONRANDE PENNINGAFLÖDE i ett land där minimilönen knappt går över 200 dollar.
KLICKA för större format.

 

Det finns inga interna rapporter som avslöjar omfattningen av USAID:s Program för Mediaförstärkning och det nämns nästan ingenting på internet, förutom två revisionsrapporter som publicerats av byråns inspektörsgeneral.

USAID driver emellertid ett liknande ”Media Stärkande Program” i Moçambique, ett annat tidigare koloniserat land som styrs av det revolutionära partiet FRELIMO eller befrielsefronten i Moçambique, som störtade den portugisiska kolonialregimen.

I Nicaragua publicerade webbplatsen NicaLeaks interna dokument som läckte ut och som visade att minst 12 oppositionsmedier var ”partner” till Chamorro-Stiftelsen och därför fick finansiering från USAID.

Bland USAID / Chamorro-stiftelsens viktigaste partner återfinns högerkanalen ”100% Noticias”, som spelade en nyckelroll i det misslyckade kuppförsöket 2018. Det är ett media som sprider falska nyheter, uppmuntrar till våld mot sandinister och uppmuntrar tittarna att ta till vapen mot den folkvalda regeringen.


USAID-finansiering av "Noticieros 100%", tevekanalen och ägaren, Miguel Mora. Dokument som visar finansieringen via Chamorro-Stiftelsen. KLICKA för större format.

 

Ägaren och direktören för ”100% Noticias”, MIGUEL MORA, som 2018 begärde en amerikansk militär invasion av Nicaragua i Panama-stil, fick personligen 43 100 dollar från USAID genom Chamorro-Stiftelsen 2015. Och detta bidrag är bara för ett år av program som sträcker sig över tio år!


USAID-finansiering till Miguel Mora, chefen för Nicaraguas högra medier 100% Noticias, genom Chamorro Foundation som i ovanstående brev bekräftar "bifallet".



En annan mottagare av USAID-pengar genom Chamorro-Stiftelsen är Nicaraguas enda dagstidning, La Prensa, samma tidning där Christiana Chamorro, direktör för Stiftelsen-Chamorro, är vice styrelseordförande.

Det innebär att Christiana har placerat USAID-pengar dubbelt upp, och använder dem, inte bara för att finansiera sin Chamorro-Stiftelse utan också för att med skattepengar från USA finansiera sin familj och sig själv.


USAID finansierar den nicaraguanska högertidningen La Prensa, (i folkmun i Nicaragua döpt till La PrenCIA) via Chamorro-Stiftelsen, korruption på högsta- och familjenivå! KLICKA FÖR STORT FORMAT.



Detta är en tydlig intressekonflikt; som chef för Chamorro-Stiftelsen kontrollerar Christiana Chamorro hur mycket pengar som skulle pumpas in i tidningen som hon är delaktig i att leda (som vice styrelseordförande).

NicaLeaks kom även över ett annat USAID-dokument som visar att detta CIA-organ godkände Stiftelsens utbetalning av USAID-pengar till La Prensa. Det innebar att USA-regeringen visste om att Christiana använde USA-medborgarnas skattepengar för att berika sig själv och sina familjemedlemmar. Men USAID vidtog inte några som helst åtgärder för att stoppa hennes korruption.

Med tanke på Stiftelsens ekonomiska skumraskaffärer borde det inte vara någon överraskning att Chamorro-Stiftelsen i dag utreds i Nicaragua på grund av misstankar om penningtvätt.


USAID godkänner sin finansiering av den Chamorro-drivna dagstidningen La Prensa via Chamorro-Stiftelsen.  KLICKA FÖR STORT FORMAT.


Washington hävdar att dess stöd för medierna i Nicaragua är ett sätt att stödja en ”oberoende journalistik” och pressfriheten. I verkligheten visar de offentliga (USAID:s dokument) tydligt att USA försöker destabilisera sandinistregeringen genom att stödja och främja landets ledande högerpolitiska språkrör.

Översättning: Dick Emanuelsson




1:a delen: Hur USAID via penningtvätt skapade den anti-sandinistiska mediepparaten i Nicaragua [1-8]

https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/hur-usaid-via-penningtvatt-skapade-den.html

 

2:a delen: Nicaraguas oligarkfamilj Chamorro försöker återta kontrollen med hjälp från Washington [2-8]

https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/nicaraguas-oligarkfamilj-chamorro.html

 

3:e delen: Så upprätthåller och finansierar den USA-finansierade `Stiftelsen Chamorro´ Nicaraguas högermedier som deltog i kuppförsöket 2018 [3-8]

https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/sa-uppratthaller-och-finansierar-den.html

 

4:e delen: USA och EU anklagar Nicaragua för penningtvätt samtidigt som de finansierar rika eliter som anklagas för penningtvätt.
USAID:s öppna plan i Nicaragua; störta regeringen och rensa ut sandinister på alla nivåer! [4-8].

https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/usa-och-eu-anklagar-nicaragua-for.html