torsdag 10 juni 2021

Hur USAID via penningtvätt skapade den anti-sandinistiska mediepparaten i Nicaragua [1-8]


 



Hur USAID via penningtvätt skapade den anti-sandinistiska mediepparaten i Nicaragua


Ben Norton
I följande åtta artiklar kommer Ben Norton, grävarreporter (USA) att granska sin egen regerings undergrävande operationer mot vänsterregeringen FSLN i Nicaragua. Det är en svidande vidräkning mot hur USAID, i Latinamerika benämnd som ”CIA:s biståndsorgan”, skapar och bygger upp en politisk högeropposition, hur USAID finansierar och fortbildar den med målet att störta sandinisterna i regeringsställning.

Det är med anledning av åklagarämbetets utredning om penningtvätt av oligarkfamiljen Chamorros ”Stiftelsen Chamorro”, som ett antal av de personer som gick i spetsen för statskuppsförsöket april-juli 2018 har gripits. För närvarande befinner de sig under utredning av åklagarna.

Som ett exempel på att man inte kan ta så lätt på frågan om penningtvätt, ertappades ”Stiftelsen Chamorros” ordförande, Christiana Chamorro med sju miljoner dollar på tre olika konton när åklagarämebetets detektiver anlände till hennes gigantiska hus i Manaugua och placerade henne i husarrest medan utredningen pågår.

 

I PERU VILL ÅKLAGAREN José Domingo Pérez placera den förlorade högerkandidaten Keiko Fujimori i preventiv arrest för att ha överskridit sin rätt att inte tala med inblandade i åtalet mot henne om penningtvätt på 17,3 mijoner dollar. Men i fallet Nicaragua och Stiftelsen Chamorros eventuella penningtvätt och de gripnas vädjan i USA om sanktioner mot sitt eget folk och nation, betraktas denna åklagarutredning av USA, EU och påstådda demokrater för att slå sönder demokratin och förhindra oppositionen att ställa upp i valet i november.

Journalisten BEN NORTEN klär av dessa argument i följande artikelserie.




 

Hur USAID via penningtvätt skapade den anti-sandinistiska mediepparaten i Nicaragua

Av BEN NORTON·1 JUNI 2021

Med tiotals miljoner dollar under många års arbete hjälpte CIA:s frontorganisation USAID att skapa och fortbilda Nicaraguas anti-sandinistiska opposition. I centrum för sin verksamhet står Stiftelsen Chamorro, i dag anklagad för penningtvätt.

(Du kan läsa den här artikeln på spanska här
https://thegrayzone.com/2021/06/01/usaid-cia-medios-oposicion-nicaragua/)

USA-regeringen har under flera års tid tålmodigt skapat en grogrund av högermedier i Nicaragua som spelade en central roll i det våldsamma kuppförsöket 2018. Detta nätverk är nu föremål för undersökningar av det nicaraguanska åklagarämbetet som anklagar Stiftelsen för penningtvätt.

Dessa medier är en integrerad del av en politisk opposition som Washington noggrant har administrerar, utbildat och finansierat med miljoner dollar under det senaste decenniet. Medan de (USA och medierna) obevekligt anklagar Nicaraguas vänsterregering för korruption, har de varit misstänks otydliga i hanteringen av sin egen ekonomi och bokföring.

Spindeln i det USA-stödda lobbynätverket heter Fundación Violeta Barrios de Chamorro para la Reconciliación y la Democracia, eller Violeta Barrios de Chamorro Foundation for Reconciliation and Democracy – i folkmun bara kallad Chamorrostiftelsen.

Den drivs av en av de rikaste och mäktigaste familjedynastierna i Nicaragua, och är kanske den viktigaste inhemska organisationen för att samordna den politiska oppositionen mot den Sandinistiska Nationella Befrielsefronten, FSLN, (också regering sedan 2007).

Chamorro-stiftelsen är ett centralt verktyg för Washingtons massiva ekonomiska, tekniska och logistiska stöd till den Nicaraguanska oppositionen. Stiftelsen fungerar vad CIA kallar för en ” “pass-through”, en tredje-parts-organisation. Den fungerar som en till synes oberoende kanal för USA-regeringens finansiering till utländska politiska grupper och media.

Sedan sandinisterna kom till makten 2007 har USA kanaliserat tiotals miljoner dollar till oppositionsgrupper i Nicaragua genom CIA:s civila ”biståndsorgan”, USA: s byrå för internationell utveckling (USAID), en CIA-front som länge har använts som ”humanitärt” skydd för operationer för att destabilisera oberoende vänsterregeringar, särskilt i Latinamerika.

Interna rapporter från USAID visar att byrån gör mycket mer än bara att finansiera anti-sandinistiska politiska organisationer, icke-statliga organisationer (NGO´s) och media i Nicaragua; USAID `förlöser´ dem, vårdar dem och tränar dem i alla aspekter av politiken; från valstrategier och PR-reklam till kampanjer i sociala medier, fortbildning för att organisera och bygga breda allianser, utveckla tekniska färdigheter och navigera juridiska frågor till att hantera ekonomi och bokföring.

Denna undersökning av The Grayzone illustrerar hur USAID har hjälpt till att skapa Nicaraguas anti-sandinistiska opposition från grunden. De politiska högerkrafterna är allt annat än organiska; de är själva resultatet av en enorm kampanj av utländsk inblandning från USA-regerings på- och inom varje nivå i det nicaraguanska samhället.

USA:s påfund har varit särskilt effektivt när det gällt att skapa den antisandinistiska medieapparaten mot Nicaraguas sandinistregering. Allmänna offentliga och tillgängliga register visar att USAID har spenderat minst 10 miljoner dollar specifikt på oppositionsmedia i Nicaragua sedan 2009. Av dessa pengar skickade USAID mer än 7 miljoner dollar till Chamorro-Stiftelsen från 2014 till 2021.

Med tanke på att mycket av den information som USAID avslöjar om sitt stöd till den politiska oppositionen och media i Nicaragua är egen, så är förmodligen dessa siffror sannolikt försiktiga uppskattningar.

En partiell lista över USAID-bidrag till den nicaraguanska oppositionens Chamorro-Stiftelsen. Klicka på bilden för stort format.


 

Västeuropeiska regeringar har kompletterat Washingtons ansträngningar för att odla den anti-sandinistiska oppositionen med särskild tonvikt på pressen.

EU: s medlemsländer har delat ut miljoner till Chamorro-stiftelsen genom att använda den inflytelserika oppositionsgruppen för att finansiera högernyheter. Enbart under 2020 fick stiftelsen 831 527 euro (mer än 1 miljon dollar) från den spanska byrån för internationellt utvecklingssamarbete (AECID), en gren av Madrids Mjukmaktsorgan, skapad med USAID som modell.

Västs finansiering har förstärkts med miljontals dollar från USA:s National Endowment for Democracy (NED) - en annan CIA-front som opererar med målet att skapa regimbyte över hela världen. Mellan 2016 och 2019 överlämnade NED åtminstone 4,4 miljoner dollar till de nicaraguanska oppositionsgrupperna, inklusive mediaorganisationer, enligt de offentliga registren, även om även detta sannolikt också är en undervärdering av den verkliga summan.

831 527 euros i finansiering för Nicaraguas Chamorro-stiftelse 2020 från den spanska byrån för internationellt utvecklingssamarbete (AECID)


I Centralamerika, en av de fattigaste regionerna i världen, där minimilönen uppgår till cirka 200 dollar per månad är det här oerhörda summor i pengar. Denna utländska finansiering är huvudkraften eller grundbulten som håller Nicaraguas högeropposition vid liv, särskilt med tanke på att opinionsundersökningarna visar att den bara har ensiffrigt stöd bland allmänheten (ca 9%).

Många av de USA-finansierade programmen för dessa medier publicerar uppenbara falska nyheter med extremistiskt innehåll. För samtidigt uppmuntrar de till våld mot den nicaraguanska regeringen och anhängarna till FSLN.

Det framträdande tabloid-oppositionsnätverket 100 % Noticias, till exempel, som finansieras av USAID genom Chamorro-Stiftelsen, sände regelbundet uppmaningar till nicaraguanerna om att störta sin valda regering under det våldsamma kuppförsöket 2018.

Direktören och grundaren av den USA-finansierade stationen, Miguel Mora, uppgav i en intervju med Grayzone-redaktören Max Blumenthal att han ville att den amerikanska militären skulle invadera Nicaragua, och med våld störta den folkvalda sandinistregeringen från makten samt att gripa president Daniel Ortega. Han citerade Washingtons invasion av Panama 1989 som ett föregångsexempel.

Direktören och grundaren av det USAID-finansierade högermediet 100 % Noticias, Miguel Mora, uppmanar USA att invadera Nicaragua och störta sin valda regering, i en intervju med The Grayzone

 

”Det jag vill se från USA:s sida en operation i `Noriegastil´, som i Panama”, önskade Mora inför Blumenthal i en intervju i Managua, dagarna efter att kuppförsöket hade slagits tillbaka i juli 2018.

”Kom hit, grip familjen [Ortega-Murillo], för bort dem, blanda inte in armén och på två dygn eller 24 timmar är problemet löst, om en USA-intervention skulle verkställas”, sa den USA-finansierade 100 % Noticias-direktören Miguel Mora.

”Vad jag ser, det är, att istället för att USA ger oss vapen, som det gjorde med Contras, så föredrar jag en (invasion) i stil med Operationen mot Noriega”, tillade Mora.

Medan USAID finansierade våldsamma, högerextrema statskupps-element som Miguel Mora (presidentkandidat i november 2021), visar interna dokument som granskats av The Grayzone att USAID samtidigt stödde liberala NGO-organisationer som kampanjerar i frågor som HBTQI, jämställdhet, kvinnors krav på rättigheter och ursprungsbefolkningarnas rättigheter. Motivet? För att ge den anti-sandinistiska högeroppositionen ett progressivt ansikte.

USAID skryter i en intern rapport om sin verksamhet i Nicaragua att utnyttja frågor som sexuellt våld mot barn och kvinnor, HBT-jämställdhet och ursprungsbefolkningarnas rättigheter som en täckmantel för sina anti-sandinistiska operationer.

 

Den centrala samordnaren för många av dessa USAID-stödda oppositionsgrupper, Chamorro-Stiftelsen, anklagades i maj av den nicaraguanska regeringen för finansiella oegentligheter. En officiell utredning inleddes på grund av misstankar om penningtvätt och (åklagaren) uppgav att hon hade funnit ”allvarliga ekonomiska inkonsekvenser i rapporterna”. Dessa hade presenteras inför de vederbörliga myndigheterna (la Gobernación) ”och de belopp som stiftelsen hade fått (från USAID)”.

Allvarliga frågor om Chamorro Foundation är fortfarande obesvarade. I februari tillkännagav Stiftelsen att den frivilligt avbrutit sin verksamhet i Nicaragua som en form av protest mot en lag som antogs i oktober 2020 av landets demokratiskt valda nationalförsamling som kräver att icke-statliga organisationer som finansieras av utländska regeringar ska registrera sig som utländska agenter . (Lagstiftningen fördömdes hårt av Washington, även om den modellerades efter en 83-årig USA-lag.)

Medan Chamorro-Stiftelsen hävdade att den lagligen avslutat sin existens i Nicaragua, fortsatte den att ta emot stora summor pengar från utländska regeringar. År 2020 gav Washington Chamorro Foundation minst 1,3 miljoner dollar, och från och med maj 2021 skickade USA-regeringen minst 419,000 dollar till för 2021.

Exakt vart dessa pengar har gått är inte klart och vad som hänt med de miljoner dollar som fanns på Stiftelsens bankkonton när stiftelsen stängdes (i februari 2021) är inte känt.

Chamorro-stiftelsen har förnekat anklagelserna genom att peka på en granskning från 2020 utförd av ett bokföringsföretag som heter Baker Tilly Nicaragua SA (ett företag som är nära kopplat till landets högeropposition).

Men i ett internt memo erkände USAID:s egen generalinspektör att det INTE fanns någon extern kollegial granskning av rapporten och noterade, att den INTE uppfyllde Washingtons egna allmänt godtagna krav på statsrevision (GAGAS).

Liberalen Wilfredo Navarro, en välkänd parlamentsledamot i Nationalförsamlingen och allierad från ett vänsterparti med Sandinistfronten, anklagade Chamorros för att ha använt penningtvätten för att finansiera kuppförsöket 2018 i Nicaragua.

”Mellan Chamorro-stiftelsen, Grupo Cinco [en annan medie-NGO finansierad mediaorganisation som drivs av Fernando Chamorro & familjen] och andra NGO-organisationer tvättade de pengar där mer än 30 miljoner dollar betalades till mördarna och torterarna, de som orsakade smärta, förstörelse och död i den misslyckade statskuppen 2018”, hävdar Navarro.

”Varken rättvisa i himlen eller på jorden kommer att förlåta dem. Deras händer är blodbesudlade”! underströk Navarro.

För sin del har familjen Chamorro hittills stått fast och vägrat att offentligt ge konkreta svar på de kvarvarande frågorna om dess ekonomi.

I ett avslöjande svar på anklagelserna om ekonomisk oansvarighet, sa grundaren och ordföranden för stiftelsen, oppositionspolitikern CHRISTIANA CHAMORRO, dotter till den tidigare högerpresidenten i Nicaragua (Violetta Chamorro Barrios), efter vilken Stiftelsen har tagit sitt namn, att omedelbart citera hennes beskyddare i USA-regeringen.

I ett officiellt uttalande sa hon: ”USA: s utrikesdepartement avvisade anklagelserna för penningtvätt mot `Violeta Barrios de Chamorro-Stiftelsen´ baserat på granskningar de genomförde där de inte hittade bevisen för penningtvätt eller vidarebefordran av ekonomiska medel”.

Nicaraguas åklagarämbete svarade genom att påminna Chamorro artigt om att Nicaragua är ett suveränt land och att den amerikanska regeringen inte kontrollerar dess rättssystem:

”Uttalandet från (USA:s) utrikesdepartement är inte relevant för utredningen som äger rum i NICARAGUA, och som genomförs enligt konstitutionen och republikens lagar”, upplyste åklagarämbetet (såväl Christiana Chamorro som förmodligen USA:s UD).

Christiana Chamorro tycktes ha glömt bort att hon är medborgare i Nicaragua, inte i USA. Hennes förvirring är kanske förståelig, med tanke på att hennes Stiftelse, den centralamerikanska nationens högeropposition som i sin helhet inte bara har upprätthållits ekonomiskt av Washington, utan som också har skapats av USA, fortbildats och hållits under armarna av USA-regeringen sedan decennier i en operation av utländsk intervention.

Översättning: Dick Emanuelsson, Tegucigalpa

1:a delen: Hur USAID via penningtvätt skapade den anti-sandinistiska mediepparaten i Nicaragua [1-8]
https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/hur-usaid-via-penningtvatt-skapade-den.html

2:a delen: Nicaraguas oligarkfamilj Chamorro försöker återta kontrollen med hjälp från Washington [2-8]
https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/nicaraguas-oligarkfamilj-chamorro.html
 

3:e delen: Så upprätthåller och finansierar den USA-finansierade `Stiftelsen Chamorro´ Nicaraguas högermedier som deltog i kuppförsöket 2018 [3-8]
https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/sa-uppratthaller-och-finansierar-den.html
 

4:e delen: USA och EU anklagar Nicaragua för penningtvätt samtidigt som de finansierar rika eliter som anklagas för penningtvätt.
USAID:s öppna plan i Nicaragua; störta regeringen och rensa ut sandinister på alla nivåer! [4-8].

https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/usa-och-eu-anklagar-nicaragua-for.html

5:e delen: Så mörkar USAID sina 9,4 miljoner dollar för ”Mediestärkande Program” i sin finansiering av Nicaraguas anti-sandinistiska massmedia [5-8]
https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/nicaragua-sa-morkar-usaid-sina-94.html

6:e delen: USAID utbildade och finansierade Nicaraguas oppositionsledare och höll personliga möten för att samordna dem med massmedia och ”det egna CIA” [6-8]
https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/usaid-utbildade-och-finansierade.html

7:e delen: USAID:s ”Nicaragua Media Program” på 2,8 miljoner dollar utformat ”för att främja USA:s intressen” [7-8]
https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/nicaragua-usaid-upprattade.html

8: delen: USAID:s utnyttjande av kvinnor för att förstärka den antisandinistiska oppositionen [8-8]

https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/nicaragua-usaids-utnyttjande-av-kvinnor.html