tisdag 24 augusti 2021

”Ljus över Nicaragua*” eller en Revolution som bröt med 16 år av nyliberala recept inom skola och utbildning

 




”Ljus över Nicaragua*” eller en Revolution som bröt med 16 år av nyliberala recept inom skola och utbildning

AV DICK EMANUELSSON

TEGUCIGALPA / 2021-08-24 / ”Revolutioner och befrielsekamper följer inte det svenska budgetåret. Man kan inte planera efter detta. I vårt välplanerade och överorganiserade samhälle skulle vi aldrig kunna klara av att på så kort tid göra så massiva utbildningsinsatser som dem man nu gör i Nicaragua (. . .) Det är därför vi bör Nicaragua pappret och anteckningsböckerna för att landet ska kunna starta kampanjen redan i mars”.

Citatet ovan är från den socialdemokratiska riksdagsledamoten Maj-Lis Lööw. Både hon och dåvarande Vpk:s (Vänsterpartiet kommunisterna) stridbara riksdagsledamot Eva Hjelmström hade interpellerat till den borgerliga regeringens utrikesminister Ola Ullsten, från folkpartiet (nuvarande liberalerna).

Interpellationen [1] gjordes den 8 februari 1980, en månad INNAN alfabetiseringskampanjen i Nicaragua skulle inledas. Men det rådde brist på absolut ALLT, utom en enorm entusiasm från ungsandinisternas sida, som drog ut i en av landets vackraste kampanjer under modern tid. De behövde papper och anteckningsblock.

 

Femtioen (51 %) procents analfabetism 1979

När Revolutionen segrade den 19 juli 1979 var analfabetismen 51 procent. I dagarna hyllades de tiotusentals alfabetisörerna i Nicaragua som för 40 år sedan reducerade denna vanära för ett land under alfabetiseringskampanjen.

Hjelmström och Lööw verkligen slogs för att Nicaragua skulle få ett blixtbidrag som skulle kosta, enligt Ullsten bara 0,5 miljoner kronor i en biståndsbudget som uppgick till fem miljarder kronor.

Den borgerliga regeringen, ledd av högermannen Gösta Bohman hade anslagit 30 miljoner kronor, men till hälsovårdssektorn i Nicaragua. Landet var, enligt Lööw och Hjelmström sönderbombat. 50.000 människor hade dött och hundratusentals skadats. Naturligtvis fanns det ett enormt akut behöv av internationellt bistånd till Nicaraguas sjukvårdssystem som i praktiken var privat.

Om Nicaragua ville ta en del av dessa 30 miljoner kronor till alfabetiseringskampanjen, kunde regeringen naturligtvis diskutera detta med mottagaren. Annars skulle Ullsten sätta sig med Sida under våren för att planera biståndet.


Video: Alfabetiseringskampanjen 1980
https://youtu.be/gc3JIW-ij9w



Analfabetismen reducerades till tolv procent

Men det gick inte alls hem. Såväl Lööw som Hjelmström, om inte skällde ut Ullsten efter noter så fick han i alla fall heta att han var en ”statlig byråkrat” av värsta sorten som red på formalitetens principer. Och det var där som Lööw uttalade orden om att ”Revolutioner och befrielsekamper följer inte det svenska budgetåret”!

För alfabetiseringskampanjen skulle starta en månad senare, i mars 1980. Och behovet var oerhört stort.

Hur som helst genomfördes alfabetiseringskampanjen och ett år senare kunde sandinisterna med stolthet sammanfatta och konstatera att analfabetismen hade reducerats till drygt tolv procent. Under de kommande åren hade den minskat ytterligare.

 

USA:s utbildningsmodell tillbaka under 16 år

När sandinisterna förlorade valet 1990 efter USA:s tio år krig mot den lilla nationen via sitt ombud `La Contra´, inleddes en destruktion av såväl den allmänna utbildningen som sjukvårdssektorn. Ullstens liberala partikamrater i Nicaragua ledde tre nyliberala högerregeringar, totalt underordnade USA, och privatiserade eller skar ned på allt offentligt. Analfabetismen ökade för varje år och när FSLN återtog regeringsmakten i januari 2007 hade den stannat på 38 procent.

För den nya regeringen under Daniel Ortegas ledning var utbildning och hälsovård i OFFENTLIG regi prioriterade programpunkter i valprogrammet. Och sandinisterna har under sina 14 år vid makten hållit sina löften med råge.




Därför vinner sandinisterna och Ortega

Det är därför de oinsatta i det nicaraguanska temat inte blir kloka på hur sandinisterna och Ortega kan vinna val efter val och som nu, inför valet i november i år har lika stora siffror i opinionsundersökningarna som valresultatet 2016, om massmedierna och regeringar i USA och EU kallar landets styre för ”diktatur”? Problemet för dessa reportrar och politiker är att de bara vänder sig till dem som satt vid makten eller som levde på dess ”sötma” mellan 1990-2006 eller att deras ideologiska ståndpunkt är den nyliberala.

De frågar aldrig högern vad dess politiska handlingsprogram går ut på och vad den föreslår. För nicaraguanerna är det enklare att se vad som hänt under de 14 åren av sandiniststyre. Vid sidan av utbildning och hälsovård har FSLN-regeringen byggt ut elnätet till nästan 99 procent, tillgång till vatten och avlopp har närmast fördubblats, och de sistnämnda sektorerna är verkligen mänskliga rättigheter i denna region i Latinamerika där klimatförändringen är skoningslös.

Landet har också en egen produktion av förnödenheter och livsmedel via landets jordbrukskooperativ som garanterar 90 procent av landets konsumtionsbehov. Så när Biden talar om sanktioner mot Nicaragua kommer de inte att slå lika hårt som mot Kuba och Venezuela. Och det vet jänkarna. De vet också att deras egna transporter genom den panamerikanska vägen är sårbar i fall Vita Huset skulle börja jiddra med sandinisterna. Det skulle i så fall drabba långtradarna från USA på väg till Costa Rica eller Panama.

Nicaraguanerna vet att kämpa sedan drygt ett sekel mot USA-invasioner. Agusto Cesar Sandino kastade ut dem en gång och dagens sandinister har varnat Imperiet i Norr för att bege sig ut i några äventyr, själva eller via ombud.




I följande video berättar läraren Mauricio Espinoza om de ”fruktansvärda 16 åren” där den allmänna skolan kollapsade i Nicaragua.

I dag är situationen den rakt motsatta, trots USA:s alltmer hotfulla uttalanden och sanktioner mot Nicaragua. Utbildningen är gratis och i den ingår lunch. Antalet elever har aldrig varit så stort som nu samtidigt som lärarkåren har vuxit i samma takt och fortbildningen av lärarkåren pågår permanent.

När de USA-finansierade högerterroristerna försökte störta vänsterregeringen april-juli 2018 slog de sönder det statliga universitet UNAN för miljoner dollar. Det illustrerar hur den nyliberala högern ser på den mänskliga rättigheten att läsa och skriva och på så sätt förstå sin omgivning.

Att Maj-Lis Lööws och Eva Hjelmströms partiledningar i dag har en diametralt motsatt ståndpunkt till vad de två stridbara nicaraguavännerna hade 1980, är tragiskt. Än mer tragiskt är den svenska utrikesministerns och Sidas uppslutning på USA:s synsätt på Nicaragua.


* Det var den svenska arbetarrörelsens kampanj för insamling av pengar för inköp av fotogenlampor till alfabetiseringskampanjen i Nicaragua, ett vackert solidaritetsbidrag från arbetarklassen i Sverige.


Not:
[1] Interpellation 1979/80:81 från Eva Hjelmström (vpk) och Maj-Lis Lööw (s) om hjälp till Nicaragua
https://data.riksdagen.se/fil/F27AF37A-D990-4EB7-BDA7-3903E06A985D