onsdag 16 juni 2021

USAID utbildade och finansierade Nicaraguas oppositionsledare och höll personliga möten för att samordna dem med massmedia och ”det egna CIA” [6-8]

 



USAID utbildade och finansierade Nicaraguas oppositionsledare och höll personliga möten för att samordna dem med massmedia och ”det egna CIA” [6-8]

Av BEN NORTON, The Grayzone

[VERSION EN ESPAÑOL: https://thegrayzone.com/.../usaid-cia-medios-oposicion.../]

 


I det 6: avsnittet i BEN NORTONS extensiva grävarreportage om CHAMORRO-SIFTELSEN och USAID:s finansiering av den politiska högeroppositionen, illustrerar USA-journalisten om hur USAID också `outsourcar´ delar av sin subversiva verksamhet mot sandinistregeringen.

Det är företaget CHEMONICS som ”är specialiserat på DESTABILISERING och UNDERRÄTTELSEVERKSAMHET, som synas. Grundaren av företaget medgav öppet att han skapade det för att `förfoga över min egen CIA´!” som Ben Norton skriver när han citerar ägaren. Av USAID tog denne emot mer än sex miljoner dollar (nästan 60 miljoner svenska kronor) för att fortbilda den opposition som hade och har som uppgift att ”rulla historien tillbaka” till tiden för när Franklin Roosevelt fällde de bevingade orden över den av USA installerade Somozadiktaturen i Nicaragua:

”He´s a Son of Bitch, but he is our Son of a Bitch”!

 

*  *  *

 

MEDAN EXAKTA DETALJER GRANSKAS om USAID:s ”Mediestärkande Program”, ett projekt genomfört via Chamorro-Stiftelsen, kan en titt på en rad andra USAID-operationer som stöder högerns oppositionsgrupper i Nicaragua kasta ytterligare ett kritiskt ljus över Chamorro-Stiftelsens aktiviteter.

Ty mellan 2013 och 2018 övervakade USAID samtidigt en separat operation för att stödja anti-sandinistiska grupper i Nicaragua. Till dessa öronmärkte USAID mer än 6 miljoner dollar i finansiering för vad organisationen kom att kalla ”Capacity Building for Civil Society Advocacy” (CBCSA), Fortbildning av Civilsamhällets Förmågor. USAID:s partner för detta program var DEXIS CONSULTING GROUP, som i sin tur outsourcade jobbet till Chemonics.

 

”Mitt eget CIA”

CHEMONICS INTERNATIONAL är ett kommersiellt vinstdrivande företag som USA-myndigheterna anlitar i politiskt känsliga regioner runt om i världen. Det är specialiserat på Destabilisering Och Underrättelseverksamhet. Grundaren av företaget medgav öppet att han skapade det för att ”förfoga över min egen CIA”!

Grayzone dokumenterade hur Chemonics användes för att skaffa miljoner dollar i amerikanska statliga medel till de `Vita Hjälmarna´ i Syrien, samtidigt som de hjälpte till att destabilisera regeringen för Ecuadors demokratiskt valda progressive president RAFAEL CORREA.

Allmänt tillgängliga uppgifter visar att USAID gav Dexis/Chemonics minst 6,117,000 dollar för att driva initiativet Capacity Building for Civil Society Advocacy i Nicaragua.


USAID-finansiering till entreprenören Dexis / Chemonics för sitt Capacity Building for Civil Society Advocacy (CBCSA) -program i Nicaragua. KLICKA för stort format.

 

När CBCSA-programmet avslutades 2018 (samma år som statskuppsförsöket, övers. anm.) utarbetade Dexis/Chemonics en intern rapport som sammanfattade framgångarna med initiativet. Det offentligt tillgängliga dokumentet visar hur USAID inte bara finansierade oppositionsledare i Nicaragua, utan hur de instruerades i metoder för att kväva sandinistregeringen.

USAID uppgav att ett av programmets huvudsakliga mål var att ”Förbättra CSO:s (Civilsamhället) och individers kapacitet att i allt högre grad samordna och kommunicera med varandra via nätverk, den privata sektorn och massmedia för att främja medvetenhet, förespråkande och aktivism”. Med andra ord syftade CBCSA till att stärka och fortbilda oppositionsledare och bygga en anti-Sandinist-allians som förenar USA-finansierade NGO-organisationer, mäktiga affärsintressen och massmedia.

USAID berömde sig för att ha skapat 126 ”allianser och partnerskap” och stött 224 `civilsamhällesorganisationer´ som en del av det femåriga CBCSA-programmet.

USAID använde en akronym för att hänvisa till de anti-sandinistiska NGO-rörelserna (CSO), och sade att ”CBCSA (Capacity Building for Civil Society Advocacy) arbetade med dessa CSO:er för att skapa partnerskap med den privata sektorn”.

 

Chamorro-Stiftelsens centrala uppgift

En av de viktigaste så kallade civila samhällsorganisationerna som USAID:s CBCSA-program använde var Chamorro-Stiftelsen. Genom att använda en annan akronym för att hänvisa till Violeta Barrios de Chamorro Foundation (FVBCH), skröt USAID att det ”arbetade med FVBCH ... för att säkerställa ökad spridning av CSO:s verksamhet genom oberoende medier”.

CBCSA organiserade till och med kvartalsmöten för ”personliga nätverk och uppsökande” möten i Nicaragua och samlade USA-finansierade NGO-organisationer och oppositionsmedia för sessioner för att förbättra de anti-sandinistiska budskapen.

USAID skröt till och med för sitt uppnådda resultat:

”Dessa möten gav ”Civilsamhällets NGO´s (CSO) möjlighet att samordna med varandra och med massmedia”. USAID:s rapport tillade att en majoritet av deltagarna hade ”ökat sin pressbevakning på grund av mötena”.

Rapporten pekade ut och underströk särskilt Chamorro-Stiftelsen specifikt som en grupp som hjälpte till ”att säkerställa ökad spridning av CSO:s verksamhet genom oberoende medier”.

USAID-rapporten publicerade ett foto som visar när de nicaraguanska oppositionsfigurerna möts för att utbyta råd och taktik under USA:s övervakning och ledning.

Ett `personligt´ USAID-möte som samlade Nicaraguas oppositionella NGO-grupper (CSO) och media för att fortbilda dem i destabiliseringen av sandinistregeringen. KLICKA för stort format.

 

Förutom att utbilda oppositionsaktivister och knyta dem till företag och massmedia, skröt USAID att ”CBCSA layoutade digitala- och mediekampanjmaterial, inklusive affischer, Twitter-meddelanden och Facebook-sidor” för anti-sandinist-grupperna.

Med andra ord hjälpte ett känt CIA-organ till att skapa och driva sociala medie- och nätverkskonton för nicaraguanska oppositionella högerorganisationer.

 

USAID:s täckmantel; HBTQI och urfolk

Som en slags täckmantel för dessa antisandinistiska operationer utnyttjade USAID cyniskt frågor som sexuellt våld mot kvinnor, HBTQI-frågor och urfolkens rättigheter. Det hjälpte till och med att starta en kampanj som heter ”Låt oss höja röster mot sexuella övergrepp mot barn”, som ett dolt skydd för sina aktiviteter för att stärka oppositionen.


USAID skryter med att utnyttja känsliga frågor som sexuellt våld mot barn och kvinnor, HBT-jämställdhet och urfolkens rättigheter som en fasad för sina antisandinistiska operationer. KLICKA för stort format.

 

USAID betonade i sin rapport att CBCSA:s arbete med att skapa, forma, utbilda och finansiera oppositionen mot sandinisterna, kompletterades med hjälp från den centralamerikanska filialen i Kellogg-företaget, liksom den katolska kyrkan.

I en oavsiktlig komisk del av rapporten, som visar det totala underordnandet av Nicaraguas opposition till Washington, noterade rapporten att ”CBCSA gav vägledning och utbildning till det Lokala Nätverket (RED LOCAL) och Chamorro-Stiftelsen (FVBCH) i hur man använder applikationen för att köpa flygbiljetter för konsulter och personal för att det ska stå i överensstämmelse med Fly America Act., inklusive hur man registrerar ett undantag för individuella flygresor. RED LOCAL och FVBCH har nu kunskapen hur man i framtiden ska köpa USA-finansierade resor”.

Christiana och hennes Chamorro-Stiftelsen kan nu sova lugnt med försäkran om att närhelst de vill flyga till Miami eller Washington, kommer Uncle Sam täcka kostnaden, konstaterar med ironi Ben Norton.

Översättning: Dick Emanuelsson





1:a delen: Hur USAID via penningtvätt skapade den anti-sandinistiska mediepparaten i Nicaragua [1-8]

https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/hur-usaid-via-penningtvatt-skapade-den.html

 

2:a delen: Nicaraguas oligarkfamilj Chamorro försöker återta kontrollen med hjälp från Washington [2-8]

https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/nicaraguas-oligarkfamilj-chamorro.html

 

3:e delen: Så upprätthåller och finansierar den USA-finansierade `Stiftelsen Chamorro´ Nicaraguas högermedier som deltog i kuppförsöket 2018 [3-8]

https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/sa-uppratthaller-och-finansierar-den.html

 

4:e delen: USA och EU anklagar Nicaragua för penningtvätt samtidigt som de finansierar rika eliter som anklagas för penningtvätt.
USAID:s öppna plan i Nicaragua; störta regeringen och rensa ut sandinister på alla nivåer! [4-8].

https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/usa-och-eu-anklagar-nicaragua-for.html

5:e delen: Så mörkar USAID sina 9,4 miljoner dollar för ”Mediestärkande Program” i sin finansiering av Nicaraguas anti-sandinistiska massmedia [5-8]
https://nicasvedickema.blogspot.com/2021/06/nicaragua-sa-morkar-usaid-sina-94.html