torsdag 25 februari 2021

Nicaragua garanteras under 2021 vaccin mot Covid-19 för sin befolkning

 




Nicaragua garanteras under 2021 vaccin mot Covid-19 för sin befolkning

135 000 VACCIN MOT COVID-19

av AstraZeneca, som hanteras av COVAX-mekanismen. De representerar 26 % av de 504.000 vaccin som kommer under första halvåret i år.

2 MILJONER 697 056 VACCIN

från COVAX-mekanismen under hela detta år för att skydda 20 % av befolkningen.

500 000 VACCIN

från Indien genom en donation.

3 MILJONER 800 000 VACCIN

av SPUTNIK V-vaccinet via ett avtal mellan Nicaragua och Ryssland.

INFORMATION KOMMER

om hur Programmet för vaccinering av kontrakterade eller donerade vacciner för folket i Nicaragua ska tillämpas.

Grannlandet HONDURAS kontrasterar

I Honduras, var landets president JUAN ORLANDO HERNANDEZ (JOH) glad över att folkmördarstaten ISRAEL i förrgår hade donerat 5.000 vaccin. Den palestinska befolkningen under den sionistiska ockupationen är exkluderad från vaccinering.

Förmodligen var de 5000 vaccinen ett magert tack för att JOH flyttade Honduras´ ambassad från Tel Aviv till Jerusalem i tron att den förre presidenten Donald Trump skulle påverka USA:s domstolsväsende att inte göra något drastiskt, eftersom en domstol i New York nu offentligt pekar ut JOH som en bricka i en kokainkartell. Alla internationella nyhetsbyråer har uppmärksammat saken. Igår framträdde JOH i direktsändning i alla tevekanaler, uppbackad av generaler och polischefer i ryggen, som dock darrade på stämbanden som gymnasieelever i ett muntligt examensprov.

Brodern till JOH, Tony `Montana´ Hernandez sitter fängslad i USA sedan september 2018 och dömdes i oktober förra året som skyldig på fyra av fem punkter som en del av en kokainkartell som smugglade kokain från Colombia mot USA via sin korridor på Honduras´ atlantkust. Han riskerar dömas till minst 40 års fängelse och som mest till tre livstidsstraff.

Men Honduras´ befolkning befinner sig i en ovisshet för inga som helst kontrakt med leverantörer av vaccinet har gjorts upp. Däremot kommer WHO att verka för att det näst fattigaste landet på den amerikanska kontinenten ska få vaccin donerat, men allt är, som sagt, mycket ovisst.

USAID, som opererar i praktiskt taget i landets alla kommuner är tysta som möss och ambassadens potentater, som annars lägger sig i allt och utdelar rekommendationer om landets styre, som om de vore förmyndare över Honduras, har inte sagt ”flaska” om några donationer av vaccin till sin lojala allierade i ”Centralamerikas Midja”, med Pentagons längsta landningsbana på USA:s militärbas Soto Cano i staden Comayagua. Vänstern i Honduras anklagar å sin sida USAID för att vara CIA:s ”biståndsorgan”.


Kan svenska UD skicka över ett Sputnik V-vaccin (det mest effektiva av anti-covid-19-vaccinerna) till en svensk frilansreporter eller blir jag tvungen att resa över gränsen till Nicaragua för att kanske kunna köpa en dos?

2021-02-25 Tegucigalpa

DICK EMANUELSSON