måndag 8 oktober 2018

Nicaragua: De ansvariga terroristerna för mordbranden mot radiostationen Radio Ya befanns skyldiga

DEN 28 MAJ MAJ I ÅR attackerade oppositionens terrorister den sandinistiska radiostationen Radio Ya som besköts med hemmagjorda granatkastare och brandbomber. Några dagar senare rönte Radio Nicaragua samma öde. Sammanlagt 120 journaluster, fotografer och personal svävade i direkt livsfara. Tre av gärningsmännen, anklagade bland annat för mordbrand och terrorism, befanns i dag skyldiga till brotten av domstolen i Managua.




Nicaragua: De ansvariga terroristerna för mordbranden mot radiostationen Radio Ya befanns skyldiga

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2018-10-08 / Den 28 maj brändes den sandinistiska radiostationen `Tu Nueva Radio Ya´ i Managua ned av terrorister. De tre som greps och anklagades för ”mordbrand, terrorism, olaglig vapenhandel och obstruktion av offentliga tjänster” befanns i dag skyldiga till brotten av domstolen i Managua. Åklagaren ökar på minst 28 års fängelse. Domen faller på fredag.


Video: Så brändes Radio Ya ned:


De tre som fällts är Marlon Román Fonseca, Hanssel Kevin Espinoza och Espinoza.

Den 28 maj gick de USA-stödda terroristerna till offensiv på alla fronter i Nicaragua medan poliskåren befann sig på sina polisstationer, enligt beslut som fattats i den dialog som leddes av det nicaraguanska biskopsrådet.

I beslutet skulle också högeroppositionen montera ner det hundratal barrikader som den upprättat på alla ekonomiskt strategiska platser i landet. Men i stället för att rasera dem och på allvar inleda förhandlingarna mellan regeringen Ortega och oppositionen, byggde oppositionen nya och fler barrikader.

Polisstationerna omringades i städer som Masaya, Jinotepe och andra städer av barrikader varifrån poliserna attackerades. De kriminella gängen hade fritt fram att råna, mörda, våldta och terrorisera civilbefolkningen.

Samtidigt anklagades regeringen av Trumpadministrationen, EU och Latinamerikas högerregeringar för att ”våldföra sig på det nicaraguanska folkets mänskliga rättigheter”.

Den 28 maj attackerade radiostationen Radio Ya av personer som besköt stationen med granatkastare och brandbomber. Ett stort antal journalister och andra sände i direktsändning sitt ”S.O.S.” och i dramatiska ord beskrev de hur lågorna började konsumera allt mer av fastigheten.

Terroristerna identifierades och domaren anser att den ansenliga mängden bevismaterial och de många vittnesmål är tillräckliga för att de tre ska anses som skyldiga till terroraktionen som kunde ha slutat i en tragedi.

De tre åtalade greps den 11 juli i kommunen Nindirí när de transporterade skarp vapenammunition för AK-gevär som skulle levereras till barrikaderna som var installerade på vägen till staden Masaya.

Försvarsadvokaten för de tre, Julio Montenegro, krävde i dagens rättegångsförhandlingar ett minimistraff för varje brott. Domen meddelas på fredag.

Video: Terroristerna förintar Radio de Nicaragua



Klockan 04.20 i gryningen trängde 18-20 maskerade terrorister in på den statliga radiostationen Radio de Nicaragua och besköt kanalens fordon och antände hela fastigheten som blev totalförstörd. Fler än 75 personer arbetade på stationen som finansierades med statliga skattemedel. Men de anställda försäkrade att de ska bygga upp den anrika radiostationen än en gång. Inga terrorister finansierade med CIA-medel ska kunna släcka yttrande- och pressfriheten i Nicaragua, försäkrade de.

Källa: Pedro Ortega Ramírez, El 19Digital, El Nuevo Diario, Canal 8.



 LÄS MER:

Nicaragua: När kuppmakare premierar kuppmakare


Nicaragua-Honduras: När Jan Björklunds Liberala International utsåg Honduras kuppledare till vice ordförande i Internationalen


NICARAGUA-VIDEO: Så torterar Nicaraguas högerterrorister sina offer