torsdag 25 oktober 2018

Nicaragua: Den höge prelaten som ser ned på presidenter utan universitetsexamen och som vill se president Ortega avrättad inför en exekutionspluton

Biskop Silvio Baez i blåsväder efter att han ertappats som en simpel kuppmakare.




Nicaragua: Den höge prelaten som ser ned på presidenter utan universitetsexamen och som vill se president Ortega avrättad inför en exekutionspluton

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2018-10-25 / Håll i er Lula, Evo Morales, Nicolas Maduro och Daniel Ortega som, enligt Silvio Baez, Managuas andreman för det katolska kyrkan i Managua är ena riktiga ”åsnor”, nåväl, så betraktar han det nicaraguanska folkets valde president Daniel Ortega. Det gemensamma för de fyra presidenterna är dock att de saknar ”universitetsexamen” medan resten av Latinamerikas presidenter har denna titel!

Uttalandet gjordes inför en förmodad grupp bönder för några dagar sedan. Och i dagens digitaliserade värld bör var och en vara försiktig med vad han säger eller till och med gestikulerar. Inget eller ingen undgår något, vilket denne prelat nu fått erfara.

Den kristna församlingen San Pablo Apostol i stadsdelen de la Colonia 14 de Septiembre´  i huvudstaden Managua läser upp sitt pressmeddelande där de protesterar mot Silvio Baez politiska operationer.


”Allierar sig med Djävulen själv”

I en passus i Baez´ politiska orientering (här var allt religiöst samtal försvunnet) av de förmodade bönderna tillade biskopen:

La UNAB (som anses vara en ny gruppering bildad av det marginella antisandinistiska och USA-stödda MRS-partiet) bör inkludera alla slags oppositionella mot regeringen, även om det finns misstankar att de är opportunister, abortanhängare (hoppsan!!!), homosexuella, knarkhandlare…. för att uppnå det slutliga målet…”, vilket är regeringens störtande.

– Som kristna kan vi inte acceptera att en biskop agerar som han vore en politisk ledare, dessutom ledare för det mest perversa. För, som han säger, det spelar ingen roll om en (oppositionell) enhet(sfront) upprättas med knarkkarteller. Det är oetiskt och omoraliskt. För det enda målet (för Baez) är att uppnå makt. Och det spelar ingen roll med vem han ska alliera sig med, om det är med Djävulen själv, kommenterade en av den kristna församlingen San Pablo Apostol i stadsdelen de la Colonia 14 de Septiembre´ i följande video:


Ny Inkvisition för att döda i Guds namn!

Den politiska stormen har inte låtit vänta på sig. För biskopens uttalanden är anmärkningsvärda:

– Vi har all lust att ställa honom framför exekutionsplutonen, sa Baez till sin konspirativa församling i en klar antydan om att han vill se president Daniel Ortega avrättad.

Sandinistpressen var inte sena att tolka detta uttalande som om att katolska kyrkan återigen använder de mekanismer som den stora inkvisitionen tillämpade för att använda Guds namn för att döda.

Under de två senaste dygnen varken bekräftade eller dementerade Baez det autentiska av hans påstådda uttalanden, vilket är märkligt om han anser sig vara utsatt för en manipulerad komplott. Men pressen från hans närmaste omgivning inför de brutala uttalandena blev förmodligen för stor. För i dag, torsdag 25 oktober 2018, skickade han ut ett Twitter där han hävdar att bandinspelningen är manipulerad. Lite sent, Herr Biskop. . . .

Från El Nuevo Diario 25 oktober 2018.


Biskopsrådets märkta kort och Baez´ klassförakt

Att Silvio Baez är en prelat totalt allierad med den USA-stödda opposition som försökte genomföra en ”Mjuk statskupp” från april-juli i år är ingen statshemlighet på något sätt. Under de tre första och våldsamma månaderna i Nicaragua slöt han alltid upp på oppositionens sida. När sandinister mördades eller brändes levande fanns inte ett ord till tröst eller välsignelse för familjer och anhöriga i detta starkt troende land. Det katolska biskopsrådet spelade med falska kort i den Dialog som president Ortega uppmanade biskopsrådet att inleda, vilket Baez uttalanden i bandinspelningen bekräftar. Han till och med anstår att biskoparna stod bakom bildandet av de oppositionella ”Alianza Civica”.

Hans klassförakt mot de fattiga och vanliga arbetande människor i och utanför Nicaragua lyser också igenom i hans politiska orientering av den församling han hade framför sig den dagen då hans tal bandades när han sa att Nicaraguas näste president måste vara ”en man som är förberedd, inte den här åsnan vi har nu”, refererande till Daniel Ortega.

– Alla presidenter i Latinamerika har studerat på universitet, de har titlar, det är folk. Ånej! Den vi har här kan knappt läsa. Bolivia, Venezuela och Nicaragua, tre knäppskallar! Resten är människor som har studerat eftersom de måste fatta ekonomiska beslut, de måste veta hur samhället fungerar politiskt, de måste känna till många saker, sa Baez med kategorisk stämma.

Till och med den oppositionella anti-sandinistiska dagstidningen El Nuevo Diario känner sig besvärad över uttalandet och skriver att ”fram till detta ögonblick (24 oktober) har Baez undvikit att förklara om han gjorde uttalandet eller inte”.


Är dessa bönder, som "alfabetiserades" under åren efter Revolutionen av regeringen Daniel Ortega sämre sorts människor än de med universitetsexamen, herr Baez? Har de samma rätt till att kandidera till politiska poster som den rätten som Lula tog sig i Brasilen? Kanske de har mer och djupare erfarenheter av livets mödor än de som växer upp i de luxuösa kvarteren i Managua respektive Rio de Janeiro.


Vänsterregeringarnas satsning på utbildning

Universitetsexamen eller inte. Lula, den gamle metallarbetaren som organiserade fackföreningar och verkstadsklubbar bland Sao Paulos metallarbetare valdes till president utan universitetstitlar och drog 40 miljoner brasilianare ur fattigdomen. För första gången i Brasiliens historia möjliggjorde staten för svarta och ursprungsbefolkningar och samhällsgrupper som tidigare, på grund av höga studieavgifter rent allmänt inte hade möjligheter att träda in på ett universitet.

Bolivias Evo Morales är den unge bonden som med ett masstöd bakom sig representerar, enligt den ekonomiska organisationen Cepal, en av Latinamerikas mest framgångsrika ekonomier.

Venezuela under busschauffören Nicolas Maduro, som inte skäms för sitt tidigare yrke representerar ett land som under den tidigare presidenten Hugo Chavez satsade på alla nivåer på utbildning.


 
Studerande och mor under alfabetiseringskampanjen.


Somozas & USA:s arv i Nicaragua 1979: 51 % analfabetism

Nicaragua har gått samma väg som de tre nämnda länderna och har eliminerat analfabetismen.

Men Biskop Baez förfasas över att den forne gerillaledaren Daniel Ortega inte hann avverka en universitetsexamen för kampen för att fälla den USA-stödda Somozadiktaturen upptog all tid för sandinistledaren, liksom tiden efter Revolutionens seger 1979 handlade om att bygga upp landet.

Men den alfabetiseringskampanj som inleddes 1981 av tiotusentals unga nicaraguaner, reducerade den dramatiska analfabetismen som den ekonomiska USA-modellen hade orsakat från 51 procent till 13 procent av folket. Och det trots det av USA skapade Contraskriget (1981-1990) som inleddes samma år som alfabetiseringskampanjen drog igång.

”Ett folk som kan läsa och skriva är också ett folk som är medvetet om sin omgivning”, som ordspråket lyder.
För USA och den forna härskarklassen i Nicaragua var ett läs- och skrivkunnigt folk ett hot mot dess privilegier.
Tiotusentals "brigadister" reste ut på landsbygden för att skapa medvetenhet bland landsbygdsbefolkningen som saknade den mänskliga rättigheten till att läsa och skriva. Samma förhållande rådde bland de fattiga i städerna.
Efter två år hade analfabetismen reducerats från 51 % till 13 %.



De liberala regeringarnas arv i Nicaragua: 38 % analfabetism

Under de tre liberala regeringarna 1990-10 januari 2007 ökade analfabetismen i Nicaragua till 38 procent. En av de första åtgärderna för sandinistregeringen var att öka satsningarna på alla fronter inom utbildningens område samt att återge universiteten sex procent av nationsbudgeten. På ett par år eliminerades analfabetismen och sjönk under 4,5 procent, vilket enligt Unesco är tröskeln för att förklara landet fritt från analfabetism.

Men för prelaten i Managua, den president som är ytterst ansvarig för att det i dag i Nicaragua inte existerar analfabetism och att stora och internationellt erkända satsningar och investeringar har gjorts på utbildningens område, är en ”åsna som knappt kan läsa”!

Att biskop Baez med all säkerhet känner sig i bättre sällskap hos den latinamerikanska eliten som Macri och Piñera, som alla antingen har studerat sig till en universitetstitel eller har köpt den, vilket är mer än vanligt för det finns många ”åsnor” inom denna oligarki, förvånar inte det minsta. Men för Nicaraguas fattiga bör detta vara en politisk tankeställare om den man som ville byta ut den regering som har gjort stora framsteg för att Nicaraguas söner och döttrar ska fortsätta att studera, trots ekonomiska umbäranden.




På de två bilderna ovan kan du se delar av det Nationella Universitetet i staden Leon innan och under högerterroristernas nedbränning av de historiska universitetsbyggnaderna där också en ung sandinist mördades och brändes inne den 19 april. Det illustrerar hur högern och biskopen ser på den mänskliga rättigheten till utbildning.


Den första bandinspelningen:

Den andra bandinspelningen: