torsdag 18 oktober 2018

Nicaragua: De som av sandinisterna betraktas som USA:s män i Nicaragua var de som ”överlämnade vapen och pengar” till studenterna och som skrev under kontrakt med en colombiansk knarkbaron!

De "fredliga" studenterna och gangstergängen som intog det polytekniska universitetet den 18 april höll bostadsområdena i närheten under en konstant terror. Inne i Upoli överlämnade "USA:s man i Nicaragua" vapen och pengar till studenterna med målet att den folkvalda sandinistregeringen skulle störtas. Nu vittnar deras egna mot Felix Maradiaga och Luciano Garcia, den senare direktör för den USA-finansierade NGO:n "Hagamos Democracia", vi gör demokrati (Sic!).


De som av sandinisterna betraktas som USA:s män i Nicaragua var de som ”överlämnade vapen och pengar” till studenterna och som skrev under kontrakt med en colombiansk knarkbaron!




Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2018-10-18 / Cheferna för två USA-finansierade så kallade NGO:s i Managua, Félix Maradiaga respektive Luciano García utpekades igår i en rättegång i Managua för att vara de verkliga uppdragsgivarna för de ”fredliga” studenterna på Upoli, det Polytekniska Universitetet i Nicaragua. Maradiaga och Garcia överlämnade pengar och vapen i studenternas och den politiska högerns kamp för att störta den folkvalda sandinistregeringen från makten.

Cristian Josué Mendoza, alias Viper.
Igår framträdde i rättegången huvudpersonen av de tre anklagade studenterna; Cristian Josué Mendoza, alias Viper. Han och två andra studenter som just nu rannsakas, anklagas för mord och terrorism under månaderna april, maj och juni i år.

Upoli var det första universitet som ockuperades när protesterna inleddes den 18 april. Det kom att bli ett verkligt militärt kommandocentrum med både tillverkning av bomber som ett tortyrcenter, enligt Viper.

Viper pekade ut Félix Maradiaga och Luciano García som de som ledde och orienterade studenterna politiskt och vilka fysiska aktioner dessa skulle ta.


Pengar från USA

Maradiaga, en liberal i partiet PLC, leder Instituto de Estudios Estrategicos y Politicas Publicas, IEEPP, som varje år får 55.000 dollar [1] av CIA:s förtäckta civila “biståndsorgan” National Endowment for Democracy, NED.



Luciano Garcia, en ledande medlem i Nicaraguas Konservativa Parti och är direktör för Hagamos Democracia, låt oss göra demokrati som årligen erhåller från samma finansieringskälla 80.000 dollar [1].



I Honduras betalade USAID drygt en tredjedel av Hagamos Democracias budget vid det USA-stödda valet i november 2009. Det var ett val som hade riggats av den civila-militära diktaturen som hade störtat den folkvalda regeringen Manuel Zelaya den 28 juni 2009. Endast Hagamos Democracia deltog som valobservatör för att legitimera valet som bojkottades av Motståndsfronten mot diktaturen. Bara 46,3 procent av valmanskåren deltog i valet.

”Överlämnade pengar och vapen”

Félix Maradiaga och Colombias
f.d. president Alvaro Uribe.
I rättegången igår framträdde Viper och vittnade om hur Maradiaga och García kom till Upoli flera gånger för att överlämna pengar, vapen samt distribuera bland studenterna dokumentet ”Strategi för att rädda demokratin i Nicaragua”. I klartext ett dokument som är en plan för att destabilisera med målet att störta regeringen Ortega.

Viper försäkrade i sitt vittnesmål under rättegången att när han trädde in för att delta i ockupationen av universitetet fanns där bara studenter. Men efter några dagar anslöt sig grupper av kriminella som i sin tur tillät att individen Pio Arellano kom in:

– Pio Arellano var utsänd av Félix Maradiaga och Luciano García. De order som utfärdades gavs av Pio Arellano som orienterades av Félix Maradiaga. (…) Alla de som kom in (i Upoli) var beväpnade som Félix Maradiaga överlämnade, sa Viper och tillade:

– Pio Arellano överlämnade till sina grupper ”8” och ”Tiffer” pengar, ammunition och vapen.

Anklagad för tortyr och avrättning

Denne Viper hävdade under sitt vittnesmål under rättegången att Maradiaga hade gett order om att Viper skulle likvideras för Viper hade gett antydningar om att han ville lämna Upoli och att saken hade spårat ut. På Upoli fanns för många gangsters och lite av verkliga studenter. Viper attackerades och besköts men påstår att han klarade sig och en kväll lyckades smita ut från universitetet.

Men Viper är ingen lammunge, trots att han försöker ge ett annat sken av de anklagelser som riktats mot honom av andra som vittnat i rättegången, offer som torterades just på den tredje våningen i Upoli. Viper anklagas för att tillsammans med sina kompanjoner Emmanuel Largaespada och Alejandro Caceres Arauz ha torterat och mördat en av de sina, Keller, genom att med en kabel snurrad runt halsen på offret dra åt kabeln från två håll tills offret avled.

Några av de beslagtagna vapnen från Upoli


Fått asyl i USA

Rättegången är inne i slutfasen men de verkliga uppdragsgivarna, Felix Maradiaga och Luciano Garcia finns inte på plats. Sedan juni månad befinner de sig i USA där de fått politisk asyl av vad sandinisterna betraktar som deras uppdragsgivare.

Men rättsmyndigheterna har vad som de anser vara en spindel i den subversiva verksamheten som pågick på Upoli och det är Ricardo Baltonado, bror till den mer kända Monica Baltonado. Denne arbetade som lärare på Upoli och är medlem i MRS, de ”återupplivade sandinisterna”, en liten organisation som det senaste decenniet inte har ställt upp till val i likhet med det andra ”MRS”, de renoverade som fått som mest i det sista valet det deltog i 1,1 procent.

Felix Maradiaga och den colombianska knarkbaronen Paz Varela
Paz Varela (pilen) i IEPP och Maradiagas kontror i Managua där de skrev ett samarbetskontrakt som handlade om att colombianska ungdomar med drogproblem skulle rehabiliteras i Nicaragua (Sic!) men de anländande colombianerna var i själva verket drogförsäljare som spred ut sig i Managuas "Rosa Kvarter"
Så här ser nätverket som Paz Varela och Maradiaga och andra ingick i.


Skrev kontrakt med colombiansk Knark-Capo

Enligt Viper och andra vittnesmål anklagas Maradiaga och Garcia för att ha samarbetat med narkotikakarteller, bland dem den som leddes av colombianen Paz Varela, ”El Rey de la Coca Rosada”, Synteskungen, som han kallades. Denne skrev kontrakt med Maradiaga men 2014 dödades Paz Varela i en uppgörelse med en konkurrerande kartell.

Det är med andra ord rätt ironiskt vilken väg livet ibland kan ta. Felix Maradiaga är USA:s man i Nicaragua för att destabilisera och störta president Ortega. USA:s Nikky Haley, som den 5 september var ordförande i FN:s Säkerhetsråd lät Felix Maradiaga tala om vad han anser vara brott mot mänskliga rättigheter i Nicaragua.

Men det är samma Maradiaga som undertecknade ett samarbetskontrakt med en colombiansk Knark-Capo med många dollar på bordet.

Samma Maradiaga utpekas av studenter på Upoli för att ha fört in pengar och vapen på Upoli med målet att störta regeringen Ortega.

Är det det gänget som skulle ta över efter att de hade störtat sandinistregeringen?

NICARAGUA-VIDEO: Så torterar Nicaraguas högerterrorister sina offer

Nicaragua: Nya hårda domar i terroristmål

Tack vare högerterrorns barrikader i april-maj ökade mödradödligheten med tio kvinnor

Utpekade för att ha bränt ned Radio Ya ställs inför rätta anklagade för mordbrand och terrorism


Nicaragua: När kuppmakare premierar kuppmakare