torsdag 20 september 2018

Nicaragua-Honduras: När Jan Björklunds Liberala International utsåg Honduras kuppledare till vice ordförande i Internationalen

Den honduranska diktatorn Roberto Micheletti och överste Hans van Baalen. På bilden befinner de sig i presidentpalatset som intogs av armén den 28 juni 2009 medan folkmassorna omringade palatset med kravet på att kuppmakarna skulle dra sig tillbaka och den störtade president Manuel Zelaya skulle återinsättas på sin post. Men statskuppen konsoliderades med hjälp av USA:s militära leveranser och vägran att blockera all handel med Honduras. På bilden svär ordföranden för den Liberala Internationalen van Baalen och kuppmakaren Micheletti ömsesidig kärlek.




Nicaragua-Honduras: När Jan Björklunds Liberala International utsåg Honduras kuppledare till vice ordförande i Internationalen

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2018-09-20 / Den Liberala Internationalens ordförande Johannes Cornelis ”Hans” van Baalen, holländsk infanteriöverste landade på Managuas flygplats några månader efter den militära statskuppen i Honduras den 28 juni 2009. Målet var att ”prata” med nicaraguanska arméofficerare. van Baalen kanske inte begrep det latinamerikanska lynnet, i synnerhet inte det nicaraguanska som fler än en gång kastat ut utländska inkräktare, bland dem William Walker och USA:s Marinkår.

Samma öde drabbade den rödlätte tunnhårige liberalen som svettades än värre när han nästan bokstavligen sattes på planet till Honduras huvudstad Tegucigalpa. Landets ungsandinister tolkade hans ”önskan” att prata med nicaraguanska militärer som ett försök att konspirera fram en militärkupp också i Nicaragua.

För i grannlandet Honduras blev den liberala talmannen i den honduranska kongressen, Roberto Micheletti, den civila-militära kuppledningens synbara språkrör, vid sidan av general Romeo Vazquez, samma general som hade beordrat ett specialkommando på 100 militärer ur den honduranska armén att med våld ”inta” president Manuel Zelayas enkla hem i en av huvudstadens anspråkslösa medelklasskvarter. I plåtdörrarna finns fortfarande perforationerna från automatgevärens kulsprutesalvor kvar.




Daniel Ortegas upptäckt

Zelaya fördes till den militära delen av flygplatsen Toncontin och därifrån lyfte militärplanet med kursen norrut. Det landade efter cirka tio minuter på flygplatsen Soto Cano, eller i folkmun, Palmerola i centrala Honduras. Där finns den längsta landningsbanan i Centralamerika och de som bestämmer här är USA:s Södra Militärkommando, SOUTHCOM.

Den störtade liberale presidenten visste inte var han befann sig under de 15 minuter planet stod still på landningsbanan. Vad som diskuterades mellan de honduranska och USA-militärerna har ännu inte gått att få klarhet i. Efter samtalet lyfte planet och gick denna gång söderut, mot Costa Rica. Där landade planet och Zelaya kastades ut på landningsbanan, bara iklädd en pyjamas men vid liv.

Men det kom att bli Nicaraguas president Daniel Ortega som kom att berätta att det honduranska militärplanet hade landat på USA:s viktigaste och mest strategiska militärbas i Centralamerika. Ortega hade bett de centralamerikanska luftfartsmyndigheternas organ om att lokalisera alla flygningar på morgonen den 28 juni 2009. Och rapporten slog ned som en bomb i Honduras. För än en gång uppdagades det att USA inte bara visste om kupplanerna, vilket Hillary Clinton mer eller mindre har bekänt som dåtida statssekreterare, utan var aktivt deltagande.

¡"FUERA YANKEES"! USA ut ur Honduras. Den tio kilometer långa muren som döljer USA:s flygbas i Honduras, Soto Cano, med den längsta landningsbanan i Centramerika.


En halv miljon honduraner vid flygplatsen

En vecka senare satte Venezuelas president Hugo Chavez ett plan till förfogande som skulle landa på Toncontins flygplats i Tegucigalpa. I planet fanns Manuel Zelaya, president Rafael Correa, Christina Fernandez och Venezuelas utrikesminister Nicolas Maduro.

Vi, närmare en halv miljon, som hade anlänt till Toncontin för att bevittna landningen hörde plötsligt skottlossning just från den militära delen av flygplatsen varifrån Zelaya hade transporterats bort av kuppmilitären. Utplacerade krypskyttar från armén sköt besinningslöst och ett 20-tal demonstranter skottskadades.

Isis Obed, 18, fick delar av kraniet sönderskjutet och medlemmarna från Motståndfrontens säkerhetsgrupp bar honom mot en bil som skulle föra den livlösa kroppen med hjärnsubstansen rinnande mot asfalten till sjukhuset. Isis blev det första av många offer för den militära statskuppen.

På landningsbanan parkerades fyra militärlastbilar för att förhindra att Zelaya skulle kunna återvända. Kuppmilitärerna varnade också planets piloter att de skulle komma att skjutas ned om de försökte att landa.

Micheletti vice ordförande i Liberalinternationalen

Det var med denna bakgrund som Jan Björklunds liberale partibroder anlände till Honduras efter att ha misslyckats skapa en liknande kupp i Nicaragua. Därifrån kom han undan med blotta förskräckelsen. I november 2009, det vill säga några månader efter militärkuppen i Honduras sa han följande.

Diktatorn dekorar sin politiska partikamrat,
överste Hans van Baalen, 
ordförande för 
den Liberala Internationalen. 
”Det var ett nöje att berätta för Micheletti att kongressen för den Liberala Internationalen för två veckor sedan utsåg honom som en av dess vicepresidenter” (...) ”Med sitt mod (SIC!) har president Micheletti gjort det möjligt att det demokratiska presidentvalet (...) kan genomföras den 29 november. Det är en enorm och modig handling till förmån för demokratin (...) Min organisation kommer att skicka observatörer till presidentvalet den 29 november, eftersom det fria och transparenta valet den 29:e och den senare utnämningen av en ny president kommer att komplettera processen för ett återvändande av den konstitutionella ordningen i Honduras”.

Det var Hans van Baalens ord till pressen efter att han tagits emot i presidentpalatset i Honduras huvudstad, ockuperad vid tillfället av en civil&militärjunta som hade störtat den folkligt valde president Manuel Zelaya Rosales, exakt som Pinochet hade gjort den 11 september 1973 då vänsterns president Salvador Allende störtades i en av de blodigaste statskupper världen skådat.

”Latinamerika har väntat i 40 år på att få ordet”!

Det ”demokratiska presidentvalet”, som van Baalen talade om var i själva verket ett välregisserat valspektakel under USA-ambassadens ledning och som bojkottades av Motståndsfronten (Frente Nacional de Resistencia Contra el Golpe de Estado). Det hade som mål att en gång för alla sätt P för Manuel Zelaya som hade anslutit Honduras till Petrocaribe och ALBA, bägge delar av processen för en ny latinamerikansk och karibisk integration och återupprättat de diplomatiska förbindelserna med Kuba. Det hör till saken att Honduras var det land som i OAS 1960 tog initiativ till att utesluta Kuba ur organisationen.

På OAS´ möte som genomfördes i Honduras´ andra stad San Pedro Sula, bad Hillary Clintons sekreterare att hon skulle få framföra sitt tal. Hon skulle senare resa till Egypten, sa sekreteraren och tillade att ”hon har väntat i 14 timmar”.

Varpå Honduras utrikesminister Patricia Rodas dräpte Clinton med orden: ”Latinamerika har väntat i 40 år på att få ordet”! Clinton lämnade konferensen utan att ha framför sitt tal. 14 dagar senare verkställdes statskuppen.

Så såg styrkeförhållandena ut i mitten av 2009. Men det skulle bli en ändring efter att USA och deras lokala ”pitiyankies” hade omgrupperat sig.

Patricia Rodas till Hillary Clinton: ”Latinamerika har väntat i 40 år på att få ordet”!


USA:s sanktion mot Micheletti: ett indraget visum

Ingen regering i världen erkände kuppregimen från 2009 som den Liberala Internationalen utsåg till sin vice ordförande. FN fördömde kuppen och till och med de Amerikanska Staternas Organisation, OAS, fördömde kuppen. Hillary Clinton hade inget annat val även om det inte kom en enda sanktion från USA:s sida. Ett indraget visum till USA för Micheletti var USA:s bidrag till att knäcka kuppen och männen och kvinnorna bakom den.

Inte heller erkändes den regering som utsågs av nationalisten Porfirio Lobo vid valet den 26 november 2009, med undantag för ett fåtal högerregimer som Alvaro Uribe i Colombia.

Vad vi som bevakade statskuppen som reportrar däremot upptäckte då, och de efterföljande åren, var att USA förnyade hela den militära arsenalen för Honduras väpnade styrkor. ”Plan Honduras” inleddes och där dessa uniformerade plötsligt omgav sig och fortbildades, inte bara av USA-rådgivare utan i ännu högre grad av colombianska militärer och poliser. Colombia som vid tillfället var ett av de länder i världen där flest brott mot de mänskliga rättigheterna begicks. Ironiskt nog roterade Björklunds & van Baalens liberala partikollegor vid makten med de konservativa regeringarna sedan 1950-talet.

En militärhelikopter cirkulerar ovanför presidentpalatset vid lunchtid den 28 juni 2009, dagen för statskuppen som inleddes klockan 06.00. FOTO: DICK EMANUELSSON


`En demokratisk militärkupp´?

Nästan samtidigt som van Baalen och Micheletti dekorerade varandra i presidentpalatset, genomförde dåvarande Folkpartiet (”Ohlins Diversehandel”, som det också kallades i folkmun) sitt landsmöte. Men Björklund teg, noterade Proletären i nr 48, 2009, om att hans i den internationella liberala hierarkins befäl nu hette Roberto Micheletti. Vem i Folkpartiet var det som deltog i beslutet att utse denne kuppmakare till vice ordförande i den Liberala Internationalen?

”Folkpartiet är medlem i Liberala Internationalen, så tystnaden är talande. De stora orden om demokrati gäller inte Honduras och Nicaragua, som haft fräckheten att välja en icke liberal väg. I sådana länder bejakar Folkpartiet istället militärkupper och militärdiktaturer”, summerade Proletären som dräpte till med slutorden:

”Jan Björklund tiger. Men säkert tänker han som liberala Göteborgs-Posten skrev om kuppförsöket mot Hugo Chávez i Venezuela 2002: `En demokratisk militärkupp´.”

Nu hör det till saken att van Baalen har överstes grad medan Björklund inledde sin militära bana som fänrik som sedan gick spikrakt uppåt tills han slutade som kapten. Därefter fick han smak för politiken.

Och det är här som de svenska och internationella liberalerna systematiskt och metodiskt arbetar på flera fronter för att politiskt isolera progressiva regeringar i Latinamerika. Det besatta hatet mot länder som Kuba, Venezuela och Nicaragua uttrycks överallt där så är möjligt. Via Sida kanaliseras finansiella medel till de politiska krafter som liberalerna har kontakt med för att störta folkvalda regeringar. Hade samma stöd utgått från Moskva eller Havanna hade kraven på fängelse hörts omedelbart från de liberala ledarsidorna.

Men varken William Walker, överste North eller överste van Baalen har lyckats knäcka den sandinistiska motståndsviljan. Dessa herrar kommer att gå till historien som misslyckade patetiska kuppmakare, i sällskap med Micheletti, Liberalinternationalens vice ordförande.

Sandinos folk har mer än ett sekels erfarenhet av hur motstå och bekämpa interventionism. Därför avvisar folket de billiga försöken av europeiska liberaler att vända den politiska processen i Nicaragua och placera sina nickedockor vid makten.