tisdag 9 oktober 2018

Nicaragua: Nya hårda domar i terroristmål





Nicaragua: Nya hårda domar i terroristmål


Av Dick Emanuelsson


TEGUCIGALPA / 2018-10-09 / För mord på polisman och mordförsök på ytterligare fyra poliser som skottskadades dömdes Carlos Alberto Bonilla López (alías “El Conejo”) till 90 års fängelse. Nu behöver han bara avtjäna 30 år eftersom den nicaraguanska lagstiftningen inte tillåter högre straff än 30 år. Sammanlagt mördades 22 poliser varav två brändes levande till döds av terroristerna under de tre månaderna när den USA-stödda högeroppositionen försökte störta den lagligt valda regeringen tidigare i år.

Det var natten till den 19 april när “El Conejo” attackerade den utkallade polisen vid det polytekniska universitetet Upoli. Dagen innan hade demonstrationerna inletts efter att regeringen Daniel Ortega presenterade en lag som syftade till att försvara och konsolidera det nicaraguanska socialförsäkringssystemet. Reformen handlade om att de privata arbetsgivarna och de som tjänade mest i Nicaragua också skulle bära den största bördan för att finansiera det budgethål på 80 miljoner dollar som pensioner och sjukvårdssystemet uppvisade. Arbetsgivarföreningen och FMI föreslog en höjning av pensionsåldern med fem år och en fördubbling av antalet arbetade veckor för att få tillgång till en pension. Målsättningen var en privatisering av den lukrativa pensionsfrågan.

Hilton Rafael Manzanares, 33.
Men de privata medierna och den politiska högeroppositionen manipulerade lagförslaget och kallade till demonstrationer för att protestera mot att ”de fattigaste ska få betala fem procent mer till sin pension”.

Samma dag ljög samma medier och oppositionen via de sociala nätverken som bombarderades med lögnen att ”en student hade mördats”, vilket skapade kraftiga reaktioner.

Den som mördades den 19 april var den 33-årige polismannen Hilton Rafael Manzanares som sköts i ryggen av vad domstolen fastslog vara “El Conejo”.



TERRORNS CENTRUM

Han deltog i de våldsamma protester som utbröt vid Upoli, som kom att bli ett slags terroristerna kommandocentrum. Denna utbildningsinstitution ägs av en evangelisk med säte i USA. I de uttalanden som en av de mest initierade terroristerna har gjort, Cristhian Josue Mendoza, alias 'Viper', förfogade de i Upoli över en sal där bomber och vapen producerades och en sal där terroristerna ”förhörde”, vilket överlevande har beskrivit som ren tortyr.

Från Upoli utgick två grupper med 18-35 terrorister i varje grupp som ägnade sig till att råna, mörda och terrorisera folk under nätterna, enligt Viper. Vittnesmålen från grannarna kring Upoli talar om en permanent terror där civilbefolkningen var rena gisslan.

Carlos Alberto Bonilla López, alías “El Conejo” dömdes till 30 års fängelse för att ha skjutit en polis i ryggen och skottskadat fyra andra poliser.


FOLKET KRÄVER RÄTTVISA

Hundratusentals nicaraguaner har sedan juli månad gått ut i massdemonstrationer med kravet på att rättvisa ska skapas och de ansvariga för den USA-stödda terrorn ställs inför rätta och döms till hårda fängelsestraff. Domen mot ”El Conejo” i dag är kanske ett bevis på att den nicaraguanska rättvisan nu agerar.

Hundratusentals nicaraguaner har i upprepande demonstrationer krävt rättvisa och straff för de ansvariga för den USA-stödda terrorn. FOTO-ARKIV.



Källa: Radio La Primerísima, Obreoende sandinist