onsdag 31 juli 2019

Oppositionsledare i Nicaragua slog till kvinnlig journalist

"Efterlyst för att misshandla kvinnor", oppositionsledaren och kuppmannen Ricardo Baltodano.




Oppositionsledare i Nicaragua slog till kvinnlig journalist


Av Dick Emanuelsson



MANAGUA / 2019-07-31 / I den följande videon som spelades in i ett snabbköp i dag i Nicaraguas huvudstad Managua, angrips den kvinnliga tevereportern Suyen Cortés, på ”Canal 13 de Televisión” av en av statskuppsförsökets främsta ideologiska personer, RICARDO BALTODANO.

I videon dyker Baltodano upp och slår reporterns mobiltelefon ur händerna på henne och därefter gömmer han sig, nästan skrattretande, bakom ett antal bärpåsar av tyg likt en ICA-bärkasse. När reportern ropar på att väktarna ska gripa Baltodano springer denne man i stället för att stå för vad han gjort.



Förvandla FSLN till ett ordinärt s-parti

Baltodano är bror med Monica med samma efternamn. Hon var en av FSLN-gerillans legendariska kommendanter under upproret mot diktatorn Somoza. Men vid FSLN:s partikongress 1995, fem år efter valförlusten lämnade hon, brodern och ett stort antal ministrar och före detta ledare för FSLN partiet efter att de lidit ett rungande politiskt nederlag på kongressen.

Deras förslag bestod i att överge sandinismen och det historiska programmet med socialism och förvandla FSLN till ett ordinärt socialdemokratiskt parti, enligt europeiskt stuk. Den förkrossande majoriteten, med FSLN:s medgrundare Tomas Borge och Daniel Ortega förde en hård debatt som slutade med att partiet även fortsättningsvis skulle försvara de viktigaste principerna för vilken tusentals sandinister hade gett sina liv.

MRS och ”Välkommen till NGO-världen”!

Monica Baltodano bildade sitt eget parti, “Movimiento al Rescate del Sandinismo” (MRS) medan de övriga inom den förlorande minoriteten också bildade ett MRS, men som de kallade ”Movimiento de Renovación Sandinista”. I folkmun kallas de bägge för Movimiento de Revisionismo del Sandinismo, de Sandinistiska Revisionisternas Rörelse.

Gemensamt för bägge dessa “MRS” är att de bildade ett stort antal så kallade ”NGOs” och anslöt sig till ”NGO-världen” där den förra svenska ambassadören Eva Zetterberg (v) var en högt uppskattad person. De statliga donationerna från Europa respektive USA började strömma in och nu inleddes en bokstavlig REVISIONISM av Sandinos politiska arv i form av småföretagsamhet där dessa före detta anpassade sandinister nu blev bokstavliga småföretagsledare på livstid.

Baltodano och hans terroristcentrum

Vid protesterna som inleddes den 17 april innehade Ricardo Baltodano en facklig post bland lärarna på Managuas yrkesskola, Upoli. Den förvandlade han omedelbart till ett centrum för terrorism. Dit anlände en brokig skara av små- och större gangsters, drogmissbrukare och farliga kriminella element men även före detta sandinister som tagit steget över till ”Mänsklighetens Fiende”, så som Carlos Mejía Godoy, en annan MRS-ARE besjöng USA.

Den som vill läsa och begrunda vad dessa ”fredliga studenter” ägnade sig åt kan gå in på länken:
Nicaragua och kuppförsöket 2018: Från Upoli opererade oppositionens terrorister och ”USA-ambassadens Man”

I den intervjuas studenternas ordförande på Upoli, Leonel Morales, ungsandinist som sex veckor senare kidnappades i sin flickväns hem av 40 beväpnade personer som torterade honom och sköt honom i ansiktet, magen och i ryggen. Han överlevde mirakulöst mordförsöket som han anklagar Ricardo Baltodano för att vara politiskt ansvarig för.

Släpptes efter sandinisternas amnesti

Baltodano utpekades av flera vittnen som en av de centrala figurerna i statskuppförsöket och för hans grova brott mot de mänskliga rättigheterna inne på Upoli där ett speciellt ”förhörsrum” hade upprättats där fångade sandinister torterades.
Baltodano dömdes till 30 års fängelse men släpptes, liksom cirka 250 andra terrorister, efter en överenskommelse mellan regeringen och den oppositionella Civilalliansen. Allt för att skapa försoning och fred i det av Trump hotade landet.

Denne man anklagas i en artikel i dag i Radio La Primerisima för att vara ansvarig för sexuella övergrepp och en rad andra brott. Upoli, som är en sammanslutning av flera ägare men som har sitt säte hos den evangeliska kyrkan i USA, ville sparka Baltodano men han fick en chans tid efter att han intagit fackliga positioner. Och statskuppsförsöket kom lägligt och illusionen om att kunna störta sandinisterna från regeringen växte sig allt starkare och med det, brotten mot de mänskliga rättigheterna.

Men av ”Machon på Upoli” är det inte mycket kvar av. Denne slog mobiltelefonen ur händerna på en tunn kvinnlig journalist, därefter gömde han sig bakom bärkassarna och sedan lade han benen på ryggen när vår kollega ropade vad han verkligen var; ”FEG”!

Nicaragua vägrar vara en spottkopp

Att oppositionen knappast kommer att uppmärksamma denna uppseendeväckande händelse i kvällens nyhetsprogram är inget förvånande. Däremot genomför de en internationell kampanj mot sandinistregeringen för att en kvinnlig advokat från oppositionens USA-finansierade ”Advokatbyrå”, CPDH, slog en polis rakt i ansiktet efter att han bett henne att lämna kontoret. Men förgäves. Polisen var tvungen att trycka ut henne med handen varvid kvinnan vänder sig om och slår polisen med en örfil rakt i ansiktet.

Jag är ingen jurist men man behöver inte vara speciellt allmänbildad om vad som hade hänt i ett antal länder om liknande grej hade hänt där. Men Nicaragua tar man för givet ska vara en spottkopp där i princip allt kan göras om det är mot sandinisterna, så klart.

 -----------------------

Läs mer om kvinnomisshandlarens politiska roll under statskuppsförsöket april-juli 2018:

20 juni 2019
Nicaragua och kuppförsöket 2018: Från Upoli opererade oppositionens terrorister och ”USA-ambassadens Man”

Gängmedlemmen Cristhiam Joshua Mendoza, alias ' VIPER ', FELIX MARADIAGA, ”USA:s Man”, på foto tillsammans med sin politisk allierade, Alvaro Uribe och RICARDO BALTODANO, medlem i det USA-stödda partiet MRS. Det var denna trio som till stor del utgjorde det Centrala Kommandot vid det inledande kuppförsöket i Nicaragua från och med den 19 april, 2018. Platsen var det Polytekniska Universitetet i Managua, UPOLI.