tisdag 30 juli 2019

Honduras gränsbefolkning som får gratis sjukvård i Nicaragua

18-åriga Jacqueline Hernandez, i åttonde månaden kommer att förlösas INTE i sin hemstad Trojes i Honduras utan på andra sidan gränsen, i den nicaraguanska staden Jalapa.



Honduras gränsbefolkning som får gratis sjukvård i Nicaragua


– Vi är avundsjuka på hur er Revolution beskyddar er (nicaraguaner), säger honduranen Efrain Flores.


Av Dick Emanuelsson


MANAGUA / 2019-07-30 / 18-åriga Jacqueline Hernandez är i åttonde månaden och befinner sig INTE i sin hemstad Trojes i Honduras utan på andra sidan gränsen, i den nicaraguanska staden Jalapa, 27 kilometer eller cirka 30 minuters färd med buss eller bil. Där sitter hon lugnt i en vilstol på sjukhuset Barzoquimedes i Jalapa när Kanal 8 i den nicaraguanska televisionen besöker henne.

– I vårt hemland Honduras existerar inte denna rätt. Där måste man betala, inte här (i Nicaragua). Här är allt gratis, säger Jacqueline.

Hennes landskvinna Agripina Caceres instämmer:

– I Honduras existerar möjligheten att den gravida befinner sig där för att en läkare ska kunna diagnostisera henne, säger Caceres.

Kvinnorna på landsbygden som har långt till sjukhuset kan under den sista månaden interneras på sjukhuset eller det speciella hemmet för höggravida som finns i Nicaragua för att stå under ständig bevakning om graviditeten är komplicerad. Det ger kvinnan en säkerhet och en psykologisk värdefull investering.

Tevekanalen talar med Diego Vargas, som kommer från Hälsovårdsministeriet som säger att de honduranska kvinnorna eller andra patienter ber om att bli internerade på sjukhuset, i synnerhet vid akuta problem, så lir de det.

– Är det mycket allvarliga akutfall transporterar vi dem till [länshuvudstaden] Ocotal.

Medan Honduras´ högerregering satsar på stridsflyg, korvetter till marinen och över tio tusen nya militära enheter satsar vänsterregeringen i Managua på offentlig utbildning och hälsovård för att gynna de fattigaste. Sandinisterna vägrar ge efter för arbetsgivarföreningens och Internationella Valutafondens recept och krav på en gradvis fragmentering av hälsovård och pensionssystem.


Sjukhus: 16-0 till Nicaragua

Honduras har knappt två miljoner fler invånare (8,2 miljoner) än grannlandet Nicaragua men lika stor yta. Sedan militärkuppen den 28 juni 2009, har Honduras enbart satsat på polis och militär och inköp av all slags vapenmateriel, främst från USA, Israel och Colombia, menar vänsteroppositionen i landet. Under de tio åren sedan statskuppen har det militariserade Honduras inte byggt ett enda sjukhus.

Kontrasten mot vänsterregeringen FSLN i Managua, Nicaragua är också här uppenbar. För sedan sandinisterna vann valet i november 2006 och tillträdde regeringsmakten den 10 januari 2007 har regeringen byggt 16 sjukhus och förbättrat det befintliga inom hälsovårdssektorn markant. Nu ska landets största sjukhus byggas i landets andra stad Leon, vid Stilla Havskusten. Antalet anslutna till socialförsäkringssystemet nästan fördubblades, eller cirka 900.000 anslutna från 2007 fram till försöket till en ”mjuk” statskupp i april 2018.

Kamp mot privatisering i Honduras

Till skillnad mot Honduras, där sjukvårdsanställda med läkarna i spetsen befinner sig i en stenhård strid med regeringen för att förhindra en privatisering av sjukvården, har sandinisterna fört samma frenetiska strid mot högeroppositionen och arbetsgivarföreningen som velat fragmentisera sjukvården för att privatisera den samt försämra hela pensionssystemet.

Från Trojes kommer nu också honduranska läkarstudenter, som till exempel Evaristo Ponce och Ricardo Cardenas.

– Närheten är så klart väldigt viktig men det är också billigare och bättre att studera här (i Nicaragua).

Martha Lorena Morales är rektor för Jalapas universitet med den medicinska fakulteten där en titel har internationell giltighet:

– Vi har 334 studenter inskrivna på universitetet varav tio procent är avdelade för våra studenter från Honduras.



Nicaraguas Revolution inspirerar honduranerna

Honduranen Efrain Flores sparar inte på sin beundran för den nicaraguanska regeringens generositet i nyliberala tider då den kapitalistiska modellen, med ursprung i USA, erbjuder människor ”Det Kompletta Hälsovårdspaketet för Dig och Din Familj”! som den förkrossande majoriteten USA-medborgare inte har råd med. I Honduras skickar Läkarkollegiet ut regelbundna S.O.S. om att det inte ens finns bedövningsmedel för kirurgiska ingrepp.

– Vi är avundsjuka på hur er Revolution beskyddar er (nicaraguaner). Men det inspirerar också oss för vår kamp i Honduras. Jag lyckönskar er kamrat och president Daniel Ortega som har ägnat sitt arbete för det grundläggande arbetet som är utbildning och hälsovård, hälsar Flores via Kanal 8.

Läs mer:
4 juni 2019
Nicaraguas sandinistregering minskade spädbarnsdödligheten med 58 procent sedan 2006

Intervju med Nicaraguas socialförsäkringsminister (på spanska, men använd översättningsappen i YouTube):
Con el gobierno SANDINISTA habrá SALUD y JUBILACIÓN Hablamos con el Ministro del Seguro Social de Nicaragua, ROBERTO LOPEZ GOMEZ