tisdag 9 juli 2019

Tusentals nicaraguaner och sandinister i ”den Taktiska Reträtten till Masaya”

Jubel och stridslust för att försvara Nicaragua mot Folkmordskvintetten i Vita Huset. FOTO: JAIRO CAJINA.




Tusentals nicaraguaner och sandinister i ”den Taktiska Reträtten till Masaya”



AV DICK EMANUELSSON

TEGUCIGALPA / 2019-07-09 / Om tio dagar är det 40-årsjubileum. Den Sandinistiska Revolutionen den 19 juli 1979 ska firas som aldrig förr och den största manifestationen under de 40 åren beräknas samlas i Managua.


I lördags var det en liten generalrepetition av vad som kommer den 19 juli då tiotusentals sandinister deltog i den historiska ”Historiska Taktiska Reträtten till Masaya” och i en karavan de 34 kilometrarna mellan Managua-Masaya.

I slutet av juni 1979, då risken för att Somozas flyg skulle bomba de östra revolutionära statdsdelarna av Managua beslutade den sandinistiska gerillan att förflytta större delen av invånarna till staden Masaya som redan då var befriad från den blodiga USA-stödda somozadiktaturen.

Den gigantiska folkmassan inledde sin marsch efter att mörkret hade lagt sig över Managua klockan 18.30 den 27 juni. Under marschen bombades människorna flera gånger men förlusterna var, efter omständigheterna ändå små. I gryningen den 29 juni anlände karavanen till Masaya där de hälsades med glädje av invånarna. Nu kunde förberedelserna för den slutliga befrielsen av Nicaragua inledas och 18 dagar senare var den ett faktum.

Årets ”Reträtt” var på sätt och vis också symboliskt för den 17 juli förra året befriades denna gång Masaya från en annan USA-stödd hydra; paramilitärer som oppositionens ”Los Zetas de Monimbo” och andra våldsgrupper som höll Masaya i ett järngrepp med sina barrikader som förvandlade dess invånare till kidnappade varelser.

I fackföreningscentralen CST:s lokaler berättade arbetarledarna för oss om hur trasproletariatet och direkt kriminella grupper våldförde sig på Masayas befolkning. Men terroristerna lydde som råttor från ett sjunkande skepp när sandinisterna och befolkningen i Masaya bestämde sig för att göra slut på terrorn och återupprätta freden.

I dag befinner sig dessa terrorister till stor del i Costa Rica, några finns i Honduras där de ses med förakt av den befolkning som lidit under den regim och ekonomiska modell som oppositionen i Nicaragua ville och vill upprätta.

Massmötet i Masaya genomfördes i år utanför stadskärna och den historiska stadsdelen Monimbo vilket gjorde att Masaya till stor del var tomt på folk, vilket fick Contras-organet La Prensa att inbilla folk att befolkningen hade stängt sina dörrar som en slags protest mot vänsterregeringen. Men det är som ordspråket säger; ”den som inte vill se, han ser inget”!


Spanskspråkig version av journalisten Jorge Capelan:

Demoledora demostración de fuerza sandinista

https://managuaconamor.blogspot.com/2019/07/por-jorge-capelan.html