torsdag 20 juni 2019

Nicaragua och kuppförsöket 2018: Från Upoli opererade oppositionens terrorister och ”USA-ambassadens Man” [2-2]

Gängmedlemmen Cristhiam Joshua Mendoza, alias ' VIPER ', FELIX MARADIAGA, ”USA:s Man”, på foto tillsammans med sin politisk allierade, Alvaro Uribe och RICARDO BALTODANO, medlem i det USA-stödda partiet MRS. Det var denna trio som till stor del utgjorde det Centrala Kommandot vid det inledande kuppförsöket i Nicaragua från och med den 19 april, 2018. Platsen var det Polytekniska Universitetet i Managua, UPOLI.




Nicaragua och kuppförsöket 2018:
Från Upoli opererade oppositionens terrorister och ”USA-ambassadens Man” [2-2]

Av Dick & Miriam Emanuelsson


·         Leonel Morales, ordförande för studenterna i UPOLI, i Managua berättar i den andra delen av intervjun med honom hur Cristhiam Joshua Mendoza, alias 'VIPER' ledde ett gäng som kidnappade, torterade och mördade.

·         RICARDO BALTODANO var politiskt ansvarig och den som orienterade terroristerna. Han är bror till den före detta sandinistledaren Monica Baltodano som 1995 lämnade FSLN och bildade en EU-finansierad NGO. Ricardo Baltodano är medlem av det USA-stödda partiet MRS (Movimiento de Renovacion Sandinista).

·         ”USA-ambassadens Män” är FELIX MARADIAGA och LUCIANO GARCIA, chef för den USA-finansierade (NED) NGO:n 'Hagamos Democracia finansierade terroristerna på Upoli: ”En grupp underhölls ekonomiskt och pengarna användes för att köpa droger, vapen och ammunition”, erkände samme 'Viper' inför domaren.

·         Detta var den så kallade 'Fredliga Terrorist-Alliansen' som i verkligheten höll ett skräckregemente i UPOLI men som stöddes politiskt av USA, OAS, den latinamerikanska högern och massmedia, i och utanför Nicaragua.


Del 2 av intervjun med universitetsledaren på UPOLI, Leonel Morales.
I den första delen talade om hur han kidnappades, torterades och sköts och hur han räddades mirakulöst återvände till livet efter fyra dagar i koma [1]:

Intervju [på spanska] med Leonel Morales, studentledaren i UPOLI :




MANAGUA / 2019/06/19 / UPOLI är ett universitet som leds av ett evangeliskt Baptistsamfund med säte i USA. Sammanlagt studerar 12.500 studenter med filialer i landet. Det tillhör det Nationella Rådet för Universitet, CNU och tar del av sex procent [av årsbudget] för varje universitet med sociala program.

Leonel Morales var studenternas valde ordförande på UPOLI när protesterna bröt ut den 18 april 2018.

– UPOLI:s dekanus var Oscar Castillo och han manipulerade elever och skickade ut studenterna för att protestera med förevändningen att den nya pensionsreformen skulle försämra för landets fattiga pensionärer, säger Morales.

Några av offren för högerterrorismen som planerades och verkställdes från UPOLI.


Men han betonar att det inte var många studenter från UPOLI. I stället kom universitetet att fyllas av gängmedlemmar och alla typer av brottslingar. Från Upoli upprättade de en kontroll över vad som hände i de näraliggande bostadsområdena och grannarna låste in sig tidigt på eftermiddagen/kvällen.

– Ofta kom kidnappade människor hit där de torterades. Därför hittade de på en massa `fakehistorier´ som gick ut på att det var polisen som stod för dödandet på vårt universitet.

'VIPER':s gäng

Bland de mest utmärkande personerna på Upoli återfanns Cristhiam Josué Mendoza, alias VIPER, en exempellös överviktig och fruktad person. I den senare rättegången mot Viper erkände han nästan alla sina brott vilket resulterade i ett straff på 90 års fängelse. Men eftersom maxistraffet i Nicaragua uppgår till 30 år, blev det 30 år.

– Sanningen är att Viper var den som hade befälet och kontrollen över universitetet och gängen, tillägger Leonel Morales.

HENRY SIXTO VERA (bilden), var en amerikansk medborgare, född i USA till ecuadorianska föräldrar. Efter en biljakt med ett gäng från Upoli stoppades hans bil. Vera torterades och avrättades av två terrorister som var under befäl av terrorist-alliansen på UPOLI. Terroristerna trodde att Veras vän, MARCOS POMARES också var död när de lämnade platsen efter att de hade tänt eld på Veras bil. Mördarna utpekades som Edwin Antonio Altamirano, från gänget `Tango Argentina´ Mördaren kallas ”The Scorpion” och sköt på order av Nestor Molina, alias `Tiffer'. Marcos Pomares överlevde och kunde vittna om hur det verkligen hade gått till. I de oppositionsvänliga medierna som ”100 % Noticias”, La Prensa, El Nuevo Diario, med flera framställdes mordet respektive mordförsöket som ett verk av polisen. I videon JUVENTUD PRESIDENTE Berättar Pomares hur det gick till.
Video: Oppositionens Maffia slår till:
https://youtu.be/dfLcAZ8cjz0


Förrädaren som svek sitt förflutna

I UPOLI var RICARDO BALTODANO politisk boss för vad sandinisterna kallar för ”förrädarpartiet MRS”. Detta lilla parti består av före detta sandinister som förlorade och lämnade sandinistpartiet på FSLN:s kongress 1995.

Ricardo Baltodano bär inte längre den
röd-svarta sandinistfanan. Nu gäller
bara nationens flagga.


– Ricardo Baltodano var fackordförande för de anställda arbetarna på UPOLI. Han har en stor del i ansvaret i kuppförsöket, menar Morales. 

Baltodano ledde den politiska skolningen av en del av terroristerna och stod för uppsikt och kontroll av vad som hände internt och utanför universitetet.

Med sin tidigare erfarenhet från upproret i staden Leon mot diktatorn Somoza hade Baltodano, enligt Morales god kunskap av de våldsamma aktioner som oppositionen använde sig av för att störta den folkvalda regeringen Daniel Ortega.

– Baltodano hade aldrig för avsikt att uppmana till en fredlig lösning utan han stödde alla de våldsamma aktioner som oppositionen verkställde, uppger Morales.

·         Han gav politisk orientering?

– Ja, han gav en politisk utbildning, om vad de kunde göra, vilka de kunde kidnappa och hur de skulle förhöras och torteras inne på Upoli.

·         Han såg allt detta?

– Han såg allt detta. I praktiken var det han som styrde universitetet och gängmedlemmarna tillsammans med Viper. Han stod, så att säga, för den mer intellektuella delen av terroristerna.

Led nederlag vid FSLN:s kongress 1995

Ricardo Baltodano är en före detta sandinist som deltog i upproret i León 1978 respektive 1979. Men han blev en av de sandinister som vände sandinismen ryggen 1995 vid FSLN:s kongress, där många ur ledningen, före detta ministrar skulle överge de revolutionära och marxistiska principerna till förmån för en socialdemokratisk europeisk linje.

Med sandinisternas nederlag i 1990 års val och kollapsen av det socialistiska lägret och Sovjetunionen, var framtidsperspektiven mörka. Men Daniel Ortega och en av FSLN:s grundare, Tomas Borge med flera andra av de historiska gerillaledarna, stödda av det Sandinistiska Ungdomsförbundet JS19 och den stora majoriteten av delegaterna vid kongressen FSLN 1995 röstade för att hålla försvara sandinismens historiska program och principer så som de utstakats av Cesar Sandinos och FSLN:s grundare Carlos Fonseca. Frente Sandinista de Liberacion Nacional skulle fortsätta sträva att vara en förtrupp för Nicaraguas folk.

Det är en ny generation av sandinister som inte
överlämnar sig till Imperiet. FOTO: JAIRO CAJINA.


Avhopparna på FSLN:s kongress 1995 valde att var och en skapa sin egen NGO och fann MRS som en politisk front och påståendet att de fortfarande var sandinister, men inte så ”ortodoxa”. Belöningarna infann sig för den splittringsmanövrar de verkställde inom FSLN. ”Mänsklighetens fiende”, som Carlos Mejias Godoy sjöng och betecknade USA, på 1970- och 80-talet när Imperiet minerade hamnen i Corinto, den enda import-och exporthamnen i Nicaragua. Eller när USA/CIA skapade en legoknektsarmé av 25.000 legosoldater för att fysiskt utrota revolutionen och civilbefolkningen. Men 1995 och fram tills nu valde Godoy, Ricardo Baltodano och andra i det nya ”partiet” MRS den här gången USA-imperialismen som en allierad med den enda besatta uppgiften av att likvidera FSLN.

Det intressanta med bekännelserna av gängledaren ”VIPER” på Upoli är att han avslöjar vem som drog i de politiska trådarna av kuppförsöket i Nicaragua. Han pekar ut MRS för att indirekt finansiera terroristerna på Upoli via sina NGO:s. I slutändan fick de sina dollar från USA:s olika ”civila biståndsorganen” i tjänst hos CIA så som NED, USAID, IRI och NDI.

Felix Maradiaga och den ”Syntetiska Kokakungen”

I rättegången mot Viper uppgav denne att Felix Maradiaga var en av leverantörerna av pengar och vapen. Felix Maradiaga ses i en video inspelad på UPOLI den 19 april, det vill säga den andra protestdagen med en 9mm Clock-pistol av ett värde på 650 dollar.

Den mannen började sin politiska bana i det Liberala ungdomsförbundet. I den liberala regeringen Enrique Bolaños utsågs han till Försvarsminister. Han betraktas allmänt som ”USA:s man. Han har tagit emot nästan en miljon dollar under de senaste fem åren. Hans NGO, Institutet för strategiska studier och offentlig politik (IEEPP) fick 2018 NED, CIA:s civila ”biståndsorgan” 153.659 dollar.

Den `ROSA Kokainkungen´ kallades colombianen Julio Cesar Paz Varela som
skrev kontrakt med Felix Maradiaga i Nicaragua 2011.


IEEPP, under ledning av Maradiaga, tecknade ett avtal 2011 med den ”Rosa Syntetiska Kokainkungen” Julio Cesar Paz Varela, en colombiansk knarkkung som dödades av Colombias narkotikapolis 2014. Det gemensamma avtalet handlade om att unga killar från Colombia med drogproblem anlände till Nicaragua för påstådd rehabilitering när det i själva verket handlade om en plan att upprätta ett nätverk för drogförsäljning i Nicaragua.

I denna miljö och i dessa samhällsgrupper rörde sig Felix Maradiaga som finansierades av amerikanerna och gjorde affärer med en colombiansk knarkkung.

Det var då inte konstigt att Felix Maradiaga kom till UPOLI med mat och pengar som levererades till gängmedlemmar och för att utbyta strategiska riktlinjer med Ricardo Baltodano.

Från UPOLI uppmanade Felix Maradiaga i en video, med anledning av att den nicaraguanska polisen hade gripit flera kriminella:

”Ni människor som hör detta budskap: Glöm inte ungdomarna, kvinnorna, männen som fortfarande hålls orättvist gripna! Det är viktigt att medborgarna gör sin röst hörd”, säger Maradiaga.

Poliskommissionären Luis Perez sa vid en presskonferens som handlade om Terrorist-Alliansen på Upoli:

– Vi har lyckats fastställa förekomsten av kriminella strukturer som organiseras av en man som heter Felix Maradiaga i allians med den kriminella grupperingen Viper.

Vad gjorde Moses Hassan och Hugo Torres i UPOLI?

Samme Viper, bekände i rättegången:

”Till UPOLI anlände personligheter som [de f.d. sandinisterna och gerillaledarna] Moises Hassan och Hugo Torres, personer som talade personligen med mig, som gav allt stöd till protesterna”.

Sa Viper och tillade:

”Senare dök Felix Maradiaga upp i sällskap med Luciano García [Hagamos democracia, finansierad av NED med 75.000 dollar per år] för att finansiera inköp av droger, vapen och ammunition”.

Två f.d. sandinister som gick över till den ”andra sidan”


Och Leonel Morales instämmer:

– Felix Maradiaga anlände ofta till universitetet i stora bilar och med pengar. På de sociala nätverken publicerades videoklipp där Felix Maradiaga framträdde med pistol, likaså Ricardo Baltodano. Allt detta hade ett ursprung och stöddes av USA. Det var ett slag som man inte hade förväntat sig. På den tiden april [2018] levde vi i en atmosfär av ångest, en miljö av osäkerhet.

Maradiaga uppger själv att han tror att regeringen anser honom som den verklige upphovsmannen bakom försöket till en ”mjuk statskupp”. Han säger att han sedan 2007-2013 utbildat 2000 nicaraguanska ungdomar under den typiska rubriken för USA-finansierat stöd: ”Institutet för Ledarskap i Civilsamhället” (el Instituto de Liderazgo de la Sociedad Civil). Den formella målsättningen för det ekonomiska anslaget sades vara ”en ny kultur för att genomföra icke våldsamma medborgarprotester”.

Vad som utbildas på denna och tusentals liknande USA-finansierade ”kurser” är i verkligheten USA:s syn på demokrati och internationella relationer samt en tillämpning av teorin av Manualen för en ”mjuk statskupp”, författat av USA-sociologen Gene Sharp. USA:s målsättning är att de `utbildade´ blir villiga verktyg i USA:s syn på politiken i landet och förändrar den.

Redan andra dagen av protesterna, den 19 april 2018, sträckte dessa tusentals ungdomar upp sina händer mot himlen som i en gest av att de var pacifister när de konfronterade polisen och självutnämnde sig till ”fredliga studenter”.

Men efter bara några dagar byggdes det upp 200 barrikader över hela landet som befolkades av maskerade ungdomar utrustade med hemmagjorda granatkastare & bomber, pistoler och till och med AK-gevär. Polisstationerna blev de militära målen och sandinisterna i bostadsområdena deras offer som torterades, dödades, ”försvann” eller våldtogs. Allt ”fredligt” var som bortblåst för ultimatumet för president Ortega och hans regering var bara ett; att överlämna makten eller bli störtad!

Felix och Nikki i FN

Som bekräftelse på vem som drar trådarna i den ”mjuka statskuppen” satt där en dag i USA:s stol i FN:s säkerhetsråd Felix Maradiaga. Han var inbjuden av den rabiata antikommunisten och antisandinisten Nikki Haley, dåvarande Donald Trumps FN-ambassadör. Han talade om hur akademiker, studenter och människor i Nicaragua förtrycks av ”en våldsam diktatur som är diktaturen Daniel Ortega”. Men ingen nämnde i FN att när Maradiaga kom till León ville folk lyncha honom. Ballongen sprack och han gick i exil till USA. Så gick det med ”USA:s presidentkandidat”.


USA:s stol i FN:s Säkerhetsråd som innehade av den rabiata krigshetsaren Nikki Haley överlämnades till en av hjärnorna bakom kränkningarna av mänskliga rättigheter och anstiftare av den ”mjuka statskuppen” i Nicaragua 2018. Enbart under 2018 fick Maradiagas NGO ett bidrag på 154 tusen dollar, motsvarande 83,3 års minimilöner för offentliga arbetare i Nicaragua. I FN gav han valuta för de pengarna.


Vad som slår en utländsk observatör av den politiska konflikten i Nicaragua förra året och frågan man ställer sig är;

Hur var det möjligt att kuppmakarna över en natt resa 200 barrikader om de var, som de sa, ”spontant fredliga demonstranter”?

Hur var det möjligt att den mäktiga studentrörelsen UNEN inte hade förstått att USA och deras lokala NGO:s hade utbildat över 5000 unga nicaraguanska ungdomar sedan 2013 som också fick stipendier för att lära sig hur man bedriver ”journalistik” (läs Fakenwes) i de ”sociala” nätverken?

Hur var det möjligt, som den amerikanska journalisten Max Blumenthal säger att fem tusen unga nicaraguaner med finansiering från USA blev en subversiv kader och ”lokalreportrar” i de sociala nätverken i kuppförsöket?

Leonel Morales. 
FOTO: MIRIAM E.



– De organiserade det hela mycket väl, svarar Leonel Morales. USA finansierade personer som Felix Maradiaga, Ricardo Baltodano och andra. Och vad var det de gjorde? För de som stod vid barrikaderna var inte studenter, de var gängmedlemmar. Många var före detta brottslingar som hade avtjänat sitt straff. Det var alla typer av människor, däremot mycket få studenter. De (Mariadiga & Co) kom med ekonomiska resurser, de betalade gängen för att skapa kaos. Genom att dessa fick betalt, gjorde de vad de alltid hade gjort, orsaka förödelse i Nicaragua för alla”.

– Vid varje barrikad krävde de pengar. Om du inte gav dem pengar, hotade de dig. Det var en tid då alla var rädda. De platser där de fokuserade på var universiteten. Därifrån kontrollerade de allt. Därifrån organiserades statskuppen, kidnappningarna, dödandet som de 22 poliserna varav en brändes till aska, medan som till och med antändes med bensin.

NOTAS:
[1sábado, 1 de junio de 2019
Nicaragua: El intento golpista de asesinar al presidente estudiantil de Upoli [1-2]
https://nicadickema.blogspot.com/2019/06/nicaragua-el-intento-golpista-de.html
Vídeos revelan vínculos entre capo colombiano con IEEPP que dirige Félix Maradiaga