söndag 14 juli 2019

Pensionsreformer i Nicaragua och Brasilien, två synsätt

Framsidan på El Nuevo Diario den 12 juli, 2019. Det som är bra i Brasilien var katastrof i Nicaragua, trots att i Nicaragua vägrade vänsterregeringen att backa inför IMF:s och arbetsgivarföreningens krav på försämringar. Men i Brasilien applåderar den nicaraguanska högeroppositionens dagstidning Bolsonaros antireform.





Pensionsreformer i Nicaragua och Brasilien, två synsätt

Av Dick Emanuelsson


TEGUCIGALPA / 2019-07-14 / Nicaragua och El Nuevo Diario, en av oppositionens två dagstidningar hyllar i dag Bolsonaros pensionsreform (i IMF:s anda) men som förde psykologisk krigföring och kampanj mot sandinistregeringens reform 2018 som blev förevändningen för statskuppsförsöket förra året.

Hyckleri på högsta nivå, alltså. Det som är bra där, allt enligt order från Monroeministären i Vita Huset, är dåligt i Nicaragua. Om det inte vore så tragiskt för de brasilianska arbetarna och de anställda som ska se sin pension reducerad och antalet arbetade år öka dramatiskt, hade det varit en skrattretande historia på journalistisk och därmed politisk bipolaritet.

Terrorn som oppositionen genomförde 2018 orsakade miljonförluster för människorna, jag till och med arbetsgivarsidan begrep till slut att den materiella förstörelsen av den produktiva sektorn drabbade även dem, hur terroristerna inte bara mördade och torterade utan även brände ned kommunalhus, daghem, ambulanser, hälsovårdskliniker, universitetsfilialer, med mera. Och där spelade medier som La Prensa, El Nuevo Diario, ”100% Noticias” eller Radio Corporacion en central roll i förstörelsen som de un gråter krokodiltårar för krisen slår hårt och nu vänds den mot regeringen trots att förövarna var oppositionen, påhejad av El Nuevo Diario, med flera.

”Skatt efter bärkraft”!

Vad gäller pensionsreformen presenterade oppositionen aldrig något eget förslag när president Ortega drog tillbaka förslaget efter tre dagar av protester och erbjöd oppositionen att lägga fram ett förslag.

Men det kom aldrig.
Varför?

För att oppositionen, i det här fallet under ledning av arbetsgivarorganisationen Cosep, förfäktade IMF:s förslag om höjd pensionsålder, en fördubbling av antalet arbetade år för att erhålla en pension, bibehållandet av taket för hur avgiften skulle beräknas, vilket innebar att miljonärerna betalade lika mycket till sin socialförsäkring som en välbetald yrkesarbetare. Där avslöjades arbetsgivarsidans och de rika nicaraguanerna osolidariska inställning och inte det motto som vi fram till 1990 hade i Sverige; ”skatt efter bärkraft”! Det handlade alltså om en klassreform, som slog mot det rika för att försvara de fattiga. Men säg den svenske journalist som har publicerat det!

Oppositionens enda mål var att störta den framgångsrikaste regeringen under Nicaraguas moderna historia, den regering som vägrade att falla till föga för Cosep och IMF utan ansåg att socialförsäkringssystemet ska vara kvar i folkets/statens/det allmännas ägo och kontroll och inte vara föremål för det spekulativa finanskapitalets parasiter.

Det enda oppositionen gapade om var att ”Ortega höjer avgiften till socialförsäkringen och sänker pensionen för de fattigaste”.
Bullshit.
De som skulle få den högsta höjningen var arbetsgivarsidan, exkluderad från bolagsbeskattning i Nicaragua i årtal, från 19-22 procent under tre år. Taket för inkomstprövning skulle bort, vilket drabbade de rika och företagare som korrumperade systemet genom att dra in familjemedlemmar i systemet som inte förvärsarbetade, de arbetande fick avgiften höjd från 6,25-7% och en reducering av alla pensioner med fem procent vilket är marginellt i sammanhanget.

El Nuevo Diario och Bolsonaros pensionsreform

Med de besluten kunde hålet på 80 miljoner dollar täppas igen och i gengäld kunde investeringar göras inom socialförsäkringens sjukhus och kliniker, fortsatta operationer och behandlingar inom cancer och andra kostnadskrävande behandlingar som bara de rika tidigare hade möjlighet till. Många fattiga nicaraguaner skickas utomlands, till och med till USA på bekostnad av detta system.

När jag berättar om detta i Honduras tror den gemene honduranen inte att det är sant. För i Honduras finns det inte ens tidvis bedövningsmedel för operationer, vilket Läkarkollegiet har skickat ut S.O.S. regelbundet. Regimen satsar på att bygga ut nya repressiva förband som sätts in mot de protesterande. Vem säljer? USA, Israel och Colombia.

Och nu slår oppositionstidningen El Nuevo Diario för pensionsreformen, men inte i Nicaragua utan i Brasilien under den fascistoide och nyliberale ex militären Jair Bolsonaro, samme man som säljer ut det statliga Petrobras, som förvandlar utbildning, sjukvård de lukrativa pensionsfonderna till det spekulativa transnationella finanskapitalet. Det var ju därför den parlamentariska statskuppen mot Dilma och sedermera mot Lula genomfördes, i det internationella storkapitalets intresse.

Se även Jorge Capelans analys av END:s hyckleri:


Olika pressklipp från 2018 där dagstidningen
El Nuevo Diario förde kampanj mot regeringens
reform inom socialförsäkringssystemet.