lördag 13 juli 2019

Nicaragua: Ett nytt revolutionerande energiprojekt i Corn Island skapar den första gröna ön i Latinamerika

Corn Island (Nicaragua) i Karibien kommer att utvinna 66 procent av sin energikonsumtion från solenergi. Det blir ett stort lyft för den viktiga turismen som högerterrorismen, understödd av Donald Trump och CIA försökte sabotera förra året när oppositionen försökte genomföra en "mjuk statskupp".




Nicaragua: Ett nytt revolutionerande energiprojekt i Corn Island skapar den första gröna ön i Latinamerika

AV DICK EMANUELSSON


TEGUCIGALPA / 2019-07-13 / Nicaragua har efter elva års sandiniststyre elektrifierat den centralamerikanska nationen mer än något annat land i regionen, hela 96 procent är i dag täckt med el. Och nu presenterar portalen `Nicaragua Sandino´ en intressant artikel som visar hur det fattiga Nicaragua bygger ut elnätet ytterligare med en kraftig satsning på förnyelsebara energikällor.

Under de kommande dagarna kommer den största solarenergianläggningen med avancerad teknik att invigas i nicaraguanska Karibien. Det kommer att ha en stor genomslagskraft för olika sociala och ekonomiska projekt i den karibiska ön Isla de Maíz, Corn Island som tillåter att den paradisliknande ön får en mycket större täckning av elektricitet, skriver portalen `Nicaragua Sandino´.

Som finansiell partner har Nicaragua IDB, den Interamerikanska Utvecklingsbanken som fortfarande inte har blockerats av Monroesällskapet i Vita Huset utan har engagerat sig med Nicaraguas regering för att förbättra människornas levnadssituation i den utsatta karibiska regionen med dess dramatiska klimatförändring.

Corn Island, eller la Isla de Maiz, ett paradis i Karibien.


Solenergi för vårdcentraler, skolor och hem

Det är ett projekt byggt på hybridteknik som genomförs i Karibien som kännetecknas av:

  • Installation av solceller och solvärme hybridsystem med batterier som garanterar 2,1 MWp av förnybar energi på ön.
  • Det totala energibehovet i Corn Island, som är 890 kilowatt, upptogs enbart av batteribanken och därför är anläggningen i slutskedet för att leverera energi till befolkningen på ön. 
  • De solkraftverk där den bearbetas i Karibien innebär en investering på 177 miljoner dollar vilket också omfattar installation av överföringsledningar, transformatorstationer och 12 tusen solsystem som ska installeras i vårdcentraler, skolor och hem.


Ett projekt som utan tvekan kommer att göra den nicaraguanska karibiska ön till en av de första gröna skärgårdsöarna i Latinamerika, uppger `Nicaragua Sandino´.

Så här ser sträckningen ut från Managua till Bluefields som tar cirka 7,5 timmar att avverka.


Det tropiska turistlandet

Har du vägarna förbi ett vackert turistland som Nicaragua kommer du aldrig att förlåta dig själv om du inte gör en avstickare till la Isla de Maíz, Corn Island. Det går flyg från huvudstaden Managua eller båt från Bluefields. Dit reser du från Managua på mindre än sju timmar med bil i den nybyggda toppmoderna säkra vägen.

Där finns doña Danet Carlson (hade en svensk sjöman vägarna förbi där under sin färd kanske på en Johnsonbåt?) med sitt hostal där hummer och färsk fisk serveras med en iskall bira.

– Nästan alla inkomster går till att betala fakturan för energin och därför är vi lyckliga över det nya solenergiprojektet på Corn Island. Det innebär en bättre service för våra gäster, säger hon i följande intervju:



Nicaraguasjön

Landsvägen till Bluefields är samtidigt en utflykt där du passerar förbi Lago de Nicaragua, på vänster sida. Den är en av Centralamerikas största insjöar med två mäktiga vulkaner. På höger sida lite längre söderut har du San Juan del Sur, en turistpärla i Stilla Havet som är en vackrare variant av Rio de Janeiros Copacabana och Ipanema, innan de tar av mot Bluefields på den karibiska kustremsan.

I dag är det enkelt att vara turist efter att vägnätet har byggts ut dramatiskt, för både turister men framför allt för nicaraguanerna som inte överlever på bara turister, en turism som terrorismen åsamkade en enorm skada förra året under oppositionens våldsamma statskuppsförsök.

Lago de Nicaragua, Nicaraguasjön är också ett underbart utflyktsmål med sina två vulkaner.

Ständigt nya valsegrar

Vem förvånas över att Sandinistregeringen skåpar ut oppositionen i alla val, senast just på atlantkusten den 22 mars i år då regeringspartiet FSLN vann borgmästarposten i alla utom en kommun, med liknande sociala och ekonomiska program för folket.

Det enda oppositionen talar om är ”förändring”, vilket sandinisterna har tillämpat sedan januari 2007 då de tog över efter att de tre nyliberala högerregimerna hade tillämpat SIN ”förändring” under 16 år. Den innebar en privatisering och stöld av allmän egendom vilket återigen drog ned befolkningen i analfabetism och misär.

Under dessa år har 16 nya sjukhus byggts.

I grannlandet Honduras har inte ett enda sjukhus byggts sedan militärkuppen. Däremot har högerregimen tillämpat exakt samma ”förändring” som Nicaraguas tre nyliberala regeringar gjorde 1990-2006.

Revolutionens 35-årsjubileum. Den 19 juli är det dags för det 40:e jubiléet.



Se och lyssna gärna på intervjun vi gjorde med Emilio Rappaccioli, energiminister i Nicaragua 2013.