tisdag 4 juni 2019

Nicaraguas sandinistregering minskade spädbarnsdödligheten med 58 procent sedan 2006





Nicaraguas sandinistregering minskade spädbarnsdödligheten med 58 procent sedan 2006

AV DICK EMANUELSSON

TEGUCIGALPA / 2019-06-04 / Barnadödligheten i Nicaragua har sedan 2006, då den liberala högerregeringen lämnade över till sandinisterna minskat med 58 %. År 2006 avled 29 barn per tusen födslar. För närvarande dör 12 barn per tusen födda, vilket är en dramatisk minskning.

Det uppgav hälsovårdsministern Sonia Castro på en presskonferens i fredags (31 maj, 2019), citerad av tevekanalen 13.

Castro exemplifierade också den markanta förändringen i synen på människors rätt till hälsovård som rådde och råder mellan de tre nyliberala högerregeringarna (1990-2006) och vänsterregeringen under president Daniel Ortega.

Castro tog upp den neonatala mortaliteten, det vill säga mellan 0 timmar efter födseln till första levnadsmånaden och hur dödligheten har minskat med 54 procent, från 18 per tusen levande födda 2006 till 8 per tusen födslar 2018.

Den kroniska undernäringen hos barn under 5 år registrerade år 2006 siffran 21,7 och har minskat till 11,7 år 2017, en minskning med 46 procent.



Hiv-smittade födda barn

Ett annat illustrativt exempel på det nicaraguanska folkets förbättring under sandinistregeringens styre är frågan om överföring vid födsel av HIV från mor till barn under 2006. Alla Hiv-smittade mödrar födde också Hiv-smittade barn året 2006. Medan år 2018 föddes bara 6 av 50 Hiv-positiva mödrar.

Det är en minskning med 88 procent, konstaterade hälsovårdsministern, Dr Sonia Castro.

Hälsovårdsministeriet har genomfört 15.420 vårdbehandlingar av barn med missbildningar, 714 hjärtoperationer och 37 njurtransplantationer.

För närvarande skyddas barnen i Nicaragua mot 16 sjukdomar, 5 fler än 2007.

– Snart kommer vi att öppna ett tredje nationellt centrum för en bröstmjölkbank i samarbete med Brasilien, sa en stolt minister som tillade att för närvarande får barn med cancer 6000 undersökningar och diagnostik. Varje år upptäcks 300 nya barn som får gratis behandling och stöd.



Invigt och inviger tolv nya sjukhus!

Om några veckor presenterar vi en omfattade intervju vi gjorde med Nicaraguas socialförsäkringsminister som ger mer detaljer inom detta för människorna vitala område, och de enorma problem det innebär att finansiera denna sektor i samhället.

Nicaragua invigde 2018 och kommer i år inviga totalt tolv sjukhus och sjukvårdsinrättningar, med en stor geografisk spridning i landet, också till de mer avlägsna områdena som den politiska högern, som styrde mellan 1990-2006 aldrig var intresserad av att investera en enda dollar. DET är en POLITISK fråga som kuppmännen 2018 och Kuppalliansen Alianza Civica vägrar att diskutera. Varför? För då upptäcker nicaraguanerna att den höger som styrde i 16 år och som förde landet till tiden för Somoza är den samma även om initialerna och namnen är annorlunda men det är samma politiska antifolkliga program.



I Honduras har inte ett sjukhus byggts på tio år!

Dessa stora investeringar för människornas välbefinnande kontrasterar mot grannlandet och tvillingen Honduras, där en högerregering styr sedan militärkuppen 2009 och som inte har byggt ett enda sjukhus i landet under denna tid.

I stället pågår det just nu en förbittrad strid där läkarkollegiet och lärarfacken gemensamt har gått ut i en stenhård strid för anställningsskydd och kamp mot privatisering av de båda samhällsområdena. Massor av honduraner i gränstrakterna som går över gränsen och som får gratis hälsovård på den nicaraguanska sidan talar i lyriska ordalag om hur de bemöts och vilken kvalité det är på den nicaraguanska sjukvården.

I Honduras går läkarkollegiet ut nästan varje vecka med S.O.S. om att det inte finns ens bedövningsmedel för operationer. På de allmänna sjukhusen måste de fattiga betala för röntgen som kan uppgå till 12.000 Lempiras, cirka 5.000 svenska kronor. I landet lever 46 procent i misär, extrem fattigdom. Fyra av fem honduraner i ekonomisk aktiv ålder arbetar inom den informella sektorn och jämför röntgen priset med landet minimilön som uppgår till drygt 8.000 Lempiras, cirka 3.000 kronor.

I en jämförelse som honduraner gjorde mellan Honduras och Kuba, konstaterade honduranerna att Kuba satsar närmare 20 gånger mer anslag på sin sjukvård än Honduras. Inom utbildningens område är siffran tolv gånger mer.

Var och en får dra sin egen slutsats vad det beror på.