måndag 3 juni 2019

Nästan 58 procent av nicaraguanerna ger sandinistregeringen och president Daniel Ortega klart betyg godkänt

57,7% av nicaraguanerna godkänner regeringen Daniel Ortega.




Nästan 58 procent av nicaraguanerna ger sandinistregeringen och president Daniel Ortega klart betyg godkänt

AV DICK EMANUELSSON

Nicaraguanerna fördömer den politiska högerns statskuppförsök med förkrossande majoritet i ny opinionsundersökning


TEGUCIGALPA / 2019-05-22 / Efter förra årets försök till en “svag” men våldsam och blodig statskupp i Nicaragua, säger landets befolkning med bedövande majoritet NEJ till liknande försök till ”regimbyte” med stöd av USA.

Hela 96.9% av nicaraguanerna vill se sitt land i fred och 97,6 % önskar en social och ekonomisk stabilitet, vilket är ett direkt politisk slag mot den extremisthöger som under tre månader 2018 praktiskt taget isolerade Nicaragua när oppositionen reste barrikader på de strategiska punkterna så som den Panamerikanska huvudvägen som förbinder USA, Mexiko med Centralamerika.

Oppositionen hade krävt att landets polis skulle stationeras på sina polisstationer men oppositionen, i stället för att rasera sina barrikader (”tranques”), reste den många fler, framför allt omringades polisstationerna där poliserna blev beskjutna dygnet runt. Sammanlagt mördades 22 poliser. Civilbefolkningen blev praktisk en gisslan inne i sina bostadsområden och fick betala en ”krigsskatt” när de eller bussar, taxis, MC:s eller privatbilar skulle passera barrikaden för att ta sig till arbetet eller tillbaka till hemmet.

Därför är inte siffrorna särskilt överraskande, det är samma förkrossande majoritet som vi stötte på under vår reportageresa i januari-februari i år. Folk är rejält uttröttade på en politisk opposition som vill se sina terrorister frigivna från fängelset där de sitter för att ha mördat, våldtagit, stulit, bränt ner kommunalhus, skolor, radiostationer och civilbefolkningens hem.

"Är Barrikaderna (`Tranques´) en utmärkt idé"? frågar opinionsinstitutet och 87,4 % av nicaraguanerna förkastar dem.


”Dödens Barrikader” har inga sympatier

Opinionsinstitutet M&R har genomfört undersökningen i Nicaraguas 15 län där 88,1 % är motståndare till aktioner som drabbar sysselsättning och utveckling i landet.

Vad som civilbefolkningen kom att kalla ”Dödens Barrikader” förra året har i dag 2019 ingen som helst sympati; 84,7 % tar kraftfullt avstånd från dessa.

Klart godkänt för president Ortega

Undersökningen registrerar också, att trots den ekonomiska kris som uppstod som en konsekvens av försöken att slå sönder den svaga ekonomin i ett av Centralamerikas länder, säger hela 57.7 % av nicaraguanerna att de ger sandinistregeringen under ledning av president Daniel Ortega med klart betyg godkänt. Det är en chock för oppositionen och en politisk hästspark mot den samma eftersom den påstått att den har 70-80 procent av folket bakom sig. Men de senaste valen på Atlantkusten och en del av staden Leon har sandinisterna just dessa höga siffror i valresultaten.

Studien är gjord mellan 5-16 maj med 1.600 personer av bägge könen i de 15 länen i landet. Den har ett förtroende med 95 % och felmarginalen är på +/- 2.5.

I frågan om partisympatierna hade FSLN rekordlåga 28,9 % när krisen var som värst, maj-juni 2018. Men tendensen är att sandinistpartiet återhämtar sig snabbt och redovisar, i april 2019 44,7 % av sympatierna. Gruppen ”Oberoende” hade som bäst 2018 hela 65,8 % och i april 2019 har sjunkit till 49,3 %. Vad vi förmodar är den statskuppsvänliga våldsamma oppositionen, får denna bara sex (6) procent.

"Är du överens eller inte om försöket nyligen att avsätta president Daniel Ortega"? 59,1 % säger NEJ.


Nej till att avsätta presidenten!

Till frågan om han/hon är överens om det riktiga i att försöka avsätta president Daniel Ortega, svarade i december 2018 35,7 % Ja medan de nu, i april 2019 anser bara 28,4 % det.

I december 2018 var 56,9 % motståndare till att avsätta Ortega medan i april 2019 har den siffran ökat till 59,1 %.

Det är alltså en kraftig majoritet som är motståndare till att Ortega avsätts med våld. Till och med hos oppositionen har den siffran ökat, vilket visar att befolkningen genomskådade oppositionens påstående och bluff om att den bara var ute för att protestera mot det nya förslaget till finansiering av socialförsäkringssystemet när den i själva verket var ute efter ett ”regimbyte”.

”Återgå till samma ekonomiska politik som INNAN april 2018”!

Studien ger vid handen att 97,1 % av nicaraguanerna anser att man måste respektera författningen medan 97,3 % hävdar att rätten att demonstrera ska respekteras under förutsättning att andra människors rättigheter inte spolieras.

Hela 81.5% accepterar inte försöket till statskupp förra året och anser att landet bör återgå till samma kurs landet hade innan protesterna bröt ut den 18 april 2018.

"Anser du att Nicaragua bör återgå till samma kurs den hade fram tills den 18 april 2018" (då oppositionens protester inleddes).


För den klara majoriteten av nicaraguanerna handlar det stora problemet om ekonomin. Denna förpassades tillbaka till 2011 års nivå, tack vare de skador oppositionens destruktiva förstörelse och paralysering av ekonomin som ägde rum under de tre månaderna när hundratals barrikader blockerade produktion, sysselsättning och transporter.

Arbetslösheten, som tack vare statskuppsförsöket stängde fabriker och satte nästan 200.000 familjeförsörjare på gatan oroar 31,7 procent av befolkningen. Fattigdomen berör 14,7% medan frågan om brist på livsnödvändigheter oroar 15,3 % av nicaraguanerna.

Oppositionens politiska käpphäst just nu, och som den har utlyst en nationell protestdag emot i morgon torsdag 23 maj, är frågan om terroristerna som sitter fängslade. Politiska frågor i största allmänhet sätter 13,8 % av nicaraguanerna i förgrunden. Brottsligheten har låga 8,4 %.

Slutsatser:

Resultatet av ovanstående opinionsundersökning visar att förtroendet för president Daniel Ortega ar starkt och att befolkningen har ett starkt förtroende för honom. Regeringspartiet FSLN är på väg tillbaka med en stark tendens uppåt, men har nästan 15 % färre sympatier än presidenten.

Och det trots den politiska och senare ekonomiska kris som uppstod efter kuppförsöket 2018 och trots att USA:s Donald Trump hotar med ett veritabelt ekonomiskt krig, mångt värre än det under 1980-talet.

Då gick hälften av landets budget till att försvara nationen och befolkningen mot den legoknektsarmé som USA och spillrorna av Somozas Nationalgarde och de aggressiva delarna av den nicaraguanska högern skapade för att fälla sandinistregeringen. Till slut lyckades också, vid valet 1990.

Och det är mot denna människofientliga allians, Version 2019 av Contras som nicaraguanerna vet att de har att slåss mot, för de vet att konsekvenserna av en ny högerregim i Nicaragua är vad som de tre liberala regeringarna 1990-2006 åstadkom; en snabbt ökande analfabetism på grund av drastiskt sänkta utbildningskostnader, en sjukvård som privatiserades, fattigdom, misär, massarbetslöshet, dagliga elavbrott på mellan 1-18 timmar, ibland längre och i ett sådant land förstörs produktion, maskiner och mänskligt kapital.

Källa:
http://www.radiolaprimerisima.com/noticias/general/263404/nicas-quieren-estabilidad-social-y-la-paz/

"JA eller NEJ till att förflytta biskop Silvio Baez till Rom"? Hela 64,8 procent ville ha bort denn högerprelat som uttalade sitt öppna stöd för statskuppförsöket. Katolska församlingar samlade in tusentals namn som skickades till Vatikanen med kravet att Baez skulle ge en plats i Vatikanen, vilket också blev fallet. Bara 30,7% av nicaraguanerna anser att de skulle bli "oskyddade"