lördag 11 maj 2019

NICARAGUA-`SIN FRONTERAS´, (Utan Gränser) med William Grisby 10 maj 2019





NICARAGUA-`SIN FRONTERAS´ (Utan Gränser) med William Grisby, 10 maj 2019
William Grisby är chef för den sandinistiska radiostationen `la Radio la Primerísima´.
Igår fredag den 10 maj tog han bland annat upp den FÖRRÄDISKA STATSKUPPOPPOSITIONENS manövrar där oppositionsalliansen Civilalliansen på fullt allvar och med ett dåligt pokeransikte påstår sig vara oroade över det nicaraguanska folkets utsatta ekonomiska situation.

Men det är en kris som DE skapade förra året då de utnyttjade att polisen beordrades att infinna sig på sina polisstationer, efter oppositionens krav samtidigt som deras inhyrda gangsters upprättade än fler barrikader, i stället för att montera ner dem som hade besluttats i förhandlingarna.

Följden blev att landets ekonomiska aktivitet stod paralyserat under mer än två månader där 250.000 nicaraguaner plötsligt insåg att de stod utanför sin arbetsplats efter att företaget hade gått i konkurs eller dragit ner dramatiskt på sin personal. Krisen slog stenhårt inom industrin, turismen och andra samhällsektorer, vilket regeringen och Centralbanken varnade för. Men ”det är ett pris som vi måste ta”, se en av representanterna för Nicaraguas arbetsgivaroganisation Cosep.

Och nu gråter oppositionen och dess fascistoida medier så som La Prensa, El Nuevo Diario, Radio Corporación krokodiltårar och är bekymrade över de fattigas situation, samtidigt som flera ur denna oppositionsallians var ministrar i någon av de tre liberala regeringarna (1990-2006) där de tog ut ministerlöner på upp till 18.000 dollar i månaden, en cynism utan motsvarighet.

Grisby tar även upp Sandinistfrontens Politiska Historiska Program, utarbetat av grundare som Carlos Fonseca, Tomas Borge, Silvio Mayorga bland flera. Detta programs grundprinciper var de som låg till grund för FSLN:s valprogram vid valrörelsen 2006 som återförde sandinisterna till president- och regeringsställning.

Här kan du se/lyssna på programmet:


TIPS: så klickar du fram svensk undertext (eller annat språk) på din video/reportage/intervju, m.m. Gå in i Kommentarsfältet för att se hur du gör steg för steg för att få fram ditt språks undertext:

1. Klicka för att AKTIVERA applikationen för ”UNDERTEXT” i YouTube. Den ges en röd underlinje vilket visar att appen undertext är aktiverad.



2. Klicka därefter på ”kugghjulet” och markera ”subtitles” eller ”undertexter” om du är konfigurerad på svenska.



3. Markera ”UNDERTEXTER”.



4. Markera ”AUTOMATISK ÖVERSÄTTNING:



5. En massa olika SPRÅK-alternativ öppnas där du väljer ditt språk.