måndag 24 september 2018

Nicaragua: Utpekade för att ha bränt ned Radio Ya ställs inför rätta anklagade för mordbrand och terrorism

DEN 28 MAJ MAJ I ÅR attackerade oppositionens terrorister den sandinistiska radiostationen Radio Ya som besköts med hemmagjorda granatkastare och brandbomber. Några dagar senare rönte Radio Nicaragua samma öde. Sammanlagt 120 journaluster, fotografer och personal svävade i direkt livsfara. Men nu ställs tre av gärningsmännen inför rätta, anklagade bland annat för mordbrand och terrorism.




Nicaragua: Utpekade för att ha bränt ned Radio Ya ställs inför rätta anklagade för mordbrand

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2018-09-24 / Den 28 maj i år attackerades den sandinistiska radiostationen Radio Ya av terrorister ur oppositionen. Radiostationen totalförstördes efter att den attackerats med hemmagjorda granatkastare och bensin. Nu ställs tre av de förmodat ansvariga inför rätta för mordbrand. Några dagar efter terroristaktionen mot RadioYa brändes en annan sandinistaradio ned, Radio de Nicaragua.

Marlon Roman Fonseca, Kevin Espinoza och Espinoza Hanssel greps den 11 juli som misstänkta gärningsmän. Polisen beslagtog fyra ammunitionsmagasin och 113 gevärskulor för AK-gevär som terroristerna förfogade över. Den ”fredliga oppositionen” som den kallade sig inför omvärlden var allt annat än fredlig, säger polisen och folk i Nicaragua.

De tre anklagas för terrorism, grovt rån, grov skada, begränsad vapenhandel, obstruktion av offentliga tjänster och mordförsök. Åklagarmyndighetens bevis härrör sig från 20 videofilmer där det är tydligt hur de sätter eld på radiostationen. Vittnesmål från de anställda på Tu Nueva Radio Ya kommer också att presenteras, enligt den oberoende radiostationen Radio La Primerisima.


Video:
https://youtu.be/xbQPH5HdmKw



200 terrorister inför rätta

I början av juli gick folk samman och organiserade sitt självförsvar och raserade det hundratal barrikader som högeroppositionen upprättat över de mest strategiska delarna av infrastrukturen samt i en del städer. Befolkningen hölls mer eller mindre kidnappad av terroristerna under de tre månaderna av våldsamma protester. Därefter gick luften ur oppositionen. Deras demonstrationer samlar allt färre deltagare och demoraliseringen växer och med den, den inre splittringen bland oppositionen.

Sammanlagt har cirka 200 terrorister gripits och ska ställas inför rätta och kan i flera fall räkna med långa fängelsestraff. Jättedemonstrationer har genomförts sedan mitten av juli och nästan varje dag demonstreras det över hela Nicaragua med krav på att terroristerna ska dömas för sina brott och till långa fängelsestraff.

Sammanlagt dödades cirka 200 personer, den stora majoriteten av terroristerna när dessa kontrollerade barrikaderna och polisen höll en låg profil, på begäran av Nicaraguas Biskopsråd som president Ortega hade kallat in för att det skulle inleda en dialog. Men medan polisen drog sig tillbaka till sina stationer, upprättade terroristerna fler barrikader som de enligt besluten i dialogen skulle montera ned. I vissa städer som Jinotega och Masaya omringades dessutom polisstationerna som utsattes för permanent eldgivning under två månader.

Så här ser Nicaraguas folk på den katolska kyrkans roll som medlare, det vill säga ett stort förräderi.


Terrorister förvandlas till ”politiska fångar”

I demonstrationerna försvararar högeroppositionen terroristerna som utpekas som ”politiska fångar”, en term som delas av USA:s UD, State Departement. I fallet med de tre terroristerna som nu ställs inför rätta, så handlar det om att de utsatte 120 journalister och fotografer och personal för direkt livsfara när de två radiostationerna attackerades med granatkastare och brandbomber.

Från SIP, det Interamerikanska Pressällskapet, det vill säga de mäktigaste antikommunistiska medieägarna på den amerikanska kontinenten hördes det inte ett ord av protest när de två radiostationerna brändes ned. I stället premieras nu oppositionsmedierna med ett Pris för ”modig oberoende journalistisk”, vilket måste betraktas som årets skämt.

Direktören för Tv-kanalen ”100 % Noticias”, i folkmun döpt till ”100 % Lögner” (”Implicado”=inblandad i försöket till statskupp) erbjuder de 100 första deltagarna i nästa oppositionsdemonstration en gratis T-shirt, producerad av direktören själv. Att T-skjortan har en måltavla är en resumé av den högerextrema oppositionens våldsamma metoder, som stimuleras i medier som ”100 % Lögner” men som premieras av SIP, det Interamerikanska Pressällskapet, garanterat ”100 % Antikommunister”!


De som hotar press- och yttrandefriheten

Oppositionen anklagar regeringen för att hota pressfriheten. Men regeringen har varken stängt eller inskränkt pressfriheten en minut i Nicaragua, trots att oppositionsmedierna förlorat alla journalistiska principer och etik och i stället förvandlats till direkta militära kommandocentraler med målet att störta vänsterregeringen i Managua.

Oppositionen talar om att ”Ingenting är normalt”, och utan tvekan har de alldeles rätt i den frasen. Att bränna ned radiostationer och förhindra press- och yttrandefriheten är INTE normalt.




 LÄS MER:

Nicaragua: När kuppmakare premierar kuppmakare


Nicaragua-Honduras: När Jan Björklunds Liberala International utsåg Honduras kuppledare till vice ordförande i Internationalen


NICARAGUA-VIDEO: Så torterar Nicaraguas högerterrorister sina offer