onsdag 17 februari 2021

NICARAGUAS el-nät har nu uppnått 98,55 procents täckning! Ursprungsbefolkningarna på den karibiska Atlantkusten de mest gynnade.

 

Sol-, vind- och andra förnyelsebara energikällor är de prioriterade.
FOTO: CCC CARLOS PEREZ.



NICARAGUAS el-nät har nu uppnått 98,55 procents täckning!

Ursprungsbefolkningarna på den karibiska Atlantkusten de mest gynnade.

 

AV DICK EMANUELSSON

 

TEGUCIGALPA / 2021-02-17 / Nu är praktiskt taget hela Nicaragua med sina 112.000 kvadratkilometer av slättland, berg, djungel och floder inrutat med ett elnät som uppgår till maximala 98,55 procent. En enorm framgång i ett av Latinamerika och Karibiens fattigaste länder. Sol-, vind- och andra förnyelsebara energikällor är de prioriterade.

 

Uppgiften lämnades igår av Informe Pastran som intervjuade energi- och gruvministern Salvador Mansell. Denne uppger att innan årets slut kan 99 procent av territoriet vara täckt.

 

År 2006, det vill säga när den tredje och sista liberala regeringen överlämnade president- och regeringspalatset till vänsterregeringen FSLN hade bara 54 % av befolkningen tillgång till elektricitet, främst vid den utvecklade Stillahavsregionen.

 

– Med den här hastigheten hoppas vi att målet om 99 procents täckning överskrids, som vi alltid har gjort med de mål som vi har föresatt oss. Vi har de garanterade resurserna för att uppnå dessa projekt, med 300 miljoner dollar för att genomföra dem fram till 2025, för att normalisera bosättningar, nätverksutbyggnad och täckning i hela landet, uppgav Mansell, även vd för Empresa de Transmisión Eléctrica, (Electricity Transmission Company) ENATREL.

 

Satsning på solpaneler

 

I Informe Pastran betonar ministern att hela den autonoma norra och södra karibiska atlantkusten och Rio San Juan, på stillahavskusten, har inlett arbetet med att installera 11.500 solpaneler, varav 488 redan har installerats i Rio San Juan, vilket gynnar mer än 3000 människor och primärvårdskliniker, med en investering på 50,68 miljoner Córdobas, nästan 1,5 miljon dollar. Denna investering täcker kommunerna El Castillo, San Miguelito och San Carlos.

 

– Och vi gör redan framsteg i byggandet av baser och strukturer. Vi hoppas kunna avsluta detta år med att klara det mål som vi satte oss i år om totalt 11.500 solpaneler som byggs med en hastighet på 1500 per månad, betonade ministern.


"NICARAGUA kommer ha Centralamerikas största solenergipark".


 

 Infrastruktur, el och vatten för de autonoma regionerna

 

Just den karibiska autonoma kusten har sett stora investeringar. Där lever ursprungsbefolkningarna Sumos, Ramas och Miskitos samt Garifunas och har här sina historiska boplatser. Där väljer de sina egna politiska administrationer och denna del av Nicaragua har bokstavligt byggts och bundits ihop med stillahavskusten och landets politiska, ekonomiska och kulturella centrum, huvudstaden Managua.

 

Till slut har dessa folks drömmar om en huvudväg till Blufields samt elektrifiering av Atlantkusten börjat att förverkligas. Denna del av Nicaragua var helt övergiven av Somozadiktaturen och de tre liberala högerregeringarna (1990-2006). Därför satte sandinisterna målet att skapa reella mänskliga rättigheter för dessa ursprungsbefolkningar som manipulerades av USA och kontrarevolutionen under Contras krigföring 1981-1990. Under det senaste decenniet har USAID försökt få in en fot och satsat miljoner dollar på ”fortbildning i demokrati och administration”, men kuppförsöket 2018 blev till slut ett fiasko som vändes mot den intellektuelle och materiella förövarna.

 

Därför är det ingen tillfällighet att denna ekonomiska och sociala utveckling har gett FSLN nästan en total dominans på Atlantkusten där såväl den historiska liberala och konservativa högern, och dess allierade i reaktionära lokala partier som försöker spela på etnisk tillhörighet men i praktiken bekämpar sandinisterna, är de stora förlorarna.

 

Kokainkartellernas misslyckade krig

 

Inte bara USA och högern har försökt spela på okunnighet, analfabetism och rädsla. Även narkotikakartellerna från Colombia och Mexiko, med sina lokala allierade har försökt använda efterblivenheten och försökt ”köpa” hela samhällen för att där skapa ett brohuvud och korridor för sin transport av kokain från Colombia.

 

Men resultatet har blivit katastrofalt och till och med ett CIA-organ som InSight Crime har gett sandinistregeringen en eloge för att vara nästan den enda regeringen i Centralamerika där kokainkartellerna inte har lyckats etablera sig. Men det har kostat många nicaraguanska militärers och polisers liv.