söndag 19 april 2020

Nicaragua två år efter det misslyckade kuppförsöket

Den sandinistiska radiostationen "Tu Nueva Radio Ya" med 21 journalister och anställda var på ett hår nära att brännas inne när den påstått "fredliga spontana" oppositionen attackerade med brandbomber, molotovcocktail och eldvapen. Inte en enda rubrik i de internationella medierna eller MR-organisationerna som punkt och pricka följde Vita Husets Manual om "regimbyte", skriver den italienske reportern Giorgio Trucchi i nedanstående krönika.




Nicaragua två år efter det misslyckade kuppförsöket
Två väsentliga dokument för att förstå komplexiteten i vad som hände i april 2018
Av Giorgio Truchi*, LINyM

Natten den 18 april 2018 började, så som det har presenteras för omvärlden, som ett spontant, självutkallat, fredligt och obeväpnat folkligt uppror. Många gick på det, i god tro. Andra, som var förvirrade, trodde det också.

Men det som hände för två år sedan var ett kuppförsök som misslyckades. Och det var ett välorganiserat och finansierat kuppförsök, inte spontant, utan beväpnat och våldsamt. Användningen av lögner (Fakenews) och deras spridning genom ny teknik installerad i landet (och utomlands) skapade en anda av ångest, förvirring och kaos, som ursprungligen kapitaliserades politiskt av oppositionsgrupper. Oppositionsmedia gjorde resten. Resultatet blev dramatiskt.

Enligt de tre rapporterna från Sanningskommissionen la Comisión de la Verdad, Justicia y Paz (CVJP), här kan du ladda ner den andra [1] och den tredje rapporten [2], dödades 253 personer: 220 direkt relaterade till konflikten, 27 i korseld och 6 indirekt. 31 av dem tillhörde de ”självutkallade grupperna”, 48 hade sandinistanknytning och 22 var poliser. För de återstående 152 finns det ingen sanningsenlig information. Det var 140 personer som dog som ett resultat av blockaderna (barrikaderna) som uppfördes av oppositionen i hela landet. Dussintals människor som visas i rapporter från nationella och internationella organisationer existerade inte eller hade aldrig något med konflikten att göra.

Beklagligtvis ville ingen nationell och internationell organisation för mänskliga rättigheter sätta sig ner med CVJP för att samla in fakta och siffror. Det gav heller ingen förklaring.

Det som utlöstes senare i Latinamerika var två års intensifierade attacker mot de länder som fortfarande inte kvadrerar mot Washingtons geopolitiska och ekonomiska intressen. Användningen av `lawfare´, (politiska juridiska skådeprocesser/fake/lagstiftning, översättarens anm.) och en interventionistisk eskalering av sanktionerna mot Kuba, Nicaragua och Venezuela, statskuppen i Bolivia, tillsammans med en gradvis demontering av nya latinamerikanska och karibiska multilaterala enheter (Alba, Celac, Unasur), förstärkning av organisationer och fördrag kontrollerade av USA (OEA och TIAR) och skapandet av nya organ så som Lima-gruppen var händelser som satte riktmärket på kontinenten.

Två år efter det misslyckade kuppförsöket tror jag att det är viktigt att publicera två dokument som kan hjälpa oss att förstå vad som egentligen hände i Nicaragua.

Den första är boken Alliansen för global rättvisa - och du kan ladda ner den i pdf här [3] Nicaragua 2018: populärt uppror eller kupp?

Den andra är videon av Marcio Vargas ”Nicaragua: krig mot folket” som du kan se nedan:
https://youtu.be/4JSR8pUNXYA

Fotnoter:
[1] Sanningskommissionens 2:a rapport:
[3] Nicaragua 2018: folkligt uppror eller statskupp? Av Alliansen för global rättvisa

* Giorgio Truchi är en italiensk reporter, stationerad i Nicaragua sedan 1996.
Foton: GT-bilder | LINyM

Översättning: Olof Nilsson, Biskopsgården.

Den följande länken är en skakande dokumentär på 25 minuter.


Fire in the Carlos Marx neighborhood (med engelsk text/tal).
Tre familjer brändes inne för att de vägrade stödja oppositionens protest den 14 juni 2018


Den visar hur oppositionen brände ihjäl tre familjer och sex personer i vad som blev en av de värsta Fakenews som ägde rum under de tre månaderna av kontrarevolutionärt våld. Till och med Trump använde tragedin i ett Twitter som "bekräftelse på hur diktaturen Daniel Ortega bryter mot de mänskliga rättigheterna"!

Den har engelsk text&tal och den ger en föreställning om med vilken cynism oppositionen opererar med hjälp av Fakenews. De tre överlevandes vittnesmål, de tre som lyckades ta sig ur det brinnande helvetet, berättar i dokumentären om vem som var ansvarig och hur de gick till väga.