fredag 3 april 2020

Situationen i SICA-området den 2 april, kl. 21.00: Nicaragua har tre fall

KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE FORMAT.




Situationen i SICA-området den 2 april, kl. 21.00:

3574 registrerade smittade av Covid19 med Panama och Dominikanska Republiken med flest fall, 1475 respektive 1380, medan Belize och Nicaragua registrerar lägst fall; 3 aktiva var.

Den kommande veckan är kritisk i större delen av Centralamerika där det väntas en dramatisk ökning av fallen eftersom inkubationstiden går till ända i flera av länderna. Men länder som Guatemala (47), El Salvador (44) och de nämnda Belize och Nicaragua har låga tal.

– I Nicaraguas fall handlar det inte i första hand om att vi har byggt ut antal sjukhus kraftigt sedan FSLN erövrade den politiska makten, utan för att det finns ett organiserat folk som har genomfört en bred intensiv information om hur nicaraguanen i gemen ska skydda sig för att undvika smittas, sa chefredaktören för radiostationen La Radio la Primerísima i sitt morgonprogram ”Gränslöst”, William Grigsby.


ÖVER 100 000 NICARAGUANER deltog i den massiva informationskampanjen för två veckor sedan där en miljon hushåll fick besök. Den USA-trogna oppositionen hade märkligt nog uppmanat folk att inte öppna dörrarna eller samtala med representanterna för Hälsovårdsministeriet utan i stället kampanjera under mottot: ”Lås in Dig”. Enligt Hälsovårdsministeriets statistik vägrade bara 3,5 procent av hushållen att öppna.

Till skillnad mot grannländerna har Nicaragua inte infört någon karantän.

– Nu går somocist-oppositionen ut och erbjuder sig att delta i arbetet mot Covid15. Men det är sedan den Centralamerikanska Utvecklingsbanken har pytsat ut flera miljoner dollar till länderna i Centralamerika. Nu vädrar den miserabla oppositionen dollarsedlar, dundrade Grigsby

Han anklagade även denna opposition, som regerade mellan 1990-2006 för att var den ansvariga för att flera tusen nicaraguaner avled på grund av att de inte fick en adekvat vård på sjukhusen under dessa år som både privatiserades som fick sitt underhåll helt eftersatt.

Under de 16 åren av liberala regeringar byggde de ett enda sjukhus som efter två år fick byggas om på grund av den undermåliga konstruktionen. Dessa högerregimer hade USA:s välsignelse men förlorade regeringsmakten i november 2016 till Sandinistfronten med närmare en miljon partimedlemmar. Sedan januari 2007 har FSLN-regeringen byggt 18 sjukhus och ett stort antal primärvårdskliniker, samt satsat på både läkarspecialistutbildning som invigning av ett sjukhus som bygger på natur- och biologisk medicin.

Dick Emanuelsson