torsdag 23 april 2020

Nicaragua: Hur Fakenews förvandlar sjukvård till ryska tanks

Så konstrueras en Fakenews med hjälp av åskådlig grafik och dramaturgi:
Enligt "Spökskrivaren" `Victoria Abril´ förfogar militär och polis över en budget som är mer än fyra gånger så stor som det nicaraguanska hälsovårdsministeriets. I själva verket de förstnämndas budget bara 41 procent av sjukvårdens. Den nicaraguanska militärens budget är den lägsta i regionen, d.v.s. i Centralamerika, enligt CIA:s faktabok över världen.




Nicaragua: Hur Fakenews förvandlar sjukvård till ryska tanks

Av Dick Emanuelsson, Tegucigalpa

EFTERSOM FAKE- OCH SPÖKSKRIVAREN ”Victoria Abril” (påhittat namn) påstår att den nicaraguanska sjukvården bara får 1500 miljoner Cordobas, låt oss då gå till hennes eget husorgan, La Prensa (La PrenCIA) och även CIA:s årliga Faktabok, för de två källorna är väl ”trovärdiga” i alla Pitiyankies ögon? för att konstatera de verkliga siffrorna, även om La Prensa är ett journalistiskt missfoster så ser den sig ändå tvungen att citera den budget som de folkvalda har antagit för 2020.

Nicaraguas budget för 2020 års utgifter 80 901 miljoner Cordobas. Med betalning av stats- och utlandsskuld blir det sammanlagt 95143 Cordobas.

HÄLSOVÅRDSMINISTERIETS budget för 2020 är, enligt La Prensa 16 022.9 miljoner Cordobas, eller 19,9 % av den totala budgeten [1]. Det är en ÖKNING från 2019 som då slutade på 14 816 miljoner Cordobas. Det kan tilläggas att UTBILDNINGSMINISTERIETS budget ÖKAR med 7,9 procent 2019 till 14587 miljoner Cordobas.

DEN NATIONELLA POLISEN, som enligt La PrenCIA är Ortegas högra hand för repression får ett ökat anslag, från 2018 års 3586 miljoner Cordobas till 3836 för 2020. Det motsvarar 23,9 % av HÄLSOVÅRDSBUDGETEN.

DE VÄPNADE STYRKORNA, det vill säga den nicaraguanska militären som under krisen april-juli 2018 endast utplacerades vid ett fåtal strategiska sjukhus, för att den väpnade oppositionen inte skulle bränna ner också dessa, vilket de gjorde med flera primärvårdskliniker och många ambulanser, fick år 2019, det år jag kunnat få fram de senaste uppgifterna på 83,8 miljoner dollar eller 2882 miljoner Cordobas, enligt den Madridbaserade portalen Infodefensa.com.

Det var en höjning med 0,8 procent, trots att landet upplevde ett våldsamt statskuppförsök under tre månader 2018.

Denna budget MOTSVARAR 17,9 % av HÄLSOVÅRDSMINISTERIETS BUDGET.

Enligt Infodefensa.com motsvarar DEN MILITÄRA BUDGETEN I NICARAGUA REGIONENS LÄGSTA [2].

Samma portal citerar å sin sida CIA:s portal WORLDS FACTBOOK [3] som ger nedanstående statistik över de nicaraguanska väpnade styrkornas budgetutveckling av BNP sedan 2014:

0.61% of GDP (2018)

0.62% of GDP (2017)

0.64% of GDP (2016)

0.78% of GDP (2015)

0.69% of GDP (2014)

OVANSTÅENDE VISAR att satsningen eller budgeten för landets militär faktiskt har stått still. I stället har det under dessa år satsats stora investeringar inom utbildning, hälsovård, infrastruktur, en nästan 100-procentig elektrifiering av Nicaragua, helt unikt i Centralamerika. samt andra sociala investeringar. Detta trots USA:s allt fientligare agerande och sanktionerande av den fragila ekonomin i landet.

Ser vi dessutom på utvecklingen i ett annat diagram från CIA:s faktabok från tiden för de nyliberala högerregeringarna så kan vi konstatera att 1998-2003 utgjorde budgeten för de väpnade styrkorna 1,2 % av BNP. Sedan 2006 då sandinisterna vann regeringsmakten ligger budgeten på 0,6 procent av BNP, med marginella variationer.

Räknar vi då samman budgeterna för polis och väpnade styrkor, som hänvisas till i FAKESKRIVAREN ”VICTORIA ABRILs” grafik blir det då för polis & militär 6 718 miljoner Cordobas, vilket är 41,9 % av enbart Hälsovårdsministeriets budget!

Räknar vi samman Hälsovårds- och utbildningsministeriets budgetar, som totalt för 2020 är 30 609,9 miljoner Cordobas utgör Polis och militärens sammanlagda budgetar bara 21,9 procent av de två andra ministeriernas budgetar!

Vem försöker Spökskrivaren lura?
  

Ryska donerade tanks, ännu en Fake

Som om inte Faken ovan räckte dräpte ”VA” till med att landets folkvalde president i sitt tal (hon hade tidigare praktiskt taget begravt Daniel Ortega som ett offer för Covid-19!) talade om världsfreden och kritiserade kapprustningen i världen ”men glömde det urusla inköpet av 80 ryska tanks för 80 miljoner dollar (vilket är rent kriminellt i ett fattigt land)”.

Jo, det är det, om det hade varit sant.

För det är en ny och ren och skär lögn, av Fakeskrivaren ”VA”!

Och det vet hon mycket väl.

De 50 tanksen donerades av ryssarna i mitten av 2016, annars hade blivit nedsmälta som skrot i Ryssland.

Men där fanns och finns hela raddan av USA-finansierade oppositionsmedier i Nicaragua, de som kampanjerade dag och natt i Fakenewsdrevet under krisen april-juli 2018, med El Confidencial och en av landets rikaste familjer, Chamorro i spetsen.

Att Fakeskrivaren rider på folks okunnighet är ett gammalt knep som Joseph Göbels var en mästare på, den nazistiske och Hitlers propagandaminister. ”Spottar du på en sten tillräckligt många gånger blir den blöt”! som ordspråket heter.

Om ”VA”, som inte skriver på svenska utan spanska och därför inte kan ha några problem att läsa innantill när hon kan gå till BBC-Mundo:s artikel från den 19 augusti 2016 [4], så kan man inte ta miste på att de ”80 miljonerna dollarna” var ett av många i raden av Fakenews.

P.S. En av de nicaraguanska stridsvagnsoperatörerna blev 1:a på en tävling för prickskjutande kollegor. Det bådar gott för landets säkerhet om Donald Trump, med Spökskrivarens benägna stöd, ska invadera Nicaragua som de gjort tidigare.

[1] La Prensa (La PrenCIA), 10 december 2019, Kl. 23,00

[2] Nicaragua aumenta un 0,8% su presupuesto de Defensa para 2019

[3] Presupuesto militar - porcentaje del PIB de Nicaragua

[4] Qué tan sofisticados son los nuevos tanques rusos de Nicaragua que preocupan al resto de Centroamérica