torsdag 18 juni 2020

I Nicaragua kommer cirka tre miljoner invånare få bättre tillgång till rinnande vatten

Glädjen är alltid lika stor när ett nytt "Rinnande-Vatten-Projekt" invigs i Latinamerika, inte bara för barnen utan framför allt för föräldrarna som är medvetna om, att om det inte finns vatten är risken att insjukna mycket stor. FOTO; CESAR PEREZ.




I Nicaragua kommer cirka tre miljoner invånare få bättre tillgång till rinnande vatten

TEGUCIGALPA / DICK EMANUELSSON / 2020-06-18 / Fler än 700.000 familjer eller uppskattningsvis cirka tre miljoner nicaraguaner kommer att få tillgång till eller en förbättrad tillgång till rinnande vatten.

Det uppgav det statliga vattenverket ENACAL styrelseordförande Ervin Barreda på onsdagen. När sandinisterna tog över regeringsmakten i januari 2007 var tillgången till rinnande vatten i hemmet i den urbana delen av Nicaragua endast 65 procent. Det var de nyliberala högerregeringarnas arv.

För sandinistregeringen var vattnet, som ”LIVETS KÄLLA” av högsta prioritet, i likhet med att garantera energiförsörjningen, som var lika miserabel som tillgången till rinnande vatten. I dag är täckningen av energi i Nicaragua över 97 procent, nästan en fördubbling jämfört med 2006.

I dag har vattentillgången i städerna en täckning på över 90 procent.

Tillgången till avlopp var 2006 endast 30 procent. Under de senaste tolv åren har denna ökat till 52 procent, vilket visar att det återstår fortfarande mycket att göra.



För den som aldrig har varit utan rinnande vatten eller som inte har avlopp har svårt att föreställa sig ett sådant scenario när kvicksilvret går upp till 30-35 grader, vilket är normaltemperaturer i stora delar av Centralamerika. Jag kan bara ta vårt eget bostadsområde i södra Tegucigalpa (Honduras) som exempel där vi saknar rinnande vatten. Området, med 750 hushåll har en egen källa som befinner sig 650 fot ner i jorden och som pumpar på två gånger i veckan, 1,5 timmar varje månad och fredag. Området har utsett en ”Vattenjunta” som är ansvarig för både administration som pumpningen.

För dem som bara har en vattentank på 450 liter på taket (som ingick i husköpet för 20 år sedan), gäller det att tvätta kläder eller duscha samtidigt för att ”utnyttja” trycket. Men för barnrika familjer innebär det stora tvättar och en dylik tank räcker inte på långa håll.

Därför köpte vi först ytterligare en tank på 1100 liter och därefter en tank på 1750 liter som fylls varje gång vattnet pumpas på.

Men inte alla är lika priviligierade. Stadsdelar i Tegucigalpa med hundratusentals invånare tvingas förlita sig enbart på tankbilarna som kör upp i områdena och säljer denna vätska dyrt. Det är också oftast område där den extrema fattigdomen råder. Och utan vatten i pandemin, mindre möjligheter till att bekämpa coronaviruset.

Att Nicaragua bygger ut vatten- och elförsörjningen hälsas därför välkommet  av befolkningen.
”Klasskampen är enkel ty den är konkret”, sa Lenin. Och det är sandinisternas motto varför de också inkasserar allt större valsegrar sedan 2006.

HONDURAS och vårt tak med tre tankar; 450, 1100 och 1750 liter. Per månad förbrukarvi cirka 11-12 kubikmeter. Hundratusentals invånare i Honduras´ huvudstad Tegucigalpa har varken tillgång till rinnande vatten eller egen pump&brun i området utan tvingas köpa dyrt från tankbilarna.
 De första spadtagen tas till en ny pumpstation i stadsdelarna Blanca Segovia, Socrates Sandino, Francisco Salazar och René Polanco i Managua.
Det är till stor del denna typ av förbättringar som ska göras till gagn för 700.000 hushåll&familjer i Nicaragua, gamla undermåliga ledningar och kranar.

2011: Barn vid kanten till rio Tipitapa där de tidigare tog sitt vatten för att tvätta kläder. FOTO: JAIRO CAJINA.

Tjejen i familjen hämtar vatten från Rio Tipitapa för att tvätta kläder. I Nicaraguas städer har denna bild nästan försvunnit efter att 90 procent av hushållen har rinnande vatten.




Mejoran abastecimiento de agua a 700 mil familias
Managua. Jaime Mejía. Radio La Primerísima

El Presidente Ejecutivo de ENACAL, Ervin Barreda, informó este jueves que están en ejecución 30 proyectos de alcantarillado sanitarios y agua potable en todo el país, además se realiza mantenimiento a unos 39 sistemas para mejorar el servicio a 700 mil familias.
Precisó que se desarrollan 14 proyectos de agua potable y 16 de alcantarillado sanitario para mejorar la cobertura a beneficio de la población.
“Proyectos de diferentes magnitudes que iniciaron en diferentes momentos, entonces unos van más avanzados que otros… Lo importante es que están en proceso de ejecución y una vez que finalicen las obras realmente vamos a poder mejorar los horarios de abastecimiento”, resaltó Barreda.
El funcionario señaló que en ciudades como Bilwi, Bluefields, Rivas, El Rama, La Esperanza, Santo Tomás, Nueva Guinea, Tola, Nandaime y San Juan del Sur, se ejecutan proyectos de agua potable.
Barreda agregó que en el 2007 la cobertura de agua potable en el sector urbano del país era de 65%, y actualmente supera el 90%. Mientras la cobertura de alcantarillado sanitario aumentó de 30 al 52% en los últimos 12 años.