måndag 8 juni 2020

Dessa för kampen mot VIRUSET i Nicaragua




Dessa för kampen mot VIRUSET i Nicaragua

I Costa Rica kostar en provtagning 300 dollar eller cirka 3.000 svenska kronor om du vill testa dig privat för Covid-19. I andra länder är det oftast ännu dyrare.

I Nicaragua är det gratis för där är det bara de allmänna sjukhusen som gör denna test, och det för att undvika att krämare gör sig miljonärer på pandemin och folks oro.

Tusentals läkare, sjuksköterskor och övrig sjukhuspersonal gör, som i andra länder heroiska insatser för att bekämpa virusets framfart. De små, fattiga länderna befinner sig från början i ett oerhört svårt underläge.

Att föra exakt statistik är omöjligt. I Nicaragua använder den reaktionära högeroppositionen sig av alla smutsiga medel och Fakenews för att skrämma befolkningen och drar sig inte ens för att peka ut läkare som oppositionella och kritiker mot Hälsovårdsministeriet eller som medlemmar i obskyra läkarföreningar skapade av en elit inom läkarkåren.

Nu publicerar de med illa dold förtjusning och cynism att sandinister avlider av viruset. Visst, sandinister dör för viruset gör ingen skillnad på oppositionens radiostation, Contrasorganet Radio Corporacion där stationens ägare avled precis som sandinister gör. Men det är inte bara cyniskt utan direkt osmakligt hur en spökskrivare som Victoria Abril, publicerar kors med FSLN:s röda- svart färger med rubriken att viruset drar fram med förödande kraft inom sandinistfronten. Det är en ytterligare bekräftelse på hur viktigt det var att denna dödens politiska och fysiska kraft slogs tillbaka av folket i juli 2018, i annat fall hade somocismens mest aggressiva krafter skördat ännu fler människoliv än vad som var fallet 2018 och framför allt sålt ut en offentlig sjukvård och utbildning till de privata krämarintressena, precis som de gjorde under 16 år (1990-2006) som sänkte och förstörde den allmänna sjukvården i Nicaragua.

Här kommer en video som i korthet låter personalen komma till tals. Enligt den regionala organisationen Sica, som bygger på de officiella siffrorna rapporterade av regeringarna i Centralamerika och Dominikanska Republiken, har Nicaragua i dag 1118 registrerade fall varav 691 har kurerats, och 45 avlidit. 381 patienter är under behandling.

Den psykologiska krigföringens banerförare säger så klart att det är regeringens uppgifter och att ”oberoende” läkare och oppositionens ”Observatorium” förfogar över de verkliga siffrorna. Men det sa de 2018 också och det visade sig vara samma Fakenews som nu.

Dick E.

Un ejército de médicos, enfermeras y personal de salud en Nicaragua batallan día a día contra la pandemia de la COVID-19, invirtiendo tiempo, sacrificio y dedicación. Hoy nos cuentan como ha sido su ardua labor para salvaguardar la vida y el bienestar de las familias nicaragüenses.