torsdag 17 oktober 2019

Nicaragua: Högeroppositionen brände upp 300 års historia i koloniala Granada i sitt försök att störta sandinistregeringen


Kuppledarna agerade som filibustern William Walker gjorde 1856, när de attackerade, plundrade och brände ned det 300 år gamla Kommunalhuset och Folkbokföringsregistret med 1500 böcker, en ovärderlig del av Granadas historia. Terroristaktionen den 5 juni förra året var en del av terroristernas aktioner under det misslyckade kuppförsöket mot regeringen president Daniel Ortega. Målet var att framställa staten som kapsejsad.




Nicaragua: Högeroppositionen brände upp 300 års historia i staden Granada i sitt försök att störta sandinistregeringen

Av Dick Emanuelsson & Miriam Huezo

Intervju med Granadas borgmästare Julia de la Cruz Mena Rivera, till yrket lärare.

GRANADA / 22 juli 2019 / Högeroppositionens förstörde 300 år av Granadas historia i sitt försök att störta sandinistregeringen när de brände ned det kulturhistoriska Kommunalpalatset den 5 juni, 2018.

I en intervju med stadens borgmästare, lärarinnan Julia de la Cruz Mena Rivera berättar hon vad som hände och de skador som orsakades av vandalgrupperna som arbetade enligt strategin att destabilisera landet.

– De brände upp tre sekel av Folkbokföringens register över personer, tre århundraden hade registrerats här. De brände upp 1500 ovärderliga böcker, säger Mena.


Video: Intervju med Julia Mayor de la Cruz Mena Rivera:



När vi anländer till det som var det tidigare Kommunalhuset har byggnaden nästan helt restaurerats. Arbete med att putsa pelare och lite murararbete återstår. Men det historiska arvet som brann upp kommer inte att vara möjligt att få tillbaka. Till och med svärdet som William Walker använde när också han brände ned Granada (19 november 1856 och 1857) försvann, stulen av den högeropposition som påstod sig vara ”fredlig” och ville ha ”frihet i Nicaragua”.


WILLIAM WALKER BRÄNDE DENNA VACKRA turiststad för 162 år sedan. Förra året försökte kuppmakarna upprepa denna sjuka demenshandling. Men de nöjde sig inte med att bränna Kommunhuset. De attackerade regeringspartiet Sandinistfrontens partihögkvarter, ett kvarter från Kommunalhuset som gick samma öde.

Terroristaktionen kunde genomföras på grund av att polisen hade beordrats att förskansa sig på sina polisstationer över hela landet. Det var ett krav som oppositionen hade ställt i förhandlingarna med regeringen och som regeringen gick med på för att visa sin goda vilja. Oppositionen å sin sida förband sig att riva alla barrikader.


MEN OPPOSITIONEN GJORDE MOTSATSEN. Polisstationerna såg sig plötsligt omringade av nyuppförda barrikader varifrån de besköts dag och natt. Sammanlagt mördades 22 poliser under de nästan tre månader poliserna var omringade. Inför världspressen framställde sig opposition som obeväpnade och fredliga samtidigt som den anklagade regeringen för att verkställa skoningslösa attacker mot oppostionen.

– Allt detta är ett kulturellt historiskt världsarv, säger borgmästaren med indignation i rösten när vi intervjuar henne i vad som var det gamla sjukhuset som förstördes 1972 i den fruktansvärda jordbävningen.

– Vi trodde aldrig att de skulle bränna ned detta koloniala kommunhus och att detta kulturhistoriska arv praktiskt taget skulle förstöras, ett arv från det 17:e århundrandet. Men den 5 juni förra året attackerades vi, anställda och besökare. Byggnaden antändes och till och med plundrades! Inte bara detta kulturhistoriska arv förstördes utan nästan hela shoppingområdet i Granadas stadskärna plundrades, brändes och förstördes.


Stadskärnan i Granada, öppna koloniala museum som invånarna är stolta över att bära vidare.



Oppositionen kanalen sänds live

LUCIA PINEDA är eller var en reporter för oppositionskanalen ”100 % Noticias ”, i folkmun kallad ”100 % Lögner”. Var det en tillfällighet att hon var på plats i Granada just då till ”Timmen 0” slog och kuppledarna gav grönt ljus för att attackera borgmästarhuset? Men hon gjorde ett kardinalfel för hon slant på tungan när hon i direktsändning medgav att det hade ”kommit förstärkningar av tranqueros från Monimbo”, kommunen Masaya, centrum för terroristernas mest våldsamma del.

Kritiker säger att reportrar som Pineda är mer aktivister än journalister. För att rättfärdiga attacken mot borgmästaren sa Pineda att hennes vänner hade ”attackerats av medlemmar i det Sandinistiska Ungdomsförbundet” som hon påstod befann sig i kommunhuset.

Samma förevändning användes av oppositionen i sin massaker i den lilla staden Morrito, den 12 juli 2018. Två hundra beväpnade personer med AK-47 gevär och granatkastare attackerade borgmästarens kontor och polisstationen som förstördes. I sin ”fredliga marsch” dödade de beväpnade paramilitärerna fyra poliser och skadade nio som kidnappades och torterades. Också en lågstadielärare som befann sig i borgmästarens kommunhus dödades av de beväpnade huliganerna som attackerade fastigheten från fyra flanker.

Dessa leddes av Medardo Mairena, den förre sekreteraren i försvarsministeriet i den sista nyliberala högerregeringen Enrique Bolaños och Pedro Mena, hjärnorna av slakten på fem människor som lämnade efter sig faderlösa barn, änkor och föräldrar. [Https://youtu.be/CpvQXui_z7Y].

Detta är vad som finns kvar av den 300 år gamla fastigheten som var borgmästarens och kommunfullmäktiges fastighet i det vackra koloniala Granada. En av terroristerna viftar segerrikt med nycklarna till huset och ropar i videon som gjordes av Lucia Pineda att de nu ska ”bränna sandinisternas partilokaler”.


Anstiftare i aktion

– Lucia Pineda kom (från Managua) för att filma när fastigheten skulle brännas ned. Hon visste och var informerad om att hennes gelikar skulle bränna ner kommunhuset. Mordbranden genomfördes inte under nattetid utan klockan 11 på förmiddagen. Anställda och besökare befann sig i huset och utsattes för ett veritabelt mordförsök. Men den sorgligaste delen av denna politiska vandalism var att de brände upp historien . . . vår hela historia.

– De brände upp tre århundraden av persondokumentation när Folkbokföringsavdelningen med tre århundraden av registrerade personer försvann i lågorna! De brände 1500 böcker och det är ovärderligt för oss! Det går inte att värdera. Restaureringen av fastigheten inleddes redan nästa dag och byggnaden står nästan klar. Men det personliga kulturhistoriska arvet som brann upp går inte att återhämta. De (terroristerna) stal till och med svärdet som William Walker använde vid hans förstörelse av Granada (19 november 1856 och 1857), då han utsåg sig själv till president i Nicaragua (som Juan Guiadó i Venezuela) och hade Granada som sin huvudstad. Här står det fortfarande kvar, huset där Walker bodde. Granada har alltid varit eftertraktat. 

– Lucia (Pineda) visste vad som skulle komma. Det är ingen okunnig person. Det är en stad med ett kulturhistoriskt arv som skulle förstöras. Hon kom och förstörde det. Inte ens sitt ansikte dolde hon. Men alla visste och alla såg det. Hon bar en kamera som hon filmade med. Och så blev det.

”LÖGNERSKA” är LUCIA Pineda, kuppmakare med mikrofon. Avlönad av kanalen ”100 % Noticias” som har fått finansiellt stöd från USA via direktören och ägaren Miguel Mora. Bägge orsakade många dödsfall under försöket att störta sandinistregeringen 2018.



En anstiftare?

– Helt och hållet! För det var en handling av verklig vandalism. De förstörde allt bland affärer och det kommersiella området. De förstörde gatorna där gatstenen slets upp och användes till att bygga barrikader. Trottoarerna förstördes. Det har tagit oss ett år att reparera Granada. Nu har lugn och ro återvänt. Granadaborna sörjde förstörelsen av sin stad, de grät över det förlorade värdet eftersom det var stadens historia som brändes ned och förstördes, det historiska värdet av århundraden och århundraden av historia.

Terroristerna brände ned Sandinistfrontens fastighet

En av de anställda på Hotel Parador där vi var inkvarterade i slutet av juli, berättade att dagen för attacken och nedbränningen av kommunhuset, att terroristerna, inte nöjda med att bränna ned kommunhuset också bombarderade och antände regeringspartiets lokaler i Granada. Sandinisternas fastighet låg granne till bland annat hotellet, andra affärer och boningshus. Fascisterna avfyrade brandbomber och explosiva ämnen med sina granatkastare. Eftersom dessa inte har en exakt precision slog två bomber ned i hotellet.

– Brandbomberna slog ned i hotellet och två rum, där några utlänningar befann sig antändes. De blev livrädda och flydde ut ur hotellet. Som tur var har vi en pool i mitten av hotellet och därifrån tog vi vatten och lyckades släcka branden. FSLN:s lokaler brändes ut helt, säger vår uppgiftslämnare.

Hotel Parador i Granada, granne med FSLN:s partilokaler i Granada. Terroristernas brandbomber orsakade en brand i hotellet när de slog ned. Men de neutraliserades genom snabba åtgärder av hotellets anställda som hämtade vatten från poolen för att släcka elden. FOTO: MIRIAM EMANUELSSON.


Julia Mena bekräftar händelsen:

– Partihögkvarteret befinner sig fortfarande i ruiner, helt utbränt. Denna terrorhandling och mordbrand har gett en tankeställare för alla för att bedöma vilka terroristerna var och vad de egentligen representerade. De var varelser som bara hade som uppgift att förstöra vårt arv och vår stad, att förstöra arbetet för att ge våra invånare en bättre livskvalitet som denna regering har haft som mål sedan den inledde sitt arbete i januari 2007. Vi hade full sysselsättning men genom terroraktionerna förlorade vi arbetstillfällen, handel och allt. Tack och lov har turisterna gradvis återvänt och staden är praktiskt taget restaurerad, intygar borgmästaren.

– * Vet du hur mycket som förlorades inom turism, finns det någon statistik?

– Eftersom kommunhuset attackerades och brändes ned under dagen, fanns det turister överallt. De trodde att det pågick en actionfilm. Men när de närmade sig och insåg att det var allvar blev de livrädda och flydde staden. Turismen försvann helt från Granada och all handel eller verksamhet gick nästan ner till noll. Arbetslösheten ökade kraftigt. Men regeringen har räckt oss en hand och har gjort mycket för att återta vad vi har förlorat. Vi har rest sig ur askan som en Fågel Phoenix. Om du går på natten, kommer du att se att staden återigen är den samma, en säker och lugn stad.

Ett monument i hyllning till dem som föll under kampen för att störta Somozadiktaturen i staden Granada. Förra året trodde nysomocisterna att de skulle kunna störta sandinisterna. Men de kalkylerade fel, bland annat för att på marknaden i Granada finns det kvinnor och sandinistmilis och folk i allmänhet som inte tillåter att en ny diktatur som stöds av Imperiet i Norr ska återupprätta samma diktatur som rådde 1936 -1979. FOTO: MIRIAM EMANUELSSON.


Marknadens modiga kvinnor konfronterade

- * På YouTube finns videoklipp där kvinnorna på den kommunala marknaden i Granada konfronterar högeroppositionen och river barrikaderna, trötta på terrorismen som ställde dessa kvinnor utan inkomst eller mat för sina familjer och barn.

– Det är stridbara kvinnor som försvarade sina jobb under dagen och höll vakthållning för sina hem på natten. De försvarade sin egendom som har kostat dem stora ansträngningar och uppoffringar att skapa. `Vi kommer inte att låta dessa huliganer förgöra oss´, sa de och beväpnade med bara kvastar, påkar eller stenar försvarade de sina ägodelar. De var väl organiserade och de gick till andra marknader för att lära ut hur man försvara vad som är deras. Terroristerna kunde inte ta över marknaden, säger Mena.



Turistcentret befolkas igen

Vi kom till Granada en lördag i slutet av juli efter det enorma massmötet som firade 40-årsdagen av Revolutionens seger den 19 juli i Managua. Uppskattningsvis mer än en halv miljon sandinister fyllde torget och hundratals meter av gatorna som leder till den stora Plazan.

I stadskärnan finns det en promenadgata på 150-200 meter, fyllda med restauranger, barer och scener i mitten av gatan. Och denna lördagskväll var det var fullt, särskilt med utlänningar som i den sköna varma tropiska kvällen avsmakade en eller flera kalla öl med en tallrik av det bästa Nicaragua kan erbjuda och kanske dansade med sin partner. Granada har repat sig, borgmästarens ord bekräftades.

Trots att både stadens och landets ekonomi drabbades hårt, konsekvenser som kommer leva kvar fram tills åtminstone 2021, fortsätter den politiska ledningen i staden att investera i den sociala och ekonomiska utvecklingen i kommunen.

Enligt en rapport från det nicaraguanska Institutet för Turism (Intur), hade Granada 2018 en nedgång i besökare som uppgick till 14 procent. Det motsvarar en minskning med 166.628 turister. I vår rundtur i staden kan man fortfarande se plakaten på dörrar och fastigheter som aviserar att fastigheten eller affärsverksamheten är ”TILL SALU” eller ”ATT HYRA”. I en av de restauranger där vi åt lunch under de fyra dagarna i Granada pratade vi med servitrisen som med oroligt ansiktsuttryck sa:

– Innan var vi fyra anställda. Men terrorismen förra året och försvinnandet av turister tvingade ägaren att avskeda tre. En har återanställts eftersom situationen långsamt förbättras. Men det har varit ett mycket tufft år, sa hon.

Det vackra "Kommunalpalatset" är i dag återinvigt efter att nästan bara fasaden mot torget stod kvar efter högerterrorismens attack förra året. Sandinistregeringen assisterade från första dagen med hjälp att restaurera det koloniala palatset. Borgmästaren och  Kommunalfullmäktige kommer inte flytta tillbaka utan har installerat sig i Granadas gamla sjukhus som förstördes vid jordbävningen 1972.

DE SISTA PUTSARBETENA återstår för att färdigställa restaureringen.



Trettio dollar för ett dubbelrum

Följande siffror illustrerar dramatiken:

År 2017 anlände 1,1 miljoner turister till Granada. Samma siffra för 2018 blev 968.022 turister. Enligt uppgifter från Intur, hade Granada 146 hotell, vandrarhem eller boendeplatser 2017. Förra året minskade antalet till 91.

Vi bodde på Hotel Parador med ett stort rum, ett stort modernt badrum & dusch, luftkonditionering och poolen bekvämt utanför dörren (se bilden ovan). Kostnad per natt var 30 dollar, ett mycket billigt pris på grund av konkurrensen om ett begränsat antal turister.

Terrorismen orsakade förra året att 202 turistanläggningar, inklusive hotell, restauranger och barer stängdes i Nicaragua. Minskningen från 2017, då det fanns 560 anläggningar, var 264. Hela 76 procent av denna minskning koncentrerades till regionen kring Granada.

Kuppförsöket orsakade en förlust på 296 miljoner dollar

Om vi ​​analyserar den ekonomiska förlusten i utländsk valuta visar Inturs siffror att turistsektorn bidrog med 544 miljoner dollar 2018, vilket är en dramatisk minskning med 296 miljoner dollar jämfört med 2017. Det året registrerades denna sektor 840 miljoner dollar i intäkter för turistsektorn.

Den politiska högerns kuppmakare försöker fortfarande skada en återhämtning av ekonomin och framför allt turismen och därmed livet för människorna i Nicaragua. Invånarna i Granada är starkt beroende av turism. De medier som var rena kommandocentraler under de tre månaderna av våld och död i Nicaragua, medier som ”100 % Noticias”, La Prensa, Radio Corporation och alla de medier eller konton i sociala nätverk som växte fram som svampar förra året, mångfa av dem under USA-ambassadens kurser, gör allt för att upprätthålla förtalskampanjen mot Nicaragua. Målet är att isolera landet, att fortsätta slå sönder den känsliga svaga ekonomin i ett av Latinamerikas fattigaste länder som terroristerna gjorde förra året.

Kampanjen syftar till att utomlands insistera i att landets situation när det gäller säkerhet för utländska turister inte är tillräcklig för att besöka och njuta av denna nations stora utbud för turisterna. Kampanjen innefattar försöken att manipulera internationella organisationer eller stater som USA eller EU för att dessa ska öka och skärpa sanktionerna för att deras egna landsvänner ska svältas till underkastelse, enligt känt mönster från Trumps ekonomiska krig och blockad av Venezuela. Och turistnäringen är en speciell måltavla för kuppmakarna.

Sandinister i Granada som firar att kuppförsöket och terroristerna blev fördrivna och att freden återvände till Nicaraguas koloniala och turistcentrum.
Terroristerna kunde inte kuva Granadas befolkning och sandinister som på bilden firar att det förra året nedbrända kommunhuset nu är restaurerat.