tisdag 18 december 2018

Nicaragua: Hårda domar mot terrorister som mördade och brände sina offer men som nu vädjar om internationell solidaritet

Sandinisten och kommunalarbetaren Francisco Aráuz Pineda förkolnade lik observeras ocg fotograferas av hans bödlar framför det universitet, Upoli, som kom att bli högerterrorns center efter den 18 april. I vilken normal rättsstat hade ett liknande brott mot mänskligheten kunnat ignoreras? Men det är inte terroristerna i oppositionen som naglas fast i de internationella medierna eller i OAS, EU eller State Departement utan Nicaraguas folkvalda regering och juridiska myndigheter. I dag anklagas dessa för att "förfölja oppositionen" och fängsla oskyldiga. Som om tre månader av högerterror inte existerat.




Nicaragua: Hårda domar mot terrorister som mördade och brände sina offer men som nu vädjar om internationell solidaritet

TEGUCIGALPA / 2018-12-18 / Flera domar har i dag avkunnats i Nicaragua mot personer som fått sina straff fastställda eller som förklarats som skyldiga och om några veckor får besked på längden av sina straff.

Ett av de mest omtalade brotten är mordet på Francisco Aráuz Pineda. Denne sandinist och kommunalarbetare i Managua inte bara sköts ihjäl av högeroppositionens mördare den 16 juni i år, Pineda släpades ut mitt i gatan där ett bildäck placerades på hans kropp som förkolnades av elden.

Francisco Ramón växte upp i staden Matagalpa och tillhörde gruppen som 1978 genomförde det historiska ”Barnens Uppror” mot diktatorn Somozas Nationalgarde. Hans mor var den legendariska Amada Pineda, en hjältemodig kvinna och sandinist.

Igår förklarade domstolen i Managua Erick Antonio Carazo Talavera, Cristopher Marlon Mendez, Misael Espinoza och Ulises Ruben Toval Rios som skyldiga till mordet och för de livshotande skador de åsamkade Franciscos arbetskamrat José Antonio Fernández Roble, 39.

Enligt åklagaren hade Pineda skjutits med tre skott. Och när han låg och förblödde på marken utdelades ett antal sparkar mot kroppen för att avsluta den makabra tortyren med ett par bildäck som dränktes in i bensin och antändes. Domarna mot de fyra meddelas om några veckor men åklagaren kräver 30 års fängelse, maxistraffet i Nicaragua.

Tre av mördarna&medbrottslingarna till mordet på Francisco Aráuz Pineda.
FOTO: NICARAGUAS OPPOSITION.


Terrorister dömda till 22-52 års fängelse

Lenin Mendiola var en känd sandinist i staden Matagalpa. Den 11 augusti sköts han i ryggen på ett avstånd av 13-16 meter. Gärningsmannen var Abdul Montoya, en aktivist i oppositionen i Matagalpa som använde över en pistol, modell 9 mm. Hans medbrottslingar är John Amort, Rogelio Gámez, Noel Valdez och Omar Avilés. Gruppen deltog den dagen i en oppositionsdemonstration i Matagalpa.

Abdul Montoya Vivas dömdes sammanlagt till 52 års fängelse för mord och terrorism men maxistraffet är 30 år.

Rogelio José Gámez Martínez dömdes total till 42 år och kommer i likhet med Abdul att avtjäna 30 år.

John Leonardo Amort Paiz, Noel Valdez Rodríguez och Omar Antonio Avilés Rocha alias “Calimba”, dömdes sammanlagt till 22 år, varo ch en.

Lenin Mendiola var son till den historiska sandinistledaren Benigna Mendiola, född i en fattig bondefamilj som vid 13 års ålder kunde ta på sig sina första skor.

Benigna och hennes man Bernardino var framstående medlemmar i det nicaraguanska kommunistpartiet PSP (Partido  Socialista Nicaragüense, PSP) där Bernardino var ledamot av partiets centralkommitté. De bägge organiserade bönderna i la Confederación Campesina de Trabajadores Agrícolas de Nicaragua (CCTAN). 1972 mördades Bernardino av Somozadiktaturen.

Vid det första fria valet 1984 valdes Benigna till parlamentsledamot för FSLN som hon representerade under två perioder. Men hon längtade ut till landsbygden som hon återvände till.

46 år senare mördades hon också sin son, denna gång av bödlar som påstod sig ”värna om de mänskliga rättigheterna” och som nu påstår att de är offer för en diktatur.



Dömd för mord på en lärare och fyra poliser

Medardo Mairena befanns av domstolen som den som gav ordern om morden på fyra poliser och en lågstadielärare i kommunen Morrito. Domstolen konstaterade att Mairena planerade och ledde aktionen mot Morritos rådhus och polisstation den 12 juli i år.

I samma rättegång dömdes Mairena kamrat Pedro Joaquín Mena och Luis Orlando Pineda. Mena befanns skyldig som medbrottsling i anklagelserna för terrorism, organiserad brottslighet och för morden mot poliserna och lågstadieläraren.

Vid attacken användes AK-gevär och granatkastare och borgmästarhuset dokumenterade tusen (1000) perforationer av gevären som används i krigskonflikter. Och oppositionen har hela tiden påstått att den är ”obeväpnad och fredlig”.

Sammanlagt genomfördes tio rättegångsförhandlingar där mer ett 40-tal vittnen hördes.


Medardo Mairena, Pedro Mena och dennes försvarsadvokat är inte längre segervissa om att störta den folkvalda sandinistregeringen när de lyssnar på domslutet som säger att de är skyldiga för mord på fem personer den 12 juli i år. Med all säkerhet lyder domslutet om några veckor på 30 år.