torsdag 20 december 2018

Nicaragua: Oppositionen utlyser en nationell proteststrejk men inga arbetare deltar

Nicaraguas arbetare vänder oppositionen ryggen som de har gjort under hela 2018 då den USA-stödda och finansierade oppositionen med våldsamma väpnade medel försökte störta den folkvalda sandinistregeringen.




Nicaragua: Oppositionen utlyser en nationell proteststrejk men inga arbetare deltar

Por Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2018-12-20 / Idag, den 20 december har en del av oppositionen i Nicaragua kallat till en allmän medborgarstrejk för att sätta press på regeringen Daniel Ortega för att denna avgår, säger arrangörerna av rörelsen ”Blåvitt”, inte förväxla med det mer framgångsrika fotbollslaget från Göteborg.

I stället handlar det om ett litet USA-stött parti, MRS, som tagit initiativet. Att lägga ner tid på en icke-händelse beror på att aktionen har fått mer medial uppmärksamhet i utlandet än i Nicaragua där inte ens den mer breda ”Civil-Alliansen” har kommenterat ”strejkmobiliseringen” utan arbetare.

– 125 000 arbetare i den fria ekonomiska zonen (som utgörs av koncentrationer av sammansättningsanläggningar, så kallade maquiladorasfabriker), kommer att arbeta normalt. Även de statligt och alla anställda på privata företag kommer att arbeta i vanlig ordning. Det som kräver en nationell strejk är det så kallade civila samhället. Men till och med arbetsgivaren och storkapitalet är splittrade, säger Pedro Ortega, ledamot av det verkställande utskottet i Nicaraguas största landsorganisation CST, med ansvar för arbetskonflikter i CST.

Pedro Ortega, ledamot av den största landosrganisationens ledning CST i rödsvart skjorta.


Arbetarledaren, som också är ansvarig för kontakterna med fackföreningarna i dessa maquilasfabriker, betonar i denna intervju att det proletära avståndstagandet mot oppositionens kuppförsök tidigare i år är utbredd i Nicaragua. Detta kuppförsök, som pågick från den 19 april till juli, kostade 200 döda människor, varav sex personer från en familj som brändes inne av terroristerna den 16 juni i år, enligt en rapport som publicerades samtidigt som vi intervjuade fackföreningsledaren.

Leer: Policía Nacional esclarece asesinato atroz, terrorismo e incendio en Barrio Carlos Marx

Oppositionen lägger inte ens ner tid på att bjuda in fackföreningar, bönder och sociala rörelser och organisationer för den vet att bara extremhögern och NGO-världens rörelser stöder uppmaningen till en proteststrejk i dag som kommer att passera obemärkt. Denna ”strejk” har inte ens planerats och diskuterats mellan floran av rörelser inom ”civilsamhället” utan den formella inbjudan gick ut via ett Twitter. Men i de internationella nyhetsbyråerna slås rubrikerna upp stort.

– Den kommer inte att få några som helst återverkningar. Det är mer en propagandaåtgärd för att konsumeras utomlands. Vi arbetare vill ha mer investeringar, fler jobb och stabilitet, menar Ortega som tror att det kommer vara fler pressfotografer än ”strejkande” i Managua.

En terrorist från gruppen "Zetas de Monimbo" och en bil som förstörts.


Terroristerna ställs in för rätta

Arbetarledaren välkomnar att staten har börjat ge offren rättvisa genom att åtala och döma de som är ansvariga för de fasor offren och de anhöriga till dessa fick utstå under kuppförsökets månader. De ansvariga ställs nu inför rätta anklagade för mord, tortyr, mänsklig förnedring, stöld och materiell förstörelse som kostade landet hundratals miljoner dollar. Sammanlagt har 150.000 familjer drabbats av arbetslöshet till följd av våldsamheterna men som representerar cirka en miljon nicaraguaner totalt. Under närmare tre månader var vägar och strategiska artärer i den nicaraguanska infrastrukturen blockerade av terroristerna.

Facket fördömer Trumps och oppositionens Nica.Act

Pedro Ortega fördömer de nya försök att kväva den nicaraguanska ekonomin genom USA:s lagdekret Nica.Act. I varje internationellt finansiellt organ där det finns en inflytelserik USA-representant, kommer denne förhindra att Nicaragua ges tillgång till krediter.

Eliana Ros Lehtinen sammanstrålar med kuppledaren Roberto Micheletti som tillsammans med general Romeo Vazquez, befälhavare för Honduras väpnade styrkor, var de två synliga figurerna i den militära statskuppen i grannlandet Honduras den 28 juni 2009. Lehtinen var en stark anhängare och stöd till de blodbesudlade USA-uppbyggda ´Contras´  som från honduranskt territorium gjorde räder in i Nicaragua under 1980-talet och sammanlagt mördade 50.000 civila i Nicaragua. Nu är hon den nicaraguanska oppositionens strategiskt allierade i USA. Och hon har Trumps stöd.


Den republikanska kongressledamoten Eliana Ros Lehtinen och hennes partner från extremhögern i Miami, Marco Rubio, med uppbackning av Nicaraguas opposition, lobbade och lyckades övertyga båda partier i kongressen vikten av att krossa den svaga ekonomin i den centralamerikanska nationen. Det är samma utpressningspolitik som USA-administrationen under president Ronald Reagan tillämpade under 1980-talet mot den unga Sandinistrevolutionen med avsikten att svälta folket till underkastelse.

Men vår fackföreningsledare säger att arbetarklassen och bönderna stöder FSLN och sandinistregeringen och kommer även att besegra denna skändliga Nica.Act precis som de besegrade oppositionens barrikader som revs under 24 timmar i juli i år.

Escucha toda la entrevista con Pedro Ortega de la Central Sandinista de Trabajadores–CST: