torsdag 8 november 2018

Nicaragua: Med en halv miljon namnunderskrifter kräver katoliker och protestanter att Påven kallar hem kuppbiskopen Silvio Baez

Biskop Silvio Baez´ drömmar om att ställa president Daniel Ortega inför exekutionsplutonen eller att gå i allians med ”homosexuella, narkotika-Capos och abortanhängare”, för att få bort den sittande presidenten, bandades av en av sju personer som deltog i det konspirativa mötet för två veckor sedan. Nu har Nicaraguas katoliker och protestanter fått nog och kräver att Påven förflyttar honom så långt bort från Nicaragua som möjligt.




Nicaragua: Med en halv miljon namnunderskrifter kräver katoliker och protestanter att Påven kallar hem kupp-biskopen Silvio Baez

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2018-11-08 / Nära en halv miljoner troende i Nicaragua har skrivit på kravet till Påven Francisco om att han snarast bör kalla hem eller förflytta Managuabiskopen Silvio Baez till ett annat land.

Baez är den adjungerade biskopen i huvudstaden Managua som var oförsiktig med att låta tungan slinta alltför snabbt och låta sina statskupplaner tala i stället för den taktiska delen av hjärnan. Hans drömmar om att ställa president Daniel Ortega inför exekutionsplutonen eller att gå i allians med ”homosexuella, narkotika-Capos och abortanhängare”, för att få bort den sittande presidenten, bandades av en av sju personer som deltog i det konspirativa mötet för två veckor sedan.

Baez bekräftade även att biskoparna var de som tog initiativet till att skapa ”Civilalliansen”, en oppositionens enhetsfront för att få till stånd ett regeringsskifte i Nicaragua. De tre månader av våldsamheter och hundratals dödade vid oppositionens barrikader kunde inte fälla regeringen, än mindre efter att det organiserade folket fått nog och gick samman och över en natt rev ned dessa barrikader som höll civilbefolkningen som en gisslan.



AUDIO: Tomas Valdés informerar om namninsamlingen med den nära halva miljonen namnunderskrifter för att Påven kallar hem biskop Silvio Baez till Vatikanen:




Mer kontrarevolutionär än en Guds missionär

Och när den katolska kristna församlingen `La Comunidad Cristiana San Pablo Apostol´ fick del av bandet som hade spelats in av en av bönderna som uppenbarligen ansåg att biskopen var mer kontrarevolutionär än en Guds missionär, fick församlingen nog och offentliggjorde innehållet i bandet.

Det är helt klart att det nicaraguanska Biskopsrådet är skakat efter de pinsamma avslöjandena. För president Daniel Ortega bad Biskopsrådet att medla när krisen spetsades till efter att demonstrationer hade brutit ut den 18 april. Den 20 april drog Ortega tillbaka förslaget om finansiering av utgiftshålet på 80 miljoner dollar för att skapa en grund för en dialog. Men då hade oppositionen, och även enligt Baez, delar av Biskopsrådet gått i allians med den USA-stödda högeroppositionen med kravet på att presidenten skulle kasta in handduken och kalla till nyval i mars 2019 utan möjlighet att själv ställa upp.

Så såg det ut under tre månader när oppositionen krävde monopol på gatorna med poliserna inlåsta på polisstationerna. Det var oppositionens krav i den dialog som Biskoprådet påstod sig föra men som i själva verket handlade om att avväpna regeringen och de uniformerade. Tills folket gick samman och över en natt i praktiken punkterade protesterna. I dag har de flesta ledarna för terrorismen flytt Nicaragua och tagit sig till USA eller Costa Rica där Trump och hans reaktionära allierade i Florida kräver "en humanitär intervention", i stil med den planerade mot Venezuela.


Katoliker och protestanter mot kuppbiskopen

San Pablo Apostolförsamlingen tog initiativ till en namninsamling efter att den hade avslöjat den konspirative prelaten Baez. Och gensvaret blev omedelbart. Igår onsdag hade de troende katolikerna men även protestanter som tar avstånd från kuppmannen Baez, överlämnat 22 nya lådor med 207,576 namnunderskrifter till Vatikanens man i Nicaragua. Sammanlagt har 491,576 namn samlats in under tio dagar som namninsamlingen har pågått.

En av San Pablo Apostolförsamlingens språkrör, Tomas Valdez sa, när han presenterade de 22 lådorna för pressen i kapellet `Concepción de María´, att namnunderskrifterna är ett uttryck för befolkningens avståndstagande mot Baez statskuppsmentalitet, som syftar till att orsaka våld, död och kaos i landet.

I bandinspelningen med Baez uppgav denne att folk måste än en gång gå ut och sätta tryck på regeringen för att Biskopsrådet återigen träder in som medlare i konflikten. Men den medlarrollen har biskoparna spelat ut efter att öppet, som i Baez´ fall, tagit ställning för den våldsamma oppositionen. ”Det är tänkt att återigen upprätta barrikaderna”, sa Baez inför ”de 7:s Gäng”.

San Pablo Apostolförsamlingens språkrör Rafael y Tomas Valdez berättar om arbetet med namninsamlingen.


En ifrågasatt kyrka

Tomas Valdes från Apostolförsamlingens riktade sig särskilt till kardinal Brenes, som vid ett tillfälle hade yttrat att den kritiska Apostolförsamlingen var en liten grupp.

– Vi är ingen liten grupp, kardinal Brenes, vi är en del av en kyrka som är ifrågasatt för sitt uppträdande i vilken ni har tvingat oss att be speciellt till den som öppet har lett den misslyckade statskuppen. Detta brev som vi har skickat till Påven Francisco har ett enormt fysiskt, moraliskt, själsligt och kristet stöd. För vi är alla en kyrka som inte kan separeras, det kan inte existera en eller en annan liten grupp för vi är alla delar av en kyrka. (…) Därför är vi alla medvetna om vårt kristna ansvar och löftet med alla fattiga (…) för att detta brev verkligen ska bli ett eko i Påven Franciscos beslut och att Påven förflyttar han (Baez) till andra uppgifter.

Video: Silvio Baez konspirationer som bandades av en som inte var "lojal" mot kuppbiskopen:


Läs mer:

CIA:s manual gick på pumpen i Nicaragua. ”Vi vill ha en militär intervention i stil med den i Panama 1989”


Revolt eller kontrarevolution Made in USA i Nicaragua?