tisdag 29 maj 2018

Revolt eller kontrarevolution Made in USA i Nicaragua?

Den sandinistiska radiostationen "La Nueva Radio Ya" attackeras och sticks i brand igår mpndag (28 maj 2018) av de "Fredliga Självutkallade Studenterna". Tre av dem är just nu är på besök i Stockholm och talar på ett möte. Två tusen (2000) nicaraguanska ungdomar har utbildats i USA/Nicaragua med miljontals dollar från USA. Målet? Att introducera USA:s syn på "demokrati" och State Departements utrikespolitik. Vad hade hänt om Ryssland hade finaniserat samma projekt, men med 2000 svenska ungdomar eller i USA? Hur hade DN:s förstasida sett ut? Eller Washington Post´? Vad hade Trump sagt och gjort? Var och en kan säkert dra sin sluttsats.




Revolt eller kontrarevolution "Made in USA" i Nicaragua?

Av Achim Rödner

Efter protesterna från studenter i Nicaragua den senaste månaden är det många som frågar sig om USA är inblandat och försöker destabilisera landet. Västmedia skriver ingenting om detta samtidigt som liknande scenarier har inträffat i Venezuela, Brasilien, Kuba, Honduras, Bolivia med flera andra länder där vänstern har gått framåt. Just nu pågår en turné med tre nicaraguanska studenter i Europa och Sverige för att söka stöd för sin kampanj. Åtminstone en av studenterna representerar en organisation som är finansierad och bildad av USA.

Studentupproren i Nicaragua beskrivs i västmedia som genuina protester av nicaraguanska ungdomar som spontant har gått samman för att bekämpa den så kallade diktaturen i Nicaragua. Säkerligen är det många ungdomar och medborgare som har ryckts med i kampen i den tron. Säkert är det många här i Sverige som också har engagerats och stödjer deras kamp. Men det är mycket som tyder på att det inte enbart handlar om spontana protester. Mycket tyder på att organisationer styrda av USA väntat på rätt tillfälle för att skapa kaos, öka på motsättningar för att destabilisera den folkvalda regeringen i Nicaragua.

– Vi har över 2 000 unga ledare i Nicaragua som påverkar det civila samhället, säger USA-organisationen National Democratic Institute på sin hemsida.

En av de tre studenterna som är på turné i Sverige just nu är Jessica Cisneros som är aktiv inom integrationsfrågor och ungdomars deltagande i politiska processer. Hon är medlem i MCJ, Movimiento Cívico de Juventudes. Organisationen är finansierad, bildad och en del av NDI, National Democratic Institute. NDI är en organisation som jobbar med att förändra samhällen i andra länder. Ordförande för NDI är Madeleine Albright, USA:s förre utrikesminister. MCJs generalsekreterare Davis José Nicaragua López står som grundare av organisationen är också koordinatör för NDI i Nicaragua och aktiv i en rad liknande organisationer i Nicaragua och El Salvador.

“The Civic Youth Movement (MCJ; Movimiento Cívico de Juventudes) has been part of an NDI effort that began in 2015 to expand youth leadership and political engagement by providing hands-on training in community organizing techniques. Several of the group members are graduates of the Certificate in Leadership and Political Management (CLPM) program NDI has supported in partnership with Nicaraguan universities and civil society organizations, together with George Washington University.”
Utdrag ur NDI:s hemsida

Yerling Aguilera från Universidad Politécnica i Managua och har specialiserat sig i forskning kring revolutionen och kvinnorörelsen. Hon har även varit anställd som konsult åt Ieepp i Nicaragua som arbetar med att stärka kapaciteten hos politiska, statliga och sociala aktörer till en bättre informerad allmänhet genom kreativa och innovativa tjänster. Ieepp har fått stöd av NED, National Endowment for Democracy med 224 162 US Dollar mellan 2014-2017.

Madelaine Caracas är med i den nationella dialogen som pågår. Hon är även aktiv i feminist- och miljörörelsen.

USA ökar stödet för att förändra politiken i Nicaragua
Under 2015 och framåt har USA utökat sitt stöd till Nicaragua med framför allt stöd till ledarskapskurser och pengar till ungdomar i universitet, skolor, NGO:s och politiska partier. Organisationer som jobbar med kvinno- och feministrörelser, mänskliga rättigheter och miljö har prioriterats. Så här skriver NDI på sin hemsida:

“To ensure that the next generation of leaders is equipped to rule democratically and transparently, since 2010 NDI has partnered with Nicaraguan universities and civic organizations to conduct a youth leadership program, which has helped to prepare over 2,000 current and future young leaders from across the country. NDI has also contributed to Nicaraguan efforts to support increase women's political participation and initiatives to decrease discrimination against LGBTI people, and shared best practices for monitoring electoral processes.”
Utländsk inblandning i andra länders val och demokrati – är det ok i Nicaragua men oacceptabelt i USA och Sverige?
Det är också intressant att jämföra utvecklingen i andra länder med Nicaragua. NDI jobbar även i Venezuela och även där med omstörtande verksamhet. NDI:s och USA:s verksamhet i Latinamerika kan jämföras med diskussionerna om främmande makters påverkan på valsystem och demokratin i USA, Sverige eller Europa. Skulle exempelvis Ryssland accepteras att bilda och stödja organisationer som utbildar politiska ledare i Sverige eller USA? Så här beskriver NDI sin verksamhet i Venezuela på sin hemsida:

“NDI began working in Venezuela in the mid-1990s in response to requests for international exchanges and information on comparative approaches to democratic governance. After closing its office in Venezuela in 2011, NDI has continued to offer resource materials on democratic processes upon request, including international approaches to electoral transparency, political process monitoring and civic and political organizing. The Institute also fosters dialogue among Venezuelans and international civic and political peers on issues of mutual interest.”

USA-organisationer jobbar för demokratisk utveckling i Nicaragua, och utländsk inblandning
NDI, National Democratic Institute är en av flera organisationer som jobbar i Nicaragua. NDI har enligt deras hemsida över 2 000 unga ledare i Nicaragua. NED, National Endowment for Democracy är en annan organisation som enligt dem själva från 1990-talet har gjort det arbete som CIA gjort i hemlighet tidigare. De bedriver destabilisering i andra länder. NED jobbar med en rad organisationer, media och hemsidor och ONG:s i Nicaragua. Deras stöd till organisationer i Nicaragua ligger officiellt på ca 4,2 miljoner US Dollar mellan 2014-2017. USAID jobbar officiellt med sjukvårds- och katastrofbistånd. Men de bedriver liksom NDI och NED även ledarskapskurser i politisk förändring. De stödjer likt NDI och NED en rad organisationer som jobbar med kvinnofrågor, barn, miljö och mänskliga rättigheter. På sin hemsida skriver de att de vill: Främja demokrati genom att utbilda unga, framväxande demokratiska ledare och ge tekniskt bistånd för att stärka det civila samhällets engagemang och förbättra lokal styrning. Det framgår inte vems demokrati som skall stärkas, USA:s och CIA:s syn på demokrati eller Nicaraguas folks syn på demokrati?

Utkastade från Bolivia – miljonbudget i Venezuela
USAID har tidigare arbetat bl.a. i Bolivia med kastades ut ur landet 2013 då det konstaterades att de bedrev destabiliserande arbete mot landet. I samma veva slängdes en dansk organisation ut ur landet. Det betyder inte att den danska organisationen nödvändigtvis bedrev olaglig verksamhet, men att de samarbetade med en organisation som tog emot pengar och stöd från USA. USAID jobbar även i Venezuela och även där med att stärka det ”civila samhället”. Deras budget i Venezuela 2015 var 4.256 miljoner US dollar. Deras samarbetspartners i Venezuela är bl.a. Freedom House och NDI.

Vem skall skapa förändringar i Nicaragua, och med våld eller genom val?
USAID, NDI och NED har en omfattande verksamhet i Nicaragua med tusentals aktivister som utbildats för att förändra samhället, hundratals NGO:s, universitet och politiska partier får pengar och material från dessa organisationer. USA är delaktig i utvecklingen och det är också USA:s mål att destabilisera den sandinistiska folkvalda regeringen. Att tro att USA inte är inblandat i oroligheterna i Nicaragua är naivt.

Läget i Nicaragua är allvarligt och en dialog för fred är nödvändig. Ansvariga för våld, mordbränder, upplopp, förstörelser och plundringar skall ställas till svars, både från de protesterande sidorna, kriminella element, politiska ungdomsgrupper och ansvariga politiker. Är det som studentledarna säger att Daniel Ortega beordrat polisen att skjuta för att döda, varsågod och åtala presidenten. Finns det utländsk inblandning i Nicaraguas inre angelägenhet, ställ ansvariga till svars, både från aktivister i Nicaragua till politiker i USA.

Mycket kan förändras till det bättre i Nicaragua. Men det måste vara nicaraguanernas eget verk och inte USA:s agenda och pengar som styr utvecklingen.