söndag 23 september 2018

2010: Tre år av sandiniststyre i Nicaragua har förändrat mycket




Tre år av sandiniststyre i Nicaragua har förändrat mycket


Av Dick Emanuelsson
MANAGUA / 2010-01-25 / I januari 2007 återtog sandinisterna i Nicaragua regeringsmakten efter 16 år i opposition (1990-2006). Tre nyliberala högerregeringar hade dragit ner landet i misär och fattigdom till förmån för inhemskt men framför allt utländskt storkapital. Fackföreningar och aktiva förföljdes, svartlistades och avskedades. Analfabetismen var i januari 2007 över 38 procent men har i dag, tre år senare, eliminerats och Unesco förklarade nyligen landet fritt från analfabetism.

Pedro Ortega Mendez under en presskonferens.

Pedro Ortega Mendez, generalsekreterare för Nicaraguas Textilarbetareförbund i landets Frizoner (maquilasfabriker) och medlem av den sandinistiska landsorganisationen CST:s högsta ledning, ger regeringen Daniel Ortega godkänt för de tre första årens arbete.
– Efter valsegern i november 2006 sammanträffade vi med Ortega och krävde att hans kommande regering skulle respektera lagarna på arbetsmarknaden som skyddar de anställda, rätten till kollektivavtalsförhandlingar och organiseringsfrihet. Under de tidigare 16 åren hade vårt arbete alltid handlat om att försvara oss mot en arbetsgivare som hade stöd av regeringen. De kommande månaderna 2007 kunde vi ses en märkbar förändring i Nicaragua. Arbetsmarknadsministeriets inspektörer, som tidigare underlättade arbetsgivarnas svartlistning av fackliga ledare och fackligt aktiva samråder nu med det lokala facket innan de går in i en fabrik, säger Ortega som uppger att det tidigare var enklare att bilda ett politiskt parti än en lokal fackförening.
Hur har lönerna förändrats med den nya regeringen?
– Under 16 år av nyliberala regeringar ökade minimilönerna endast med 18 procent. Detta ska jämföras med 63 procents ökning som regeringen Daniel Ortega har drivit i genom under de tre åren vid makten, trots en internationell ekonomisk kris som har slagit hårt i Latinamerika.
Och hur har facket flyttat fram sina positioner?
– Krisen medförde att tusentals arbetstillfällen i frizonerna försvann men en stor del av dessa har ersatts av nya. Trots det har den fackliga organisationsgraden, som tidigare var under tio procent i frizonerna, tredubblats. I dag är mer än 30 procent av arbetarna medlemmar i facket.
Igår undertecknade facken i frizonerna ett kollektivavtal med motparten som kallas ”unikt” i pressen. Vad innebär det?
– Det är ett trepartsavtal mellan facken, regeringen och textilarbetsgivarna i frizonen. Det är inte bara ett ekonomiskt avtal med 9-12 procents löneökningar som sträcker sig ända fram till 2013, utan också ett avtal med ett socialt innehåll.
– Det innebär ekonomiskt förmånligt stöd från arbetsgivaren för att bygga ett eget hus för ensamstående kvinnor med barn. Priset för huset är symboliskt, 600 dollar och kvinnan betalar 20 dollar i månaden men det reella priset för huset är cirka 6000 dollar. Avtalet stipulerar också subventionerade matpaket som bland annat består av ris, bönor, matolja till ett lågt pris som ligger 20-30 procent under marknadspriserna. Avtalet ger också arbetarna rätt till generösa lån för att reparera sin bostad, byggnation av ett semesterhem där de anställda kan vila ut på semestern, något som stöds ekonomiskt av arbetsgivarna och regeringen. Avtalet ger rätt till fortbildning i andra delar av produktionsprocessen. Som du ser har det under de tre senaste åren hänt mycket positivt.