torsdag 21 januari 2021

Den europeiska lightvänsterns och NGO-världens nicaraguanska kelgris, MRS tvättar av sig ”Sandinist”-stämpeln!

Den förre MRS-ordföranden ANA MARGARITA VIJIL (inramad bild samt 3:a från höger på den stora bilden) tillsammans med den kuban-amerikanska republikanska kongressledamoten Eliana Ros Lehtinen (i mitten), Contras främste uppbackare under USA:s legoknektkrig mot Nicaragua på 1980-talet.

 



Den europeiska lightvänsterns och NGO-världens nicaraguanska kelgris, MRS tvättar av sig ”Sandinist”-stämpeln!

 

Av Dick Emanuelsson


 

TEGUCIGALPA / 2021-01-21 / Det är nog ömsesidigt. Att såväl avhopparna från sandinistpartiet FSLN, som efter nederlaget på partikongressen 1995 bildade sitt MRS, Movimiento de Renovación Sandinista (den sandinistiska förnyarrörelsen) nu tvättar av sig stämpeln ”sandinist” och inträder där gruppen alltid har befunnit sig, inom den liberala sfären. FSLN hälsar med all säkerhet beslutet om att MRS raderar ”sandinism”.

 

I den liberala sfären talar alla om att allt ska vara så mänskligt som möjligt (som om ett politiskt parti skulle föreslå motsatsen!), demokratiskt och frihetligt så det förslår, där sociala klasser är som bortblåsta, där imperialism också är raderat ur det som det nya partiet kallar för politiskt program, som i princip kunde vara de svenska l2iberalernas. Hade Karl Gerhard levat hade han säkert dammat av kavalkaden från 1948 års val där han raljerade med det dåtida liberala Folkpartiet som en ”Ohlins diversehandel”!


 

DET ÄR NOG OCKSÅ ÖMSESIDIGT från sandinistpartiet FSLN:s sida. Det finns inte plats för två partier som gör anspråk på att kalla sig för ”sandinist”, även om de tidigare hävdade att de hade förnyat sandinismen men som dragit ner sandinismen i smutsen och förnekat dess historiska värde.

 

De verkliga arvtagarna till Carlos Fonsecas, Tomas Borges och Silvio Mayorgas Historiska Politiska Program är det nuvarande FSLN. Det var just detta program som var stridsfrågan på partikongressen 1995. I princip gick hela parlamentsgruppen och majoriteten av ledamöterna av de Nio Kommendanterna över till MRS när Daniel Ortega, FSLN:s överlevande grundare Tomas Borge tillsammans med hela Ungdomsförbundet JS19 de Julio och den organiserade sandinistiska massrörelsen i Nicaragua stod fast vid det Historiska Programmet och vägrade bli en filial till Tony Blairs nyliberala Labourpartiet eller det svenska eller tyska s-partierna.


 

Under det väpnade upproret mot USA:s diktaturens Somozatyranni som störtades den 19 juli 1979.




 

DET HISTORISKA MÅLET om att bygga socialismen i Nicaragua skulle inte ersättas med ett urvattnat ideologiskt liberalt program med ”socialdemokratiska” vinjetter eller slagord, även om de internationella styrkeförhållandena efter Sovjetunionens sammanbrott gav kapitalismens främsta ideologer illusioner om att klassernas kamp hade begravts och att ett antal före detta sandinister trodde att den ”enda vägen” nu var att kasta in handduken. Imperialismen och dess diktatorer så som Anastasio Somoza&Co, hade FSLN och det nicaraguanska folket framgångsrikt besegrat.

 

MRS trodde att det skulle bli ett alternativ mot FSLN vid de efterföljande valen 1995. De misstog sig grovt. I brist på en genuin folklig och social bas skapade ”förnyarna” sig snabbt en ny social bas; NGO-världen. Donationerna från Europa rann in. Ledarna inom MRS hade tidigare skapat och exploaterat sina europeiska kontakter, många av dessa kontakter var ärliga kvinnor och män inom den europeiska solidaritetsrörelsen som hade manipulerats och vunnits till det nya MRS-partiet. Bland européerna finns den förra riksdagskvinnan Eva Zetterberg, från vänsterpartiet. Hon blev sedermera ambassadör för Reinfeldts högerregering i Managua. Även inom det vänskapsförbund vi skapade med Nicaragua 1981 blev till stora delar ”MRS-vänligt”.



Den Sandinistiska Radiostationen Radio Ya, med 21 anställde inomhus attackerades från fyra flanker den 28 och 30 maj 2018 då den brändes ner och förstördes av MRS och Trumps högeropposition, Neo Contras, Version 2018. I västmedier har oppositionen utpekats som obeväpnad, fredlig och ”offer för den brutala Ortegadiktaturen”! Ingen talar om de 22 poliserna som mördades, sandinister som mördades, sandinister som fick sina hus och hem nedbrända och där flera brändes ihjäl, precis som MRS:s allierade i Venezuela, poliser som beordrades av regeringen att hålla sig inomhus på sina polisstationer som besköts av oppositionen dag och natt under två månader. Sedan gjorde de sandinistiska historiska kämparna slut på våldet och barrikaderna.




 

DEN POLITISKA KONFRONTATIONEN inträffade när MRS och deras högerallierade gick ut i april 2018, vältrimmade på ”fortbildningskurser” på hur Fakenews och falska nät-konton skapas, finansierade av USAID, CIA:s ”biståndsorgan” som sedan 2014 hade satsat tiotals miljoner dollar på att systematiskt och metodiskt bygga upp en kontrarevolutionär rörelse med stort ungdomligt inslag, enligt den amerikanske grävarjournalisten Max Blumenthal. USA ställde in siktet på att störta sandinistregeringen, MRS-ledningens tidigare ”stridskamrater” mot ”Mänsklighetens Fiende”, USA, som han sjöng Carlos Mejia Godoy under kampen mot Somoza och mot USA:s `Contras´ under 1980-talet, men som gick över till MRS 1995.

 

Som bekant gick det inte så bra för MRS, USA och den nicaraguanska högern där såväl det konservativa som de olika liberala partierna deltog i kampen för att störta FSLN. De historiska kämparna mot Somoza och Contras greppade än en gång tag i geväret och nedgjorde varenda en barrikad och väpnat motstånd över det 112.000 km2 stora territoriet och återställde ordningen i landet efter en veckas kamp. Visst, där dessa Neo Contras insisterade på att fortsätta skjuta fick de också svara för sina gärningar mot dessa erfarna gerilla- och milissoldater som vet att hantera ett AK-gevär.


De "HISTORISKA SANDINISTISKA KÄMPARNA", som hade varit med förr gjorde processen kort med Trumps terrorister i Nicaragua i juli 2018.






SEDAN 2018 HAR DE SOM i Nicaragua hade manipulerats av MRS&Co vaknat och blivit medvetna om vad MRS går för. Ana Margarita Vijil, som i september var MRS:s ordförande fick något groteskt och djuriskt i ögonen när vi intervjuade henne i september 2016 och undrade om det inte var en politisk belastning att hon och MRS officiellt hade förbindelser med en folkmordsanhängare av Nicaraguas folk som den kuban-amerikanska republikanska kongressledamoten och ordföranden för Representanthuset utrikeskommitté, Eliana Ros Lehtinen eller att hon som MRS:s ordförande kramade och lät sig fotograferas med Madelaine Albright, som offentligt tyckte priset var värt en halv miljon döda irakiska barn för att få bort Saddam Hussein med hjälp av en Fakenews?

 

Att samma MRS-parti offentligt uttalade sitt stöd till den militära statskuppen i Bolivia, den 10 november 2019, är ännu ett exempel på hur dessa före detta sandinister inte har det minsta med sandinismen eller överhuvudtaget VÄNSTERN att göra. De tar ställning för imperialism och landsförrädare och för borgerskap mot arbetarklass.

 

För det går inte att sitta på två stolar samtidigt, det har historien om de sociala klassernas kamp så tydligt bekräftat sedan Marx skrev Manifestet och Lenin gick i spetsen för Oktoberrevolutionen och det fortsatta försvaret av den unga Sovjetrepubliken som invaderades av 14 av världens främsta imperialistiska stater ett halvår senare efter Revolutionens seger.

 

 

 

I FÖRRA VECKAN BYTTE SÅ DÅ MRS namn. Nu kallar det sig UDR, Unión Democratica Renovadora, den Förnyade Demokratiska Unionen, UNAMOS, vilket betyder ”Låt oss förena oss”, vackert, gulligt men intetsägande liberalt.

 

USAID:s och EU:s donationer kommer med all säkerhet fortsätta att droppa in till detta ännu ett liberalt parti i Nicaragua, var så säker. USA och EU:s stater vet att ha en politisk AGENDA som de inte ger avsteg ifrån. Det har historiens gång också bekräftat. Och så klart, det vet sandinisterna in i märgen.

 

 

 

OCH ”FSLN GÅR MOT NYA SEGRAR”, som mottot har varit sedan segervalet i november 2006. I opinionsundersökningarna förra veckan gavs FSLN en ”tröskel” på 46 procent medan det högsta valresultatet slutar på 75 procent vid valet i november i år. Därav desperationen och det oavbrutna lipandet från högerns opposition i Nicaragua.

 

Den gamla MRS-ledningen och deras allierade fälldde krokodiltårar kring kommunalvalet 2008 då Nicaraguas Valtribunal gav partiet ytterligare 18 månader för att MRS skulle kunna ställa upp i valet. Men då var de tvungna att ha partidistrikt och organisationer i landets alla län. Men det klarade inte partiet och därmed förlorade det sin ”personeria juridica”, sitt organisationsnummer som ger partiet rätt att ställa upp i valet.

 

MRS var mer lönsamt som en NGO än ett politiskt parti och nu har de tvättat bort det sista av ”sandinism”, inklusive bytt bort Sandinos gamla Sombrero i loggan.

 

Tack så mycket. Historien sanerar ibland sig själv.



NEDAN: FSLN:s massbas som garanterar ett valresultat som imponerar