måndag 4 november 2013

Colombia förlorade jätteområde i Karibien till Nicaragua

Internationella domstolen i Haag tilldömde Nicaragua 76.000 km2 från området kring ögruppen
San Andres. Huvudön och den omkringliggande skärgården kommer dock fortsättningsvis
att tillhöra Colombia. På bilden från huvudön San Andres.
Foto: Dick Emanuelsson.





MANAGUA / För den colombianska oligarkin kom domslutet från den Internationella domstolen i Haag som en iskall dusch. Colombia blir av med 76.000 km2 av sitt territorium i Karibien kring ögruppen San Andres, bara 15-16 mil från Nicaraguas atlantkust men 78 mil från Colombias fastland. Nicaraguas långvariga juridiska strid har gett resultat.
Inte för att den ekonomiska och politiska eliten i Bogota är särskilt patriotisk av sig. Tänk bara på det faktum att USA förfogar över nio militärbaser och ett oräkneligt antal militära installationer med Bogotas godkännande. Det handlar snarare som så många gånger tidigare om det svarta guldet och naturgasen som finns i Karibien. Ett bokstavligt Klondyke som eliten i Bogota nu har mardrömmar om att Nicaragua pumpar upp oljan och med den de gröna sedlarna.
Konflikten av området kring den 82:a meridianen i Karibien är av gammalt datum och har sitt ursprung i kollapsen för Spaniens koloniala styre i början av 1800-talet. Det har sedan stimulerats av USA:s stormaktintressen i området.

Beredd gå i krig

Nicaragua har alltid ställt anspråk på området. Och 2008, på det Iberoamerikanska toppmötet för statschefer i Dominikanska republiken, ställde Daniel Ortega frågan direkt till dåvarande president Alvaro Uribe:
– När tänker du dra tillbaka Colombias krigsfartyg från San Andres”!?
– När Haag-domstolen fattar sitt beslut, svarade Uribe.
Men nu är Uribe beredd att gå i krig och i konsekvens med detta sätta sig upp mot en överstatlig domstols beslut som Bogota har förbundit sig att följa eftersom landet har ratificerat den internationella konventionen. Men eftersom det snart är val i Colombia har den politiska pressen på den sittande presidenten, Juan Manuel Santos, som ställer upp till omval, blivit hård. Nu säger även han sig vägra att följa domstolsbeslutet, mot colombianska juristers rekommendationer, eftersom det kan få andra följder för Colombia.

Inlett perforeringar

Nicaragua har inte suttit med armarna i kors utan har anlitat ett USA-företag som är experter på oljeprospektering i öppet hav. Projektet kostar 30 miljoner dollar och kommer att pågå i tre månader.
Men området där USA-bolaget har inlett perforeringar är inte området som colombianerna anser vara deras. I stället ligger det ett antal kilometer utanför den nicaraguanska kusten i Karibien i närheten till den honduranska gränsen. Men finns det olja där, så talar allt för att det också finns mycket olja och gas i området som domstolen i Haag dömde till Nicaraguas fördel.
I Managua talade Flamman med Nicaraguas energiminister Emilio Rappaccioli:
Nicaraguas energiminister Emilio Rappaccioli.

– Nicaragua har sedan 1930-talet 32 oljekällor där vi utvinner olja, särskilt i havet på Atlantkusten (Karibien). De autonoma regeringarna på Atlantkusten (Consejos regionales autónomos) måste enligt grundlagen ge sitt tillstånd för prospektering och utvinning av oljan tillsammans med centralregeringen. Prospekteringen gick till USA-företaget Noble, som inom branschen har en stor erfarenhet. De har gjort en studie i tre dimensioner till ett djup på 2.000 meter. Det ger dig en föreställning av underjorden i havet och om det finns kolväte. Studien visade att det finns en stor reserv av karbonater som bildats under miljoner år.

Gas och olja

Bolaget stötte på två områden, säger Rappaccioli, som kallas Paradis 1 och 2. Noble har sedan två månader inlett perforeringarna i Paradis I som ligger 168 km från staden Bluefields. Företaget kalkylerar att på 1300 meters djup ska de finna kolväten eller naturgas.
– Vi hoppas att de hittar en stor oljefyndighet när de har nått ner till 3300 meter som kan bli kommersiellt möjlig att exploatera. Hur som helst, hittar de olja eller gas så öppnar det omedelbart för perforering av ett nytt borrhål. I tre månader ska perforeringen på Paradis I pågå.

Vad är det som indikerar att det verkligen skulle finnas olja eller gas? undrar Flamman och energiminister Rappaccioli visar de tredimensionella kartorna som USA-bolaget har tagit fram från sina studier.
– De (bolaget) säger att det finns 25 procents chans. Jag anser att möjligheterna är mycket större men vi tar inte ut några segrar på förhand.
Dick Emanuelsson

Intervjun med energiminister Rappaccioli i video:

http://youtu.be/p8ukiVpbTiA